Sarcina toxica – simptome, cauze si tratament
Sarcina toxica, sau hiperemesis gravidarum, este caracterizata prin senzatia de greata zilnica, permanenta, insotita de varsaturi repetate. Ea apare la 1-10 din 1000 de femeile insarcinate.
Pe parcursul avansarii sarcinii simptomele devin din ce in ce mai grave si tin aproape toata perioada sarcinii. In forma cea mai grava, gravida nu se poate alimenta deloc si nici hidrata, incepand sa piarda progresiv din greutate (mai mult de 5% din greutatea corporala dinaintea sarcinii).
Hiperemesis gravidarum se instaleaza la inceputul sarcinii si poate dura pana in saptamanile 16-20 de graviditate. Spre deosebire de senzatia de greata normala pentru primul trimestru de sarcina, in cazul sarcinii toxice simptomatologia este mult mai accentuata, femeia nu poate digera mai nimic, tot ce manca varsa, pierde in greutate, nu poate suporta mirosurile fie ele cat de estompate. De obicei, semnele unei sarcini toxice trec dupa 16-18 saptamani.
Simptomele caracteristice sarcinii toxice
In conditiile imposibilitatii alimentarii, pe langa deshidratare pot aparea si modificari metabolice care pot pune viata pacientei in pericol: tahicardie, palpitatii, hipertensiune arteriala, oligurie, dureri abdominale, tulburari psihice si chiar insuficienta hepatorenala.
Cauzele sarcinii toxice
Mecanismul exact de aparitie a hiperemesis gravidarium nu este complet elucidat, insa se presupune ca ar fi implicate in primul rand modificarile neuro-hormonale. Modificarile hidroelectrolitice in sine nu au efecte directe asupra dezvoltarii fatului, dar afectarea grava a starii generale a mamei poate influenta implicit si sarcina. Alta ipoteza este ca sistemul imunitar al mamei percepe embrionul ca pe un corp strain si lupta impotriva lui. Sunt predispuse la sarcina toxica gravidele cu Rh negativ, dar si cele cu disfunctii gastrointestinale sau hepatice, cu carenta de vitamina K, precum si femeile obeze sau cele trecute de 35 de ani.
De asemenea, la risc sunt sarcina multipla, o sarcina toxica anterioara sau prima sarcina.
Pacientele cu o dieta bogata in grasimi, anterioara sarcinii, acaparate de stresul emotional pot resimti aceleasi simptome.
Cum poate fi tratata sarcina toxica?
Tratamentul igieno-dietetic este esential, alimentele care sunt administrate gravidei trebuind sa fie proaspete, cat mai naturale, iar hidratarea sa fie corespunzatoare.
In primele etape ale afectiunii, tratamentul poate fi urmat ambulator, prin administrarea unor medicamente care sa nu interfereze cu buna dezvoltare ulterioara a sarcinii si implicit a fatului.
Uneori, este nevoie ca prima masura izolarea gravidei de mediul familial, lucrul acesta putand fi realizat prin internarea in spital pe perioada tratamentului. Daca simptomatologia se agraveaza, este posibil sa fie nevoie de spitalizare cu rehidratare pe cale venoasa si reechilibrarea metabolica. Din fericire, majoritatea femeilor raspund la tratament. Totusi, in cazurile extreme, se poate ajunge la terminarea terapeutica a sarcinii.
Recomandari in cazul unei sarcini toxice
Consumul de lichide trebuie facut cu o ora inainte sau dupa masa. De evitat mirosurile puternice sau condimentele in mancare. Supravegherea atenta a sarcinii este obligatorie in aceste cazuri, deoarece exista riscul unei nasteri premature sau aparitiei unor complicatii. In cazul unei manifestari accentuate si pe perioada indelungata gravida poate fi spitalizata pentru hidratare si medicatie si va ramane sub observatie cat este necesar.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie