Secrete in cuplu: care este limita si cum le gestionezi?
Poate va intrebati uneori, observand esecul atator cupluri din jurul vostru, „Oare suntem predispusi la esec marital?”. Dincolo de aceasta intrebare, aparent retorica, va invit sa meditati daca simtiti cum se construieste, se dezvolta si se mentine o relatie de cuplu fericita si stabila.
Rata de divort a crescut si pentru ca un numar tot mai mare de de oameni se casatoresc. Spre exemplu, in anul 1991, 20% dintre englezoaice nu se casatorisera niciodata, comparativ cu 10% din prezent. In SUA, proportia de barbati celibatari cu varste intre 55-64 de ani a scazut de la 8,4% (1950) la 4,3% (1983).
Recasatorirea a luat o amploare f?r? precedent, desi aproximativ 60% dintre cei casatoriti a doua oara, 70% dintre cei casatoriti a treia oara si peste 80% dintre cei casatoriti a patra oara termina printr-un nou divort (Ziglar, 1991).
Intr-o lume haotica si instabila, am devenit plictisiti, fara entuziasm, aproape insensibili la suferinta celuilalt, indiferenti, uneori impulsivi si agresivi cu oamenii din jurul nostru. Suprasolicitati profesional si cu nervii intinsi la maximum, obisnuim sa venim acasa incarcati de stresul de la job, descarcandu-ne pe partenerul care si-ar dori cu totul altceva din partea noastra, un suras sau o imbratisare.
Timpul mult prea rapid pe care il traversam ne-a determinat sa grabim pasul catre inima celuilalt, fara a mai apela la gesturile tandre sau romantice de altadata. Chiar daca este un paradox, este real faptul ca, in ciuda dorintei noastre de a fi fericiti alaturi de partener, suntem disponibili sa oferim tot mai putina atentie celuilalt si nevoilor lui, abandonand mult prea devreme proiectul construirii unei relatii de cuplu armonioase si stabile.
Secrete in cuplu!
Mentinerea iubirii in forma sa pura si intensa de altadata este asemenea unui drum anevoios care presupune multa munca, truda, efort, intelepciune si rabdare. Esenta consta in faptul ca dragostea poate dura doar daca viata de cuplu nu presupune convietuirea intr-un mediu ambiant negativ, incarcat de frustrari si deceptii, atat de intalnita astazi. De asemenea, iubirea se dovedeste prin atitudini pozitive, generatoare de satisfactie, respect mutual si afectiune reciproca.
Iata care sunt secretele fericirii in cuplu:
- Cunoasterea nevoilor persoanei iubite si a modalitatii celei mai optime pentru a veni in intampinarea acestora. In acest mod vei contribui la cresterea nivelului de fericire si satisfactie din viata celuilalt, si nu numai.
- Sa inveti sa te iubesti pe tine insuti, sa te pretuiesti si sa te respecti deoarece in felul acesta vei fi capabil/a sa daruiesti iubire si persoanei de langa tine.
- A iubi cu adevarat presupune acceptarea celuilalt in toata complexitatea fiintei lui, cu calitati si defecte. Il putem accepta si pretui asa cum este, pentru ca daca celalalt se simte iubit si apreciat, are cele mai mari sanse sa devina o persoana din ce in ce mai buna.
- A comunica cu partenera/ul de cuplu, a-ti exprima nevoile si dorintele, a fi ascultat/a si a ti se raspunde favorabil reprezinta semnele certe ale unei iubiri reale si profunde. Altfel, relatia de cuplu va fi contaminata cu neintelegeri, falsitati si conflicte.
- A avea o atitudine receptiva fata de schimbarea propriei persoane dar si a celuilalt reprezinta premisa fundamentala a unei relatii mereu proaspete, mereu revigorate si niciodata monotone. O relatie de cuplu in impas nu reprezinta intotdeauna ultima treapta catre sfarsitul iubirii, ci poate fi si un semn al nevoii de adaptare la o noua iubire resuscitata si mult mai puternica.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei