Secretul egalitatii in cuplu
Ne-am luptat mult si bine sa ne castigam dreptul de egalitate cu barbatii. Intai in viata de toate zilele, apoi pentru egalitatea in cuplu. Iar in mare parte, am cam reusit. Sau cel putin asa pare. Deja rolurile traditionale ale barbatului si femeii nu se mai pastreaza. Vremurile in care ea statea acasa si crestea copiii, iar el doar aducea bani au cam apus. Sigur, inca mai intalnim astfel de familii, mai ales in mediul rural. In mediul urban a aparut o altfel de familie, asemanatoare in aparenta celei traditionale, in care el munceste si ea sta mai mult in oras si cheltuieste. Insa nu despre genul acesta de cuplu vreau sa va vorbesc, ci despre cuplul in care egalitatea este la ea acasa.
Chiar este posibila egalitatea in doi? Si daca da, cat de posibila este? Si cum?
In primul rand, cred ca depinde ce intelegem prin egalitate. Daca ne gandim sa impartim aceeasi responsabilitate la doi, cred ca este mai greu si nu merge cu toate responsabilitatile. Sau poate merge, dar pe termen scurt. Insa daca ne gandim la impartirea responsabilitatilor pe care le presupune convietuirea in doi la modul “eu fac asta, tu faci asta”, atunci cred ca mai merge.
Sunt aspecte ale vietii de cuplu, cum ar fi timp pentru odihna, educatie, dezvoltare personala, intalniri cu prietenii, de care ar fi de preferat sa beneficieze amandoi in mod egal pe cat posibil. Spun de preferat pentru ca daca apar dezechilibre, mai devreme sau mai tarziu, acestea vor strica armonia cuplului.
Apoi in ceea ce priveste alegerile legate de locuinta, decorare, concedii, achizitii comune, ar fi de preferat ca acestea sa ii impace pe amandoi. Bineinteles ca aceasta inseamna si compromis, insa altfel nu se poate. Iar cand spun compromise, ma refer la amandoi, nu doar la unul, mereu acelasi. In caz contrar, frustrarile vor aparea foarte repede. Ceea ce este foarte important cand vine vorba despre impartirea responsabilitatilor este sa tineti cont de abilitatile, placerile si talentele de care dispuneti. In mod traditional, sarcina gatitului ii revine femeii, insa daca ea nu se pricepe, ar fi o corvoada sa gateasca. Si zilnic. Bineinteles ca nici lui nu o sa-i placa sa manance o mancare fara gust. Asa ca daca el are talente culinare, ar putea sa se ocupe de gatit. Daca niciunul nu se omoara cu gatitul, fie mananca in oras, daca isi permit, fie gatesc impreuna sau pe rand. Asa, nimeni nu e frustrat.
Bineinteles ca mai sunt si alte sarcini, cumparaturile, gunoiul, copiii, gradinaritul etc, care trebuie impartite.
Cum impartim responsabilitatile in cuplu?
Flexibilitatea si comunicarea sunt foarte importante. Impartirea sarcinilor nu trebuie sa fie batuta in cuie. Sunt sarcini, cum ar fi curatenia, unde cei doi pot lucra foarte bine in echipa. Aici nu e nevoie de veleitati deosebite si fie ca ne place sau nu, trebuie sa pastram curatenie in locul in care traim. Indiferent ce alegeti sa faceti din sarcinile ce se impun intr-un cuplu, este important sa stiti ca longevitatea unei relatii depinde si de aceasta. Poate ca la inceput iubirea este de ajuns, insa cu timpul dragostea chiar trece prin stomac. Un cuplu in care protagonistii nu sunt multumiti de felul in care sunt impartite sarcinile in casa nu este un cuplu fericit.
Text: Psiholog Loredana Andrei