Sarcina si edemele. Simptome, cauze si tratament
Sarcina presupune o serie de transformari si adaptari ale organismului matern in vederea compensarii nevoilor atat pentru mama cat si pentru fat. Exista modificari importante la nivelul aparatului cardiovascular prin cresterea volumului circulant de sange realizata printr-o retentie crescuta de apa si sare. Acest lucru asigura o dezvoltare optima pentru fat si o adaptare buna a mamei in cursul nasterii, cand exista o pierdere normala de sange ce trebuie compensata de catre organism.
Cresterea volumului de sange este necesara pentru ca se distribuie indirect si pentru fat si lichid amniotic. Prin aceasta retentie de apa si sare (sodiu) are loc o diluare a celulelor rosii in sange, si astfel se explica aparitia anemiei din sarcina (o modificare normala in orice sarcina). Practic, nu scade in mod direct numarul de globule rosii, ci ele se dilueaza in mai mult sange circulant (plasma). Volumul total de sange creste cu aproape 50% intr-o sarcina aflata la termen; in timpul unei nasteri pe cale vaginala, se pierd in mod normal pana la 500 ml de sange, iar in cursul unei nasteri prin operatie cezariana se pot pierde pana la 1000 ml sange.
Avand in vedere aceste modificari ce au loc in mod normal intr-o sarcina fara probleme, datorita cresterii volumului circulant de sange si retentiei de apa si sare, apar si edemele, in mod special la nivelul membrelor inferioare, edeme periferice.
Ce este edemul?
Edemele presupun acumulare de lichid in spatiile dintre celule de la nivelul tesuturilor. Edemul este o umflatura nedureroasa care apare in zonele declive, la nivelul gambelor si gleznei la gravide, in tesutul subcutanat (imediat sub piele). Edemele apar ca o consecinta a modificarilor din circulatia materna si sunt normale. Pot fi evitate printr-un consum scazut de sare si alimente ce contin sare, prin repaus corespunzator (a se evita statul prelungit in picioare). Acest tip de edem nu necesita un tratament medicamentos. Dupa nastere, edemul se retrage in mod spontan in cateva zile.
Complicatii
Exista insa o efectiune importanta care pune in pericol atat mama cat si copilul, in cazul in care exista hipertensiune de sarcina, care poate duce la convulsii materne si moartea fatului daca nu este tratata la timp. Aceasta afectiune se numeste eclampsie si este precedata de o forma mai putin severa care se numeste preeclampsie. Preeclampsia ar trebui sa fie elementul de alarma care sa previna aparitia convulsiilor materne si a consecintelor asupra fatului. In cazul in care mama se stia anterior sarcinii cu hipertensiune arteriala, sau dupa saptamana 20 de sarcina s-a descoperit hipertensiunea de sarcina (gestationala), edemele nu mai pot fi considerate ca fiind normale, ele putand sa apara ca urmare a unei tensiuni arteriale crescute anormal.
Preeclampsia are ca elemente definitorii o crestere a tensiunii arteriale peste 160/110mmHg insotita de aparitia proteinelor in urina (un element care nu se gaseste in mod normal in urina). Aceste doua modificari sunt insotite de edeme periferice determinand retentie suplimentara de lichid in spatiile intercelulare. Acest tip de edeme in sarcina necesita tratament, nu atat pentru efectul edemelor asupra mamei si fatului, cat pentru consecintele unei tensiunii arteriale crescute care poate duce la aparitia convulsiilor materne.
Simptomele preeclampsiei
Pe langa aceste modificari, preeclampsia se insoteste si de alte simptome importante care pot constitui semnal de alarma pentru gravida si anturajul acesteia, cum ar fi: dureri de cap, greata, varsaturi, dureri abdominale, respiratie dificila, confuzie, tulburari mentale. Toate aceste manifestari contituie semnalul de alarma care trebuie sa aduca gravida de urgenta la medic. In cazul edemelor care apar in cadrul acestei afectiuni este necesar un tratament prin prisma gravitatii bolii si a consecintelor acesteia. Practic, se urmareste scaderea tensiunii gravidei si prevenirea convulsiilor prin terapia cu sulfat de magneziu. In momentul in care gravida a fost stabilizata din punctul de vedere al tensiunii arteriale, edemele vor diminua semnificativ. Insa, de asemenea, se va limita consumul de sare, alimente bogate in sare si excesul de lichide ingerate, fara a avea un volum urinar pe masura (este bine sa existe volum urinar corespunzator cantitatii de lichide ingerate).
Text: Dr. Laura Mustata, Medic rezident obstetrica-ginecologie