Se poarta Zen! Ce inseamna sa fii Zen?
Atitudinea Zen inseamna sa respecti principiile zenului − de armonie, echilibru − si sa iti redescoperi adevarata natura. Este vorba despre un stil de viata adoptat in care modul de a gandi, modul de a adopta o postura corecta si un mod corect de a respira te ajuta sa fii in echilibru cu tine insuti si cu ceilalti.
Practicile Zen urmaresc gasirea unui mod propriu de interpretare si de raportare la existential, cu inlaturarea dualismului sau credintelor false. Se pare ca termenul complet este Zazen, iar Zen este o prescurtare a acestuia. Originea Zazenului este budismul.
Iata cele 3 elemente ale Zazenului:
- Respiratia ritmata si constientizarea inspiratiei si a expiratiei pe timpi;
- Pozitia corpului − cu picioarele incrucisate, avand piciorul drept sprijinit pe coapsa stanga, iar pe cel stang pe cea dreapta in scopul relaxarii, privirea fixata;
- Atitudinea interioara – impasibil fata de toate gandurile, refuzul gandurilor care umbla prin cap, golirea mintii, cu scopul de a ajunge la constiinta pura, iar mai apoi la linistea interioara.
Practicile spirituale Zen includ tehnici de concentrare si observare, atitudinile fundamentale pe care trebuie sa le aplici atunci cand mergi, stai in picioare, te asezi, muncesti sau vorbesti, conexiunea cu simturile tale si constiinta de sine. Cultura Zen a starnit multe interese chiar occidentalilor. In Occident, atitudinea Zen include formare pentru constientizarea unei noi vieti. In Est, cultura zen include nefiinta, negatia absoluta care permite intoarcerea spre infinit. Practicile includ meditatia statica, trezirea constiintei, constientizarea naturii lucrurilor si o alta maniera de a trai in realitate.
Zen terapeutic
In zilele noastre, Zen este folosit si in scop terapeutic, cunoscandu-se efectele benefice ale meditatiei in relaxare profunda, si modificarea constiintei se presupune ca poate functiona in diminuarea suferintei existentiale a persoanei – suferinta provenita in urma constientizarii mortii. Meditatiile si invataturile Zen ajuta la eliberarea de aceste ganduri negre si gasirea satisfactiei de a gusta viata dand frau liber libertatilor interioare si acceptand realitatea.
Meditatia Zazen are o putere imensa in transformarea spirituala, mentala si emotionala. Starea de trezire a constiintei te ajuta sa intelegi mai bine legatura cauza-efect si faptul ca esti in posesia acestei harti te determina sa devii un om mai responsabil. Trezirea constiintei include si trezirea intelepciunii adormite in strafundurile noastre, se ajunge la praguri destul de avansate ale subconstientului. Maestrii spun despre Zenul predat ca nu este o teorie, nici o doctrina, nici o ideologie, ci este o calitate a fiintei, o stare existentiala. Trezirea constiintei si a unei noi maniere de a privi lucrurile, de a ne raporta la ceilalti, se poate produce prin meditatie.
Rezultatele practicarii Zazenului sunt substantiale. El este acreditat in Japonia ca metoda psihoterapeutica.
Practicat in mod repetat si constant, Zazenul ajuta la:
- recuperare dupa anumite boli;
- consolidarea resurselor spirituale si diminuarea nevrozei;
- schimbarea atitudinii mentale pentru a elimina obiceiurile proaste;
- imobilizarea impulsurilor distructive;
- eliberarea de anxietate si iesirea din depresie.
Citeste si Tehnici de relaxare
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog