Sarcina oprita din evolutie – ce inseamna si care sunt cauzele
Sarcina reprezinta o perioada foarte importanta in viata oricarei femei, dar si pentru intreaga familie. Cu toate acestea, nu toate sarcinile evolueaza asa cum a fost asteptat. In anumite situatii, viitoarele mame se confrunta cu o sarcina oprita din evolutie. Aceasta situatie apare atunci cand fatul nu se dezvolta si creste conform standardelor normale. Exista diversi factori care contribuie la aparitia unei sarcini oprite din evolutie, iar aceasta situatie se poate intampla la orice moment al sarcinii. In acest articol, veti afla informatii despre ce inseamna o sarcina oprita din evolutie si care sunt cauzele ce conduc la aparitia acestei situatii.
Daca sunteti in cautarea unui test de sarcina care sa va indice cu precizie rezultatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test sarcina tip banda. Acesta este un produs usor de folosit, iar rezultatul este afisat la scurt timp dupa utilizare si va poate lamuri cu o acuratele de pana la 99% daca sunteti sau nu insarcinata.
Sarcina oprita din evolutie – ce inseamna
Termenul de sarcina oprita din evolutie poate fi definit ca situatia in care decesul fetal apare in a20a saptamana de sarcina sau dupa aceasta. Spre deosebire de avort, care apare inainte de saptamana 20, aceasta se poate manifesta mai tarziu si chiar inainte de nastere. Majoritatea sarcinilor oprite din evolutie se intampla intra-uterin. Cu toate acestea, exista si situatii rare in care fatul se naste deja decedat. In astfel de situatii, medicii confirma decesul inainte de nastere si iau masurile necesare pentru a interveni chirurgical inainte de termenul stabilit initial pentru nastere.
In functie de numarul de saptamani la care apare aceasta situatie, sarcina oprita din evolutie poate fi clasificata astfel:
- timpurie – se intampla in saptamanile 20 pana la 27;
- tarzie – se intampla in saptamanile 28 pana la 36;
- la termen – fatul decedeaza in saptamana 37 sau dupa.
Manifestarile pe care o sarcina oprita din evolutie le poate avea sunt diverse. Uneori, mama poate simti ca fatul are mai putina miscare intrauterina. Diagnosticul de sarcina oprita din evolutie se poate confirma de catre medicul ginecolog in urma unui control de specialitate, atunci cand acesta nu poate detecta bataile inimii fatului. O astfel de situatie poate aparea fara un semn prelabil, facand acest eveniment si mai dureros pentru viitorii parinti.
In situatia in care ciclul menstrual intarzie si vreti sa aflati daca sunteti sau nu insarcinata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test de sarcina tip stilou. Acesta este un produs modern si care va ofera rezultatul cu o precizie foarte mare, intr-un timp foarte scurt, fiind si foarte usor de utilizat.
Sarcina oprita din evolutie – factori de risc si cauze
Intelegerea factorilor de risc si a cauzelor ce pot conduce la o sarcina oprita din evolutie este deosebit de importanta pentru suportul mamei si a familiilor care trec prin aceasta situatie. Desi este dificil sa preveniti o sarcina oprita din evolutie, prin indentificarea factorilor si potentialelor cauze ce au condus la aceasta situatie, puteti avea un management diferit al sarciniilor viitoare.
Factorii de risc ce pot conduce la aparitia unei sarcini oprite din evolutie sunt urmatorii:
- varsta mamei – atat mamele foarte tinere, cat si cele foarte in varsta au un risc ridicat de aparitie a unei situatii de sarcina oprita din evolutie;
- conditii medicale pre-existente – printre cele mai comune se numara diabetul, pre-eclampsia sau un istoric de probleme mentale din familie;
- anomalii congenitale – anomaliile in dezvoltarea fatului pot conduce la o sarcina oprita din evolutie;
- restrictii de crestere a fatului – cresterea inadecvata a fatului in timpul sarcinii poate declansa oprirea sarcinii inainte de nastere;
- anomalii la nivelul placentei – situatii precum abruptie placentara pot conduce la oprirea fatului din dezvoltare;
- anomalii genetice – cele mai comune anomalii care pot conduce la o sarcina oprita din evolutie sunt aberatiile cromozomiale.
Cauzele care pot declansa sarcina oprita din evolutie pot fi de natura medicala, genetica sau de mediu. Chiar daca evenimentul nefericit a aparut, este important sa intelegeti care au fost cauzele ce au condus la aparitia acestuia pentru a putea reduce frecventa sau preveni aparitia lor la viitoarele sarcini:
- infectii – anumite infectii cum ar fi sifilisul sau malaria care nu sunt detectate la timp sau nu sunt tratate in mod corespunzator pot creste in mod semnificativ riscul de sarcina oprita din evolutie. Infectiile pot afecta fie mama sau fatul si pot conduce la aparitia unor consecinte iremediabile pentru acestia atunci cand nu este tratata;
- probleme ale placentei sau cordonului ombilical – acest tip de probleme pot conduce la o sarcina oprita din evolutie din cauza alimentarii necorespunzatoare cu oxigen a fatului in perioada sa de dezvoltare. In cazul unei abruptii placentare, placenta se desprinde de uter, iar aceasta situatie devine periculoasa pentru fat si poate conduce la o situatie de sarcina oprita din evolutie.
- conditii ale fatului – anumite conditii pot afecta fatul, cum ar fi anomaliile congenitale sau aberatii genetice. Acestea pot interveni in dezvoltarea fatului si pot provoca decesul fetal;
- complicatii ale sarcinii – anumite complicatii ce pot aparea in timpul sarcinii, cum ar fi pre-eclampsia, diabet gestational, restrictiilor de crestere intra-uterina pot conduce la aparitia unei sarcini oprite din evolutie;
- factori socio-demografici – lipsa conditiilor adecvate de ingrijire a mamei pe parcursul sarcinii pot conduce la oprirea sarcinii din evolutie, in special in tarile in curs de dezvoltare;
- tulburari medicale cronice comorbide – aceste tulburari pot aparea in cazul mamei si includ hipertensiunea, diabetul, obezitatea si pot creste riscul ca fatul sa se opreasca din evolutie;
- factori nutritionali – o nutritie inadecvata poate influenta dezvoltarea fatului si oprirea acestuia din evolutie;
- istoric de sarcina oprita din evolutie – existenta unui istoric al acestei situatii poate creste probabilitatea de a se repeta.
In caz de intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui test de sarcina in intimitatea casei dumneavoastra poate raspunde rapid si sigur la intrebarea “Sunt insarcinata?”. Farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test de sarcina tip caseta, modern, ce iti asigura un raspuns precis, oricand ai nevoie de certitudini.
Intelegerea si adresarea acestor cauze impune o abordare multi-disciplinara, ce implica nu doar mama, dar si medicul care urmareste sarcina. Puteti preveni aparitia acestei situatii prin diverse masuri de ingrijire pre-natala, evitarea aparitiei infectiilor, informarea medicului cu privire la afectiunile cronice si imbunatatirea suportului nutritional. De asemenea, impreuna cu medicul ginecolog puteti adresa orice manifestari sau semne care pot indica probleme de dezvoltare ale fatului si preveni pe cat posibil o sarcina oprita din evolutie.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9685-stillbirth
https://www.uptodate.com/contents/stillbirth-incidence-risk-factors-etiology-and-prevention
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893926/
https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-018-1660-1
https://www.nhs.uk/pregnancy/support/when-pregnancy-goes-wrong/