Se poate transmite COVID-19 de la mamă la făt?
Ești însărcinată în timpul pandemiei de coronavirus? Nu intra în panică! Doamna doctor Hetea Andreea, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie – Spitalul Clinic Filantropia, București ne oferă răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind noul coronavirus și sarcina.
Ce este noul coronavirus?
Noul coronavirus este un virus extrem de mutagen ce face parte din subfamilia Coronavirusurilor, subfamilie ce include la rândul ei alte 4 subtipuri de viruși (α CoVid ,β CoVid, γ CoVid, ΔCoVid), coronavirus 2019 făcând parte din subfamila β Coronavirusurilor este de formă sferico – ovoidală. Această subfamilie de coronavirusuri este foarte răspândită în mediul biotic la animale sau om. Omul împărțind același mediu biotic cu animalele are un risc destul de scăzut de a se contamina cu un virus ce este specific animalelor, cu excepția cazurilor în care subfamilia corona virusurilor nu suferă vreo mutație genetică care să le permită supraviețuirea la gazdă organismului uman. Totuși, din punct de vedere statistic, riscul ca o gravidă să se contamineze cu acest virus este foarte scăzut, direct proporțional cu mobilitatea gravidei în grupul social din care această face parte, mai exact, fie prin contact direct cu un pacient/ animal bolnav, fie prin contact indirect prin utilizarea spațiilor /obiectelor comune: pacient bolnav/animal bolnav – gravidă.
Se poate transmite COVID-19 de la mamă la făt?
Odată diagnosticată ca purtătoare simptomatică sau asimptomatică a acestui virus, gravida trebuie să știe că riscul de a contamina fătul este aproape zero deoarece dimensiunile mari ale virusului nu permit ca acesta să traverseze placenta și să ajungă la făt. Încă sunt în studiu diverse tehnici și metode științifice care să poată identifica sau nu dacă anticorpii generați secundar contactului organismul gravidei cu acest virus, pot ajunge la făt. Chiar dacă riscul tinde la zero că agentul viral să traverseze placenta și să afecteze fătul, totuși gravida și medicul care o monitorizează trebuie să evite efectuarea tehnicilor chirurgicale precum prelevarea de lichid amniotic sau biopsia de vilozităţi coriale, sutură unor leziuni ce interesează placenta, deoarece în timpul acestor intervenții există riscul să se produce o contaminare directă a fătului prin intermediul instrumentarului medical utilizat în timpul acestor proceduri.
După naștere, evident că poate exista o contaminare directă cu noul coronavirus a nou – născutului, atât de la personalul medical ce poate fi purtător asimptomatic cât și de la mamă, dacă aceasta este infectată cu acest virus, însă sistemul imun eficient al nou – născutului face că patologia să nu se manifeste clinic pe termen scurt și mediu.
Cum se manifestă COVID-19 la gravide sau proaspetele mămici?
În urmă mutațiilor genetice suferite, aceste virusuri se pot adapta la mediul biotic specific gazdei umane și pot da simptomatologie specifică în funcție de statusul imunitar și biologic al gravidei.
În cazul infecției gravidelor cu noul coronavirus, cel mai adesea au fost raportate simptome de percepere a senzației de nas înfundat, fără scurgeri nazale inițial. Ulterior această senzație de nas înfundat este dublată de instalarea strănuturilor repetitive fapt ce generează rinoree abundentă, incoloră în faza iniţială și ușor gălbuie în faza de vârf. Mucoasa nazală devine inflamată, nu mai răspunde la stimulii olfactivi, gravida acuzând dispariția mirosului, instalarea senzației de mâncărime la nivelul mucoasei nazale și faringe. Odată cu evoluția patologiei, dispare și capacitatea pacientei de a mai identifica gustativ diverse alimente, urmată de instalarea inflamației coardelor vocale, fapt ce generează la gravidă schimbarea vocii, această devenind răgușită. Rareori gravida prezintă febra însă e posibil să îi dispară apetitul și poftele de a consuma diverse alimente.
Cât de periculos este acest virus pentru gravide sau pentru făt?
Deoarece acest virus produce mortalitate prin agravarea simptomatologiei patologiilor asociate preexistente contactului cu acest virus, în unele cazuri se poate produce decesul gravidei dacă această asociază spre exemplu diabet zaharat, hipertensiune arterială sau alte patologii cardiovasculare, boli cu transmitere sexuală netratate (HIV, Sifilis, etc) sau ținute sub control cu ajutorul medicației, obezitate, formațiuni tumorale, etc. Totuși, gravidele trebuie să știe că acest risc de deces nu le vizează deoarece patologiile asociate, enumerate anterior, se manifestă de regulă în a două jumătate a vieții, atunci când probabilitatea de a rămâne însărcinată tinde la zero. Pe durata sarcinii, fătul este protejat de mediul extern de placentă iar acest virus nu traversează placenta datorită dimensiunii sale mari, însă, ca riscul de contaminare a nou născutului de la gravidă să fie zero, trebuie evitate manevrele medicale care presupun incizia/lezarea la nivelul placentei.
Care este cel mai important sfat al dumneavoastră pentru femeile însărcinate?
În acestă perioadă este extrem de importantă relaţia femeii însărcinate cu medicul său, trebuie să se comunice orice stare nouă pe care gravida o resimte, orice simptom şi în special, febra sau tusea seacă.