Secretele unei căsnicii fericite: sfaturi pentru momentul în care apare un copil
Ar putea să sune lipsit de substanță unora, însă, o căsnicie fericită are șanse, numai atunci când partenerii ajung să-și iubească și să-și accepte defectele. Abia după ce ajungi să-l iubești tocmai pentru că nu este prea frumos, prea inteligent sau prea talentat, abia atunci se poate spune că ești într-o relație ce are toate șansele să dureze toată viața. Iar atunci când apare și decizia de a avea copii, cu atât mai mult. Dacă toți partenerii ar avea responsabilitatea de a analiza cu mare atenție o asemenea decizie, multe dintre familile actuale ar fi mai stabile, și astfel, ar crește copii sănătoși emoțional și fericiți, iar rata divorțurilor ar fi mult mai scăzută.
Care este secretul unei căsnicii fericite?
Deși ni se pare din ce în ce mai greu să menținem o relație stabilă și de lungă durată, nu este ceva imposibil de realizat, însă trebuie să fim realiști știind că, acele „secrete de fericire” despre care tot auzim vorbindu-se, nu se întâmplă pur și simplu. Într-o relație se investește constant și cu destul de mult efort.
Iată câteva sfaturi care pun la adăpost fericirea unei relații:
- Încercați să aveți o comunicare eficientă
Abilitatea de a comunica poate face diferența într-o relație. Să știi să spui la timp care îţi sunt nemulţumirile, să poţi discuta fără să reproșezi și să poți aborda orice subiect, demonstrează echilibrul în cuplu. În măsura în care vorbești, învață să și asculți!
- Intimitate emoţională şi sexuală
Sexul și conexiunea emoțională sunt la fel de importante precum dialogul. Înainte de a fi soț și soție, trebuie să fiți prieteni și amanți. Asigurați-vă fiecare liniștea și siguranța celuilalt, și rămâneți deschiși unul față de celălalt în ceea ce privește satisfacţia sexuală. Sexul este extrem de important pentru o căsătorie sănătoasă, iar această „misiune” de a crea emoție care să ducă la realizarea dorinței, trebuie să fie scopul vostru comun.
- Trăiți liber în relație
Un mariaj de lungă durată are șanse, numai atunci când partenerii acceptă că nu sunt stăpâni unul pe viața celuilalt. Liberatea și încrederea sunt atributele esențiale relațiilor de lungă durată fericite, prin urmare este esențial să le satisfacem atunci când ne dorim să construim o relație de viitor.
Nașterea unui copil – unul dintre cele mai fericite evenimente
Momentul venirii pe lume a unui copil reprezintă un adevărat miracol. Totul pleacă de la momentul când două inimi încep să bată în același corp și formează o viață, care peste nouă luni va spune “mama” și „tata”. Nașterea are o influență asupra întregii familii, unind-o și oferindu-i armonie și emoții nemaiîntâlnite, și totodată, aduce o mulțime de gânduri și griji cu privire la viitor și noile perspective. Apariția unui copil în viața de cuplu este un real test pentru parteneri care poate scoate la suprafață anumite idei și situații neconștientizate până atunci. Fără nicio exagerare, un copil poate să apropie partenerii sau îi poate despărți.
Cum arată viața de cuplu după nașterea unui copil?
Relația de cuplu a părinților este reperul relațional pentru copii. Prioritizarea armoniei în relația de cuplu, în special în fața copiilor, este ceea ce la oferiți voi, părinții, ca exemplu de viitor în viața lor. Dezvoltarea emoționala a copilului depinde de relația părinților în care a văzut cum se mulțumește zilnic, cum se apreciază reciproc, cum se asumă în cuvinte și în fapte, „sacrificii” care nu sunt deloc mari având în vedere miza: un copil sănătos și fericit!
Sfaturi de urmat pentru păstrarea echilibrului în cuplu
Potrivit studiilor, peste 90% dintre cuplurile proaspăt devenite părinți au descris o creștere treptată a confictelor în relație, după apariția copilului. Părinții copiilor de vârstă școlară experimentează mai puțină depresie și stres decât au avut când copiii lor erau bebeluși, însă satisfacția conjugală își continuă declinul constant pentru majoritatea cuplurilor care și-au lăsat problemele nerezolvate.
Secretul satisfacției conjugale și al echilibrului în cuplu constă în modul în care cuplurile gestionează luarea deciziilor. Pe lângă imensa bucurie, venirea pe lume a unui copil aduce și numeroase discuții și diferențe de opinie, iar capacitatea unui cuplu de a dovadă de inteligenţă emoțională și maturitate va face diferența între o viață frumoasă împreună sau un posibil divorț.
Acceptați responsabilitățile aduse de un copil
Mai puțin somn, mai puțin timp pentru a vorbi, mai puțin timp petrecut împreună, deci abordați aceste schimbări, înțelegeți-le și acceptați lucrurile așa cum vin! Conveniţi de comun acord că veți face față situațiilor tensionate, împărțiți-vă responsabilitățile de creștere a copilului, dar și treburile casnice, dându-vă totodată ocazia să vă exprimați sentimentele și să refulați atunci când simțiți.
Nu vă neglijați relația de cuplu
Desigur, nu veți mai avea același timp pentru voi, aceleași tabieturi, însă, asta nu înseamnă că nu vă mai puteți zâmbi, îmbrățișa, face o glumă, lua măcar o masă pe zi împreună, face un compliment, spune o vorba încurajatoare sau orice care vă poate face să vă simțiți în control, așezați și la fel de puternici. Nu vă pierdeți pe voi, calitatea relației voastre determină startul bun al copilului vostru, în ceea ce înseamnă dezvoltarea lui emoțională. Nu vă neglijați nici viața sexuală, imediat ce medicul aprobă acest lucru, chiar dacă, pentru o perioadă, va interveni în discuție sexul programat, activitatea sexuală nu trebuie să lipsească sau să fie amânată constant.
Grija pentru relație, empatia, reciprocitatea, abilitatea de a ierta și starea de prezență conștientă contribuie la reușita partenerilor și duce iubirea lor la un nivel superior. Iar copilului, chiar dacă este mic, îi oferă sentimentul că vă este bine împreună și că sunteți acolo pentru el, fără a fi responsabilizat cu fericirea sau nefericirea voastră.