Scurgeri vaginale: simptome, cauze şi tratament
Scurgerile vaginale sunt cel mai adesea un proces fiziologic normal, cu rol protector și lubrifiant. Secrețiile vaginale normale au aspect diferit în funcție de momentul ciclului menstrual, sunt de culoare albă sau transparentă și au un miros slab, specific. Abundența și culoarea secreţiei vaginale variază în perioada premenstruală, în perioade de stres emoțional, în funcție de alimentație, atunci când alăptaţi sau de medicamentele administrate. Secreția produsă de glandele din interiorul vaginului și colului uterin îndepărtează celulele moarte și bacteriile, menținând vaginul curat și ajută la prevenirea infecțiilor.
În unele situații, secrețiile sunt însoțite de un miros neplăcut și o consistență diferită, cu iritații locale, senzație de arsură sau de mâncărime, în aceste cazuri fiind vorba despre o infecție transmisă pe cale sexuală.
Farmaciştii Catena recomandă gelul intim cu aloe vera şi gălbenele de la Genera, special pentru zona intimă. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Cauzele scurgerilor vaginale
Secreția vaginală anormală poate fi un simptom al anumitor infecții cu transmitere sexuală (BTS). Deoarece acestea se pot răspândi implicând uterul, ovarele și trompele uterine și pot fi transmise partenerilor sexuali, detectarea și tratamentul corect sunt importante. Rareori, o scurgere vaginală maronie sau cu sânge poate fi un semn al cancerului de col uterin.
Cauzele posibile ale scurgerii vaginale anormale includ:
- Vaginoza bacteriană
- Cervicita
- Boala inflamatorie pelvină (PID)
- Trichomonas vaginalis
- Vulvovaginita
- Chlamydia trachomatis
- Gonoree
- Atrofia vaginală
- Fistulă vaginală
- Cancer cervical
- Cancer vaginal
De asemenea, unele practici de igienă pot determina anormalitatea scurgerilor vaginale, inclusiv spălăturile vaginale, utilizarea săpunurilor sau spray-urilor parfumate sau utilizarea îndelungată a unui tampon.
Tipuri de scurgeri vaginale
Există mai multe tipuri diferite de scurgeri vaginale. Aceste tipuri sunt clasificate în funcție de culoare și consistență:
- Secreție vaginală albă și brânzoasă
Dacă este însoțită și de mâncărime și miros neplăcut este semnul evident al unei infecții candidozice.
- Secreție vaginală galbenă sau verzuie
Acest tip de scurgere vaginală este întotdeauna însoțită de un miros asemănător celui de peşte și este un semnal de alarmă care anunță vaginoza bacteriană sau tricomoniaza. Poate fi însoţită și de mâncărime, arsură, usturime, înroşirea și umflarea vaginului sau a vulvei.
- Secreția vaginală maronie sau cu sânge
Dacă secreția apare în timpul normal al perioadei menstruale și ați întreținut și relații sexuale fără protecție, acesta ar putea fi un semn al sarcinii. În anumite cazuri, secreția maronie sau cu sânge, apărută spontan, poate indica o inflamație a trompelor uterine, o fisură la nivelul uterului, un chist sau chiar un cancer de col uterin sau endometrial.
Scurgeri vaginale: simptome
Scurgerea vaginală normală poate fi de culoare albă, ușor gălbuie sau transparentă, este lipsită de vreun miros caracteristic şi este secretată în cantitate scăzută în afara perioadei menstruale. Îngrijorările ar trebui să apară atunci când aceste caracteristici sunt modificate și apar simptome de usturime, durere locală după urinat sau contact sexual, prurit, roşeaţă, inflamație.
Factori ce favorizează apariția unei scurgeri vaginale anormale
Există o serie de factori ce favorizează apariția unei secreții vaginale anormale:
- produse de igienă intimă parfumate
- medicație ce dezechilibrează flora vaginală
- purtarea lenjeriei sintetice
- sarcina/alăptarea
- diete care modifică pH-ul vaginal
- tampoanele interne
- infecții vaginale netratate
- parteneri sexuali multiplii
Diagnosticul în cazul scurgerilor vaginale anormale
Investigații medicale necesare pentru a diagnostica scurgerile vaginale anormale
- testarea pH-ului vaginal
- analiza secreţiei vaginale
- explorare vaginală – ecografie endovaginală
În funcție de cauza secreţiei vaginale anormale se apelează la medicamente antifungice locale, sub formă de cremă, ovule sau gel. Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală necesită identificarea și tratarea partenerilor sexuali infectați.
Evoluție, Complicații, Profilaxie
Deși scurgerea vaginală este normală, dacă este însoțită de arsură, mâncărime, iritații sau durere, este necesar să se trateze problema de bază. Infecția netratată poate duce la apariția complicațiilor și, pe termen lung, la infertilitate. Dacă este prezentă trichomonioza sau vaginoza bacteriană, există un risc crescut de infecții cu transmitere sexuală din cauza inflamației. Având vaginoză bacteriană simptomatică și trichomonioză în timpul sarcinii, există riscul de nașteri premature și greutate redusă la naștere. Lăsată netratată, gonoreea poate provoca boli inflamatorii pelvine. Dacă nu este tratată, chlamydia poate provoca sarcini ectopice.
Iată câteva sfaturi pentru prevenirea infecțiilor vaginale
- Păstrați vaginul curat, spălându-l cu un săpun blând, delicat și apă călduță.
- Evitați spălăturile vaginale
- Evitați folosirea produselor parfumate.
- Stergeți-vă întotdeauna din față în spate pentru a preveni pătrunderea bacteriilor în vagin și provocarea unei infecții.
- Purtați chiloți 100% din bumbac și evitați îmbrăcămintea prea strânsă.
- Folosiți protecție sexuală pentru a evita bolile cu transmitere sexuală
- Pentru a reduce probabilitatea infecțiilor cu candida, luați probiotice înainte de a începe un tratament cu antibiotic.
- Păstrarea constantă a unei igiene intime corespunzătoare și un regim medicamentos adecvat vă pot trata de majoritatea infecțiilor vaginale, cu o rată de vindecare de 80-90%.