Schimbari ale pielii in timpul sarcinii
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, astfel ca acopera o suprafata de aproximativ 2 metri patrati, avand o greutate de 3 kg, ceea ce inseamna cam a douazecea parte din greutatea corpului. Grosimea pielii variaza intre 0,5 si 5 mm, fiind subtire in zonele expuse la uzura sau presiune si mai groasa pe suprafetele care sunt mai solicitate.
Pe parcursul sarcinii, intreg corpul sufera modificari, astfel ca pielea devine mai destinsa si mai lucioasa, datorita hipervascularizatiei de sarcina.
Modificari ale pielii in sarcina
-
Masca de sarcina
Masca de sarcina sau cloasma este o hiperpigmentare regionala, care se caracterizeaza prin aparitia unor pete simetrice, neregulate, la nivelul fetei, in special pe obraji si buza superioara. Acesta pigmentare temporara se poate inrautati atunci cand gravida se expune la soare fara sa se protejeze.
-
Acneea
Acneea este o afectiune prezenta in sarcina, aparitia ei fiind favorizata de modificarile hormonale. Dispare dupa nastere, insa, pana la momentul acela, gravida trebuie sa utilizeze zilnic produse care hidrateaza tenul.
-
Linea nigra
Toate femeile, in mod fiziologic, au la nivelul abdomenului o linie alba subtila care se intinde intre ombilic si pubis, aceasta fiind aproape invizibila in afara sarcinii. Pe perioada sarcinii, linia alba devine linia neagra, fiind mult mai inchisa la culoare la gravidele care sunt mai creole.
-
Vergeturile
Acestea apar la gravidele blonde in 90-95% din cazuri, sunt violacee la inceput, iar dupa nastere vor deveni albe-sidefii. Ca localizare, vergeturile apar mai frecvent la nivelul abdomenului, sanilor, bratelor, coapselor si feselor. Exercitiile fizice si aplicarea unor creme cu vitamina E pot contribui la prevenirea vergeturilor.
-
Zonele inchise la culoare se vor accentua
Zona din jurul mameloanelor devine mai inchisa la culoare; acelasi lucru se poate intampla si cu pielea de pe partea interna a coapselor sau de la nivelul organelor genitale.
-
Capilare sparte
Pe parcursul sarcinii, se inregistreaza o crestere a volumului sangvin, ceea ce poate determina spargerea vaselor capilare de sub piele, acest lucru facandu-le vizibile.
-
Herpesul gestational
Este o boala rara care afecteaza palmele si talpile gravidei, apare in luna a patra de sarcina, dar se poate declansa si dupa nastere. Aceasta afectiune apare ca o eruptie moderata, care, in unele cazuri, poate avea o evolutie severa. Ca tratament, se impune administrarea pe cale orala de corticosteroizi.
-
Impetigo herpetiform
Apare destul de rar in sarcina, fiind caracterizat de simptome severe precum febra, frisonul, varsaturile, diareea. Leziunile la nivelul pielii apar ca niste pustule cu puroi, cel mai adesea in zona axilelor si in zona pliurilor. Este o boala care se asociaza cu o rata crescuta a mortalitatii atat materne, cat si fetale in lipsa unui tratament adecvat. Se poate declansa in ultima parte a sarcinii si dispare dupa nastere.
-
Prurigo gestational
Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia la nivelul pielii a unor puncte de culoare rosie insotite de mancarimi puternice. La inceput, eruptia poate debuta la nivelul bratelor si trunchiului, ca in faza ulterioara sa cuprinda abdomenul.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu
un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie