Sarcina pe saptamani
Uimitoarea calatorie pe care o parcurge embrionul de la conceptie pana la momentul nasterii poate parea ireala. Pe parcusul celor 39-40 de saptamani de viata intrauterina el va evolua de la stadiul de 2 celule pana la organismul inca fragil, dar functional al micului bebelus.
Primele saptamani de viata intrauterina
Primele saptamani de viata intrauterina sunt vitale pentru buna dezvoltare si ducerea la termen cu succes a sarcinii. Aceasta perioada poarta numele de embriogeneza si corespunde intervalului de timp in care celule incep sa se divida si sa se diferentieze formand precursorii viitoarelor organe vitale. Orice factor nociv care interfera in aceasta perioada cu sarcina poate pune embrionul in pericol, mergand de la pierderea sarcinii pana la diverse grade de malformatii. Este esential ca viitoarele mamici sa adopte un stil de viata sanatos si sa evite factorii nocivi de mediu si infectiosi. Odata cu instalarea sarcinii in organism se instituie un nou echilibru hormonal. Corpul matern va trece si el printr-o serie de transformari pentru a se acomoda sarcina.
Simptomele din primele saptamani de sarcina
In primele saptamani de sarcina pacientele vor resimti o serie de simptome care uneori pot deveni suparatoare : greata, varsaturi, tensiune mamara, modificarea mirosului, senzatie de urinare frecventa, somnolenta si oboseala excesiva. In cea mai mare parte din cazuri acestea se vor linisti dupa terminarea trimestrului I. In jurul saptamanii 6-7 embrionul nu masoara mai mult de cativa milimetrii, extremitatea cefalica fiind evident mai mare decat restul corpului. La nivelul ei incep sa se formeze elementele masivului facial, iar la nivelul trunchiului incep sa apara mugurii membrelor. Tot acum este momentul in care ecografic incepe sa se distinga activitatea cardiaca fetala (semn important pentru viabilitatea sarcinii) . Inca de pe acum embrionul poate schita miscari active insa este mult prea devreme pentru ca ele sa fie percepute de viitoarea mamica.
Pana in saptamana a 10-a structurile majore ale organismului fetal sunt deja formate. La nivelul extremitatii cefalice se disting ochii, gura, nasul si urechile. Degetele membrelor sunt deja formate si individualizate. Organele interne sunt in plina dezvoltare: rinichii incep sa produca urina, tubul digestiv este in plina diferentiere, ariile pulmonare desi nefunctionale inca, sunt si ele bine dezvoltate, inima embrionului bate cu o frecventa de 140-160 bpm.
In trimestrul al II-lea
In trimestrul al II-lea continua dezvoltarea organelor deja formate. Extremitatea cefalica este inca mare comparativ cu trunchiul. Fatul prezinta miscari active mai bine definite si mai ample, avand destul spatiu intraamniotic pentru a se misca in voie. Sistemul osos este deja format , insa inca fragil. Cele mai multe gravide deja au acumulat pana in momentul acesta cateva kilograme in plus, greturile si varsaturile au trecut, burtica incepe deja sa fie evidenta. Tot acum este momentul in care ele vor incepe sa-si simta viitorul bebelus miscand, la inceput mai vag apoi din ce in ce mai clar (saptamanile 18-20).
Spre 20-21 de saptamani fatul prezinta miscari de deglutitie inghitind cantitati mici din lichidul amniotic, tubul digestiv fiind pe deplin dezvoltat. Organele sexuale fetale sunt complet diferentiate, la 22 de saptamani putandu-se stabili sexul copilului.
Pana la 27 de saptamani de sarcina fatul va incepe sa raspunda la stimuli luminosi si auditivi puternici, sau poate rezona la vocea mamei. Creierul este in plina dezvoltare si se pare ca inca din aceasta perioada incepe sa acumuleze informatii.
Trimestrul III
Trimestrul III constituie perioada de dezvoltare cea mai rapida a fatului. El incepe sa ia rapid in greutate, acumuland depozite adipoase esentiale pentru buna adaptare la mediul extern. Plamanii desi inca nefunctionali incep sa produca surfactant. Inima bate cu aceeasi frecenta crescuta pompand sange in intreg micul organism. Masivul facial este complet format, avand un aspect uman firesc. Pielea, pana acum permeabila, incepe sa isi modifice structura si aspectul, pregatindu-se pentru confruntarea cu mediul exterior. Sistemul osos este complet dezvoltat, dar inca fragil. Spatiul intrauterin odata generos devine acum din ce in ce mai limitat.
Trimestrul III reprezinta o perioada relativ dificila pentru viitoarele mamici: oboseala incepe sa-si spuna cuvantul, somnul devine greoi, cu treziri frecvente. Rutina zilnica poate fii solicitanta, miscarile greoaie, pot aparea edeme gambiere importante. excesul ponderal poate fi evident. Dupa saptamana 36-38 momentul nasterii se apropie cu pasi repezi. Fatul este acum o varianta de om in miniatura. Organele sunt complet dezvoltate si functionale, fiind pregatite sa faca fata mediului extern. Totul a plecat de la 2 celule care s-au contopit si care au inceput aventura celor 9 luni de viata intrauterina..
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie