Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale – ce trebuie sa stie orice gravida?
Sarcina reprezinta cea mai frumoasa etapa din viata oricarei femei. Trebuie sa tinem cont ca o femeie insarcinata este in principiu o femeie sanatoasa, nu are restrictie la niciun aliment atat timp cat nu este in exces. Femeia gravida trebuie sa inteleaga ca o alimentatie echilibrata cantitativ si calitativ este un factor indispensabil in mentinerea starii de sanatate a mamei, cat si in asigurarea cresterii si dezvoltarii normale a fatului.
Vitaminele prenatale sunt recomandate de medicul ginecolog cu 3-6 luni inainte de conceptie, acestea sunt elemente nutritive esentiale dezvoltarii unei sarcini normale.
• Acidul Folic
Acidul folic are un rol important in preventia aparitiei defectelor de tub neural la bebelus. Aceste malformatii (exemplu: spina bifida) afecteaza atat creierul, cat si coloana vertebrala si apare in prima luna de viata intrauterina, de aceea este indicat ca femeia sa ia acid folic in perioada de preconceptie.
Acidul folic se poate gasi in mod natural si in urmatoarele alimente: citrice, spanac, fasole, alune, sparanghel, cereale, mazare. In perioada de preconceptie necesarul de acid folic este de 400-800 de micrograme, iar in timpul sarcinii este de aproximativ 600 de micrograme.
• Calciu
Calciul este un mineral esential atat pentru fat, cat si pentru mama, acesta asigurand un sistem osos normal dezvolatat la fat cat si la mama. Necesarul de calciu este de 1000-1300 mg/zi, iar alimentele in care-l putem gasi sunt: iaurt, lapte, branza, cereale, suc de fructe natura, spanac.
• Fier.
Administrarea de fier impiedica aparitia anemiei, o afectiune des intalnita la femeia gravida. Fierul are un rol important atat pentru mama, cat si pentru fat in dezvoltarea oaselor si a dintilor, cat si in eritropoieza. Necesarul de fier recomandat este de 27 mg pe zi si se gaseste in urmatoarele alimente: soia, cereale, nuci, fructe uscate, alune, ficat de pasare, carnea rosie slaba, peste. Pentru preventia anemiei se recomanda administrarea de fier fiecarei femei gravide incepand cu al doilea trimestru de sarcina.
Vitamine prenatale in sarcina: pro si contra
Vitaminele prenatale sunt prescrise de unii medici inca de la inceputul sarcinii, deoarece reduc riscul malnutritiei la fat. Alti medici considera ca aceste suplimente duc la cresterea apetitului mamei pentru alimente, ducand implicit la cresterea ei in greutate.
Daca viitoarea mamica mananca diversificat, ea isi poate lua din alimente toate elementele nutritive necesare si nu are nevoie de suplimente.
Vitaminele prenatale se pot gasi la orice farmacie si nu este necesara reteta medicala pentru al achizitiona. Unele preparate pot provoca o stare de greata, din aceasta cauza este recomandat sa se administreze seara. Ca si reactie adversa vitaminele pot da uneori constipatie, de aceea se recomanda ca viitoarea mamica sa bea mai multa apa sau sa introduca in dieta mai multe fibre.
Fiecare mama necesita consiliere in legatura cu alimentatia corecta in timpul sarcinii. Se recomanda ca si consilierea sa fie indreptata si pe evitarea unor practici alimentare gresite. In monitorizarea gravidei modul de alimentatie se va corela cu cresterea in greutate a gravidei si cu anumiti parametrii biologici (hemoglobina, ioduria, calcemia).
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie