Sarcina pentru femeile care se confrunta cu boli cardiovasculare
Multe femei cu boli cardiovasculare (de natura congenitala sau dobandita) doresc sa devina mame, iar acestea risca o decompensare clinica. Cardiomiopatiile si miocarditele sunt cele mai frecvent intalnite cardiopatii cauzatoare de moarte, urmate de hipertensiunea pulmonara.
Bolile cardiovasculare preexistente pot complica sarcina, nu numai printr-un risc crescut al unui eventual eveniment cardiovascular pentru mama, dar si pentru nou-nascut.
In timpul sarcinii este recomandata o evaluare pentru identificarea femeilor cu un risc crescut pentru boli cardiovasculare organice (structurale). Factorii (predictibili) de risc constau in antecedente patologice majore (evenimente ischemice – accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, aritmii). Cu toate acestea, cateva cardiopatii sunt oarecum tolerate in sarcina, precum valvulo-insuficiente, prolapsul de valva mitrala, defectele de sept atrial, cu mentiunea ca unele dintre aceste leziuni, daca sunt determinate de o singura gena, au probabilitatea de 50% de a se transmite la fat. Evaluarea ecografica este recomandata atunci cand exista antecedente patologice de boala cardiaca si schimbari in simptomatologia acestora, atunci cand exista alte schimbari, in afara de un suflu sistolic.
Nasterea pe cale vaginala este recomandata mai ales pentru a evita complicatiile postoperatorii dintr-o sarcina efectuata prin cezariana, aceasta din urma fiind rezervata pentru indicatii obstetricale sau la pacientii cu hipertensiune pulmonara, bineinteles cu monitorizarea INR, femeia in timpul sarcinii fiind intr-o stare de hipercoagulabilitate.
Medicatia cardiovasculara este dificil de prescris in sarcina, deoarece siguranta utilizarii majoritatii medicamentelor in sarcina nu a fost testata. De altfel, nu exista medicamente sigure folosite in sarcina, aceste medicamente folosindu-se numai in cazuri justificate.
Text: Ysan Vaner, Psihoterapeut – psihologie comportamentala