Sarcina in timpul anticonceptionalelor: in ce conditii?
Desi contraceptivele orale combinate sau anticonceptionalele sunt considerate metode sigure de contraceptie, nerespectarea unor reguli stricte, omiterea citirii prospectului si/sau neurmarirea indicatiilor medicului curant pot duce la obtinerea unei sarcini nedorite. De asemenea, ignorarea recomandarilor cu privire la interactiunile cu alte medicamente administrate poate contribui la pierderea sau diminuarea protectiei contraceptive.
In ce conditii se pierde efectul contraceptiv?
Una dintre cauzele cel mai frecvent intalnite de obtinere a unei sarcini in timpul administrarii contraceptivelor este omiterea uneia sau a mai multor pastile din folie. Pentru o eficienta maxima, acestea trebuie administrate zilnic, preferabil la aceeasi ora. In cazul produselor cu 21 de pastile in folie, trebuie respectata pauza de 7 zile dupa terminarea foliei, dupa care se incepe administrarea unei noi folii din ziua a 8-a, respectand administrarea zilnica.
In cazul produselor cu 28 de pastile in folie, administrarea este cu atat mai usoara, cu cat pastilele trebuie administrate zilnic, fara pauza. Cand se termina folia, se incepe de a 2-a zi cu folia urmatoare. Efectul contraceptiv se pierde sau se diminueaza considerabil in cazul omiterii uneia sau a mai multor pastile. Multe dintre paciente au impresia eronata ca, daca uita sa ia o pastila, nu se poate intampla nimic rau, atat timp cat le administreaza pe celelelte in continuare, sau ca pot sa administreze pastila uitata oricand isi aduc aminte.
Cand intervine administrarea pilulei de a doua zi?
Si aici trebuie respectate anumite reguli (de exemplu, exista un termen de 12 ore in care trebuie administrata pilula), iar urmatoarele contacte sexuale trebuie sa fie protejate prin alte metode (de pilda, folosirea prezervativului). De asemenea, daca, dupa administrarea pastilei contraceptive, apare un episod de varsatura sau de diaree (de obicei, in primele 3-4 ore de la administrarea pastilei), efectul contraceptiv poate fi mult diminuat sau chiar anulat. Folosirea unei metode contraceptive suplimentare este recomandata. Interactiunile cu alte medicamente nu sunt de neglijat. Administrarea concomitenta a antibioticelor poate diminua puterea contraceptiva a anticonceptionalelor. Acelasi lucru este valabil in cazul barbituricelor si a tratamentelor antiepileptice.
Pilula de urgenta (pilula de a doua zi) nu este 100% eficienta
De asemenea, trebuie stiut ca pilula de urgenta (pilula de a doua zi) nu asigura eficienta de 100%. Exista situatii in care sarcina poate aparea in ciuda unei administrari corecte a pilulei.
Exista situatii in care, chiar daca sarcina este obtinuta in timpul tratamentului cu contraceptive, pacientele decid sa o pastreze. Totusi, intervin intrebarile vizavi de evolutia sarcinii si daca aceste medicamente pot afecta dezvoltarea embrionara.
S-a demonstrat ca administrarea de contraceptive orale combinate estro-progestative sau contraceptive progestative in primul trimestru de sarcina nu este asociata cu o crestere a riscului de aparitie a defectelor congenitale fetale.
Desi unii clinicieni au ridicat suspiciunea existentei unei legaturi intre folosirea contraceptivelor in perioada conceptiei si nasterea prematura, restrictia de crestere intrauterina sau anomalii congenitale, studiile de specialitate NU au stabilit existenta unui relatii de cauzalitate.
Conceptia poate fi obtinuta in parametri normali imediat dupa oprirea administrarii contraceptivelor
De asemenea, desi in trecut se considera ca, dupa oprirea administrarii contraceptivelor, este necesara o pauza de cateva luni pana la obtinerea unei sarcini normale, acest lucru NU mai este de actualitate. Odata suspicionata sarcina, este totusi indicat sa se efectueze un test de sarcina. Daca acesta este pozitiv sau incert, contraceptivele trebuie oprite pana la confirmarea sau infirmarea paraclinica si ecografica a sarcinii, folosindu-se in paralel o alta metoda contraceptiva.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie