Se poate schimba un barbat violent?
Recunoasterea violentei nu reprezinta dezlegarea unei mari enigme. Un pumn sau o palma peste fata, farfurii sparte, strigate sau tipete, injuraturile, sunt evident semne ale unei stari violente.
Detaliile de mai jos fac referire la cateva studii despre trasaturi de personalitate precum cea a dominantei si competitivitatii excesive, controlului si posesivitatii, explicate prin cresterea nivelului hormonului specific masculin – testosteronul, dar si avertizarile cercetatorilor asupra factorilor ce tin de istoric personal, experienta, familie, cu rol la fel de important in explicarea tendintelor spre violenta.
Dominanta, controlul excesiv, posesivitatea, violenta fizica si abuzul emotional sunt forme ale abuzului sau violentei domestice.
Oricine poate cadea victima violentei in familie sau abuzului, insa problema consta in faptul ca aceste comportamente violente sunt adesea trecute cu vederea, scuzate si chiar negate de catre victime, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul abuzurilor psihologice. Abuzul este de trei feluri:
- abuzul emotional
- abuzul fizic
- abuzul sexual
Din pacate, abuzul emotional este adesea trecut cu vederea sau minimalizat de catre persoana care a fost abuzata. Scopul agresorului care abuzeaza emotional este de a-i scadea stima de sine si dorinta de a fi o persoana independenta, victimei. Victima unui abuz emotional simte ca nu exista nicio cale de iesire din relatie, sau simte ca fara partener nu s-ar descurca. Agresorul emotional recurge la jigniri, acuzari, amenintari directe sau amenintari cu actiuni de a-l face de rusine pe celalalt, izolare, intimidare si isi folosesc pe deplin comportamentul de a controla, amenintari asupra victimei ca se va trece la violenta fizica si ca vor exista si alte repercusiuni. Abuzul fizic include folosirea fortei fizice, iar abuzul sexual se refera la orice situatie in care esti obligat sa participi la o activitate sexuala nedorita, nesigura si degradanta, chiar daca esti fortata de catre prietenul sau de catre sotul tau cu care, de regula, ai relatii sexuale consensuale.
Iata cateva explicatii ale tendintelor spre violenta sau agresivitate:
Cand barbatii sunt intens dominatori si competitivi, poate fi dovada sau rezultatul activitatii unor hormoni specifici, in general cresterea nivelului de testosteron – hormonul sexual masculin – spun cercetatorii.
De mai mult timp, oamenii de stiinta au facut corelatii intre nivelurile anormal de ridicate de testosteron cu implicarea neobisnuit de timpurie in activitati sexuale, in consumul de droguri si in anumite crime violente sau violuri. Dar in prezent, o serie de noi descoperiri arata ca nivelurile ridicate de testosteron joaca un rol in satisfacerea nevoii normale pentru pozitii superioare, barbati care cel mai probabil vor incerca sa domine intr-o situatie sociala, fie sa castige pozitie intr-un grup, fie sa isi impuna punctul de vedere intr-o sala de consiliu, acestia fiind susceptibili de a avea niveluri mai ridicate de testosteron decat colegii lor.
Oamenii de stiinta avertizeaza asupra acordarii unei importante prea mari a nivelului hormonal in determinarea comportamentului in relatiile umane, incadrand de asemenea o importanta semnificativa a altor factori – experienta, copilaria, evenimentele traite, istoricul personal, statutul social, – in formarea expresiei unui anumit comportament precum dominarea si competitivitatea.
Acest lucru nu inseamna ca oamenii nu pot fi dominanti sau agresivi fara testosteron ridicat, a spus dr. Robert Rose, un psihiatru de la Universitatea din Minnesota, Scoala medicala. „O femeie, desigur, poate fi la fel de competitiva ca si barbatul, chiar daca nivelul de testosteron este mult mai mic.”
Oamenii de stiinta subliniaza ca efectele hormonilor asupra comportamentului uman sunt mici in raport cu factorii sociali si psihologici, aparand cel mai clar in studiile unui numar mare de oameni. Si dr. Rose se afla printre acei oameni de stiinta care sunt sceptici ca nivelul hormonal este o cauza puternica si directa a comportamentului uman specific. Totusi, un numar tot mai mare de dovezi prezinta un rol distinct al testosteronului in determinarea barbatilor pentru competitie si putere. In profilurile de personalitate ale unor persoane supuse cercetarii si care aveau niveluri mai ridicate de testosteron si hormoni asemanatori au fost inclusi termeni de „comportament dominant si/sau cu un comportament agresiv”.
„Imaginea pe care o primim este aceea a unui om care incearca sa influenteze si sa controleze pe ceilalti, care isi exprima cu forta si cu manie opiniile si care domina interactiunile sociale”, a spus John B. McKinlay, psiholog la New England Research Institutul din Watertown, Mass, membru in echipa de cercetare.
Alte studii, a aratat dr. McKinlay, au constatat ca barbatii cu trasaturi puternice de dominatie sociala tind sa creasca in pozitii de lideri in afaceri sau organizatii. Dar pentru multe alte aspecte, unele trasaturi asociate testosteronului reprezinta un obstacol in calea succesului. Dr. Dabbs considera ca multi barbati cu niveluri ridicate de testosteron sunt prea nerabdatori si agresivi pentru a-si gasi caile in pozitii de conducere responsabila. Barbatii cu cele mai ridicate niveluri de testosteron au fost de doua ori si jumatate mai susceptibili de a avea statutul scazut.
Trasaturile unor barbati cu testosteron ridicat ar putea sa nu fie oportune pentru a creste in organizatii in care cooperarea si consensul sunt promovate, a spus dr. Dabbs. „Cei care au reusit in lumea afacerilor utilizeaza mecanismele de putere sociala si multi barbati cu testosteron ridicat nu pot fi rabdatori sau suficient de docili pentru a afla aceasta maiestrie”, a spus dr. Dabbs.
Citeste si Violenta sexuala – comportament patologic invatat
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog
Sursa: nytimes.com