Scaunul bebelusului, cand trebuie sa ne alarmam?
Pentru parintii aflati la inceput de drum sau chiar pentru cei experimentati, scaunul bebelusului poate sa fie de multe ori un motiv de ingrijorare si chiar de vizita la medic.
Ce inseamna „scaun normal” la nou-nascut?
Pentru a recunoaste situatiile care merita atentie in ceea ce priveste posibile tulburari digestive ale bebelusului, este bine sa cunoasteti cateva aspecte care tin de normalul scaunului la bebelus:
In primele cateva zile de viata, scaunul bebelusului se numeste meconiu. Este, ca aspect un scaun total atipic, verde inchis, negricios, lucios, si destul de aderent la tegumente, asemanator cu smoala, deci greu de curatat de pe piele. Nu are miros si se poate elimina de mai multe ori pe zi, timp de 2-3 zile.
Scaunul de tranzitie apare in primele 2- 4 zile de viata. Este un scaun mai deschis la culoare, verde, pastos sau apos, mai putin aderent. Este semnul ca tractul digestiv al bebelusului functioneaza normal si se adapteaza la laptele matern sau la formula de lapte.
Scaunul de lapte este putin diferit pentru copiii alimentati cu lapte matern, fata de cei alimentati cu formula de lapte. In cazul bebelusilor alimentati natural, scaunul de lapte variaza ca si consistenta intre apos si pastos. Culoarea variaza si ea de la galben aprins la verde, cu sau fara grunji. Mirosul a fost de multe ori comparat cu cel de iaurt sau lapte. Scaunul bebelusului alimentat cu formula de lapte este mai pastos, in nuante de galben-verde, dar cu nuante de maroniu. Mirosul este putin mai intepator fata de cel al scaunului la bebelusii alimentati cu lapte matern.
Scaunul bebelusilor diversificati este mult mai consistent si mai inchis la culoare. Poate avea inclusiv bucatele de alimente nedigerate.
Scaunul bebelusilor care primesc supliment de fier se poate colora in negru, fara ca asta sa insemne ca cel mic are o problema de sanatate.
Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?
Scaunele diareice sunt complet apoase, intra cu totul in scutec, fiind de multe ori explozive. Diareea poate fi semnul unei infectii sau al unei alergii alimentare. Este bine sa luati legatura cu medicul de familie sau medicul pediatru daca cel mic are sub 3 luni ca varsta si prezinta mai mult de 3 scaune diareice, de mai mult de 2-3 zile.
Constipatia se traduce prin prezenta unor scaune tari, asemanatoare samburilor de fructe. Eliminarea acestor scaune poate fi dureroasa pentru copil si poate irita mucoasa anusului, rezultatul fiind mici sangerari la acest nivel. Daca scaunele isi mentin acest aspect este bine sa va adresati medicului pentru ajutor de specialitate.
Scaunul cu mucozitati nu este mereu un motiv de ingrijorare, mucozitatile fiind adesea saliva inghitita si nedigerata. Daca sunt insa prezente in mod constant in scaunul bebelusului, este cel mai probabil semnul unei infectii sau al unei alergii alimentare.
Sangele in scaun poate fi sange proaspat – rosu aprins sau sange digerat – inchis la culoare, aproape negricios. Sangele rosu aprins intr-un scaun normal este adesea semn al unei alergii la proteina laptelui de vaca. Scaunele diareice cu sange rosu aprins sunt adesea semn al unei infectii digestive. Sangele digerat negricios este inghitit adesea de catre bebelusii alimentati la san, atunci cand mamele au rani, ragade la nivelul mameloanelor.
Citeste si Problemele digestive ale bebelusilor
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru