Sarcina molara – ce este si care sunt factorii de risc
Sarcina molara apare atunci cand exista o problema in fertilizarea oului. In timp ce intr-o sarcina normala, placenta se formeaza pentru a hrani embrionul si a-l ajuta sa creasca, in acest caz procesul este diferit. In acest caz, placenta nu se mai formeaza. In acest caz, o sarcina normala nu se mai poate dezvolta. Majoritatea pacientelor care au o sarcina molara la un moment dat, reusesc sa aiba o sarcina normala dupa aceasta. In acest articol, veti afla informatii complete despre sarcina molara si care sunt factorii de risc.
Sarcina molara – ce este
Sarcina molara este o complicatie rata a sarcinii. Aceasta implica multiplicarea unor celule, cunoscute drept trofoblaste. In acest tip de sarcina, oul si lichidul spermatic se fertilizeaza in mod incorect, in urma careia apare o celula non-canceroasa. Aceasta are forma mai multor saci micuti plini cu lichid, asemanatori boabelor de struguri.
De asemenea, aceasta tumora nu poate contribui la dezvoltarea embrionului, motiv pentru care sarcina nu va putea evolua. In acest tip de sarcina, anumite femei sufera un avort spontan. In cazul in care acest lucru nu se intampla natura, este necesara interventia chirurgicala pentru a opri sarcina. Atunci cand nu este tratata corespunzator, sarcina molara poate cauza complicatii serioase. Sarcina molara face parte din categoria bolilor trofoblastice gestationale. Acest tip de boli includ diverse conditii care pot conduce la aparitia unor tumori ce pot creste in uter.
Exista doua tipuri de sarcini molare:
- completa – apare atunci cand tesutul placentar se umfla si incepe sa formeze chisturi cu lichid. In acest caz, nu exista fat.
- partiala – in acest caz, placenta poate avea atat tesut regulat, cat si tesut neregulat. In acest caz, este posibil ca fatul sa se dezvolte, dar acesta nu poate supravietui si nu se poate dezvolta corect. Prin urmare, apare avortul in primele saptamani ale sarcinii.
Sarcina molara – cauze si factori de risc
Desi sarcina molara este rara, oricine o poate experimenta. Sunteti mai predispusa sa aveti o sarcina molara daca va incadrati in una din urmatoarele categorii:
- aveti varsta mai mica de 15 ani;
- aveti varsta mai mare de 40 ani;
- aveti un istoric de sarcini molare;
- ati avut unul sau mai multe avorturi;
Sarcina molara este cauzata de erori genetice care apar in timpul fertilizarii oului de catre sperma. Intr-o sarcina normala, embrionul primeste un set de cromozomi, mai exact 23, de la fiecare parinte. In total, va avea 46 de cromozomi. Acestia sunt structuri care contin gene. Aceste gene ii transmit organismului instructiuni despre modul in care ar trebui sa functioneze.
In sarcina molara, acest proces nu se intampla conform descrierii de mai sus. Acest tip de sarcini au un dezechilibru al cromozomilor. Intr-o sarcina molara completa, oul nu contine cromozomi. Embrionul primeste 23 de cromozomi de la lichidul spermatic. Intr-o sarcina molara partiala, oul este fertilizat de doua ori. In acest caz, primeste 69 de cromozomi. In ambele cazuri, un astfel de dezechilibru impune intreruperea sarcinii.
Sarcina molara – simptome
La inceput, sarcina molara apare ca o sarcina normala. Cu toate acestea, simptomele incep sa apara foarte rapid si se manifesta astfel:
- sangerare vaginala de culoare maronie sau rosu intens in primele 3 luni de sarcina
- stare de greata si voma intense
- aparitia chisturilor sub forma unui ciorchine de strugure
- presiune pelvina sau durere in aceasta zona.
Datorita aparaturii medicale moderne, sarcina molara poate fi identificata inca din primul trimestru. Daca nu este identificata in primele trei luni, aceasta poate conduce la aparitia unor simptome mai serioase, cum ar fi:
- uterul se dezvolta prea rapid si se mareste neobisnuit de mult pentru varsta de sarcina pe care o aveti
- preeclampsie – aceasta este o conditie care poate cauza tensiune arteriala crescuta si aparitia proteinei in urina (inainte de primele 20 de saptamani de sarcina)
- chisturi ovariene
- tiroida hiperactiva, cunoscuta si ca hipertiroidism.
In momentul in care incepeti sa observati simptomele de mai sus, este important sa discutati cat mai rapid cu medicul pentru a putea lua masuri imediate si a evita complicatiile.
Sarcina molara – optiuni de tratament si preventie
Din pacate, sarcina molara nu poate fi prevenita. Ea reprezinta o eroare genetica asupra careia nu se poate interveni in vreun fel pentru a fi prevenita. De asemenea, atunci cand este depistata, este important ca aceasta sa fie indepartata din organism cat mai rapid pentru a evita complicatiile serioase.
Asadar, optiunea de tratament pentru sarcina molara o reprezinta inlaturarea acesteia prin interventie chirurgicala. Acest tip de interventie se realizeaza sub anestezie generala, timp in care medicul inlatura tot tesutul anormal de la nivelul uterului.
In anumite cazuri, sarcina poate fi intrerupta si evacuata cu ajutorul medicatiei. In acest caz, medicatia ajuta uterul sa se contracte si sa evacueze continutul. Chiar si in acest caz, medicatia trebuie administrata sub supraveghere medicala. De obicei, se recomanda atunci cand este nevoie de interventie urgenta pentru a evita complicatiile.
Dupa tratament, medicul va monitoriza nivelul de HCG pentru a confirma ca acesta a revenit la normal, iar sarcina a fost evacuata complet. In cazul in care nivelul de HCG nu revine la normal, acesta poate fi un indiciu de aparitie a unor complicatii serioase.
O sarcina molara poate fi o experienta traumatizanta si neplacuta. Cu toate acestea, o astfel de sarcina nu poate fi prevenita intrucat este rezultatul unor probleme genetice ce apar in procesul de conceptie. De asemenea, este important sa stiti ca dupa o sarcina molara, aveti sanse sa aveti o sarcina normala si sa nasteti un bebelus sanatos.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17889-molar-pregnancy#management-and-treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5747385/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/molar-pregnancy/symptoms-causes/syc-20375175
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/molar-pregnancy