Sarcina in saptamana a 9-a – simptome si schimbari in corpul tau
Sarcina reprezinta o perioada speciala din viata oricarei femei. Acum apar modificari majore atat in interiorul corpului viitoarei mame, cat si la exteriorul acestuia. Femeia capata o stralucire inca de la inceputul sarcinii si o atitudine pozitiva fata de aceasta in contextul social favorabil. Sa nu uitam ca acest eveniment are implicatii majore in relatia de cuplu, schimband statutul social al partenerilor, in acela de viitori parinti. Acest statut implica un comportament si o atitudine speciala fata de produsul de conceptie.
Perioada embrionara
Din punct de vedere embriologic la inceputul saptamanii a 9-a, capul reprezinta jumatate din lungimea totala a corpului. Fata este larga, ochii lateralizati cu pleoapele fuzionate, urechile inca in pozitie joasa. Membrele sunt scurte cu degetele mici, dar pana la finalul saptamanii a 12-a membrele superioare capata proportii definitive, in timp ce membrele inferioare isi capata proportii cu o saptamana mai tarziu. Organele genitale interne incep sa se dezvolte in aceasta saptamana.
Ecografia la 9 saptamani de sarcina
Inca din saptamana a 9-a de amenoree incep sa se evidentieze clar atat prin ecografia abdominala, cat mai ales prin ecografia transvaginala elemente de morfologie embrionara: polul cefalic, trunchiul, extremitatile, astfel ca la sfarsitul saptamanii a 9-a embrionul capata aspect uman. La 8 saptamani si 6 zile embrionul masoara 20 mm iar cu ajutorul ecografiei transvaginale se pot observa structuri cerebrale. Intestinul se mentine herniat in portiunea proximala a cordonului ombilical. La 9 saptamani si 3 zile embrionul masoara 25 mm si devin vizibile in sectiune ecografica transvaginala craniana, plexurile coroide, in ventriculele laterale cerebrale. Se dezvolta patru plexuri coroide, cate unul in fiecare ventricul lateral, unul in ventricului III si unul in ventricului IV. Osul cranian apare sub forma de lame ecogenice subtiri la periferia craniului, fiind vizibila pentru prima data in sarcina. Se poate observa si talamusul care este separat in doua portiuni de ventriculul III.
Corpul mamei in saptamana a 9-a de sarcina
Desi sarcina este mica, uterul in care se dezvolta embrionul are dimensiunea unui grapefruit. Pot sa apara modificari functionale, cum ar fi: greturi si varsaturi, modificari de apetit, sialoree, constipatie sau polachiurie. Apar o serie de semne obiective care sunt prezente in primul trimestru de sarcina si care devin mai pregnante in a doua jumatate a sarcinii: marirea sanilor, aparitia retelei vasculare Haller ( retea venoasa subcutanata), aparitia tuberculilor Montgomety ( hipertrofierea glandelor sebacee perimamelonare). Pirozisul afecteaza 70% din gravide si apare mai ales in pozitie culcata, ca si recomandare in acest caz sunt mesele mici si dese de-a lungul zilei, evitarea alimentelor grase sau a condimentelor si evitarea pozitie intinse la orizontala dupa masa. Gravida poate sa aiba contact sexual in aceasta perioada, in cazul in care nu prezinta sangerarea sau dureri pelvi-abdominale.
Viitoarea mama trebuie sa isi faca in aceasta perioada analize de sange prenatale si sa-si programeze ecografia de primul trimestru si bitestul. In cazul in care vorbim de o femeie peste 35 de ani sau cu un istoric familial de boli genetice este recomandat sa faca un consult genetic si daca este necesar sa continuie cu un test diagnostic prenatal ( amniocenteza sau biopsie de vilozitati coriale).
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Modificarile corpului matern in sarcina
Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie