Secretul obținerii unor rezultate bune atunci când lucrezi de acasă
Nu este un secret pentru nimeni faptul că, în contextul pandemiei, din primăvara anului 2020 sunt din ce în ce mai mulți oameni care sunt nevoiți sau aleg să lucreze de acasă. Pentru mulți dintre ei însă, este un secret pe care nu l-au aflat: cum să reușească să obțină rezultate bune în aceste condiții – pentru că nu pe toți îi bucură și nu pe toți îi avantajează acest stil de lucru.
Uneori, tocmai confortul propriei locuințe îți poate deveni cel mai mare dușman. Rutina cu care suntem obișnuiți în fiecare zi este imposibil de menținut atunci când începi să lucrezi de acasă, așa că se poate întâmpla ca lucrurile să se schimbe din punct de vedere al productivității în cazul în care nu ținem cont de câteva aspecte.
Nu îți schimba ora de culcare și nici pe cea la care te trezești
Nu vrei să te pui rău cu ceasul tău biologic, pentru că astfel riști să îți fie afectate atât starea emoțională cât și cea fizică. Fă-ți un obicei din a adormi noaptea aproximativ la aceeași oră la care adormeai înainte de a lucra de acasă și trezește-te ca și cum ar urma să pleci la serviciu.
Folosește-te de timpul pe care îl petreceai înainte în drum spre birou
Ai putea face câteva exerciții fizice, ai putea să îți faci o cafea și să te bucuri de ea fără graba la care te obliga orarul fix de la serviciu. De ce nu, poți chiar să meditezi sau să faci ceva ce îți doreai de mult timp și nu găseai un moment potrivit.
Îmbracă-te ca pentru mersul la serviciu
Nu trebuie să ți se pară ridicol. Este chiar indicat să îți aranjezi părul, să te speli pe dinți și să îți faci un dus, în orice ordine vrei tu, apoi să te îmbraci la fel ca și cum ai face-o dacă ar trebui să mergi la birou. Nu sta în pijamale și nu sta în pat, pentru că productivitatea ta va fi una redusă.
Amenajează un spațiu special pentru lucru
Cum am spus mai sus, nu lucra din pat. Chiar dacă pare o idee bună pe moment, mai ales dacă n-ai mai avut șansa să faci asta, pe termen lung mai rău îți face. E bine ca mintea ta să perceapă clar unde lucrezi și unde dormi, pentru că altfel va avea de suferit atât somnul cât și serviciul.
Fă-ți astăzi programul pentru mâine
E bine să nu trebuiască să te aglomerezi la începutul zilei, pentru că s-ar putea să ai o stare de indispoziție care să țină până seară. Încearcă să te obișnuiești să trasezi în linii mari câteva idei pentru a doua zi, pentru că e bine să ai o ordine în gânduri și un plan pe care să îl urmezi.
Nu uita să iei câte o pauză din când în când
Indiferent că este vorba despre câteva momente în care îți întinzi corpul, dacă mănânci ceva sau chiar dacă atipesti câteva minute, contează. Poți să ieși (încă) la o plimbare scurtă dacă te ajută, totul este să te desprinzi de la computer și să îți rlaxezi corpul și mintea.
Menține legăturile cu colegii și prietenii
În special cu cei cu care ai treabă, dar și pentru că mintea ta are nevoie în continuare de comunicare și relaționare. E posibil să ai nevoie de ajutor la un moment dat și nu vrei să apari din senin atunci când o să îl ceri.
Observă și compară rezultatele pe care le ai cu cele pe care ți le propui
Evident, dacă vrei să înțelegi cum stai cu productivitatea în noile condiții de lucru, trebuie să faci tot posibilul să fii sincer în legătură cu performanțele pe care le ai de la zi la zi. Este o modalitate excelentă de a identifica unde stai bine și ce trebuie să schimbi, fără presiunea pe care o simțeai la birou.
Ca în multe alte conjuncturi, există avantaje și dezavantaje. Nu trebuie nici să crezi că este ceva care te va afecta negativ, profund și pentru multă vreme. Ai mai mult timp pentru tine și te poți organiza așa cum îți doreșți. Nu trebuie să creșți volumul de muncă, nu trebuie să îl scazi. Trebuie doar să fie clar unde mănânci, unde lucrezi, unde dormi și unde te relaxezi, să respecți un program și să fii sincer cu tine vis a vis de nevoile propriului organism. Cu puțină grijă, s-ar putea chiar să îți placă și să te avantajeze până la urmă.