Seful meu imi face avansuri. Ce sa fac?
…Nu trebuie sa mai completam ca femeia a carui voce a grait ceea ce scrie in titlu a dat dovada de un real curaj. In general nu se intampla asa.
Chiar daca exista o hartuire reala la locul de munca, din cauza rusinii, jenei, temerilor, astfel de evenimente sunt mascate. Cea care sufera, sufera in tacere, o alegere considerata de ea, mai eficienta decat de a face public ceea ce s-a intamplat.
Cum pot spune si cui sa spun…? E jenant. Ceilalti ma vor condamna tot pe mine.
E ca si cum a-i atrage atentia asupra ta, sau iminent critici si judecati. Ai putea fi judecat(a) ca ai un comportament ostentativ, ca vrei dinadins sa-l ataci pe sef. Motivele pentru care ai dori sa faci asta? Unii gandesc ca vrei sa iti inlesnesti munca, sa beneficiezi de imagine, sa te razbuni pe sef, sau cine mai stie ce. Agresorul ( hartuitorul) este in general o persoana abila si va recurge la multiple strategii de a se dezvinovati: disimulari, prezinta totul ca pe o gluma fara implicatii, directioneaza vina asupra victimei si a faptului ca este provocat prin tinuta, limbaj, comportamentul ei, sau alte tertipuri de a iesi basma curata. De multe ori, pentru ca este investit cu autoritate, poate parea credibil, iar suferinta victimei se amplifica, pentru ca pare un traseu fara iesire.
Viata celui/celei ce a fost victima unui abuz sau hartuirii la locul de munca este incredibil de dificila. Simptomele fizice nu intarzie sa apara: probleme la stomac, tensiune arteriala, oboseala cronica, si altele. Persoana dezvolta anxietate, simptome ale stresului emotional, oboseala si epuizare, dureri de cap, tulburari de alimentatie, predispozitie spre erori profesionale cu riscul pierderii locului de munca sau sanctiunilor profesionale, probleme in cuplu, izolare sociala, stima de sine scazuta, autoblamare, diminuarea sau pierderea motivatiei, tulburari ale somnului, hipersensibilitate, nesiguranta, frustrare, furie, teama, iritare, jena si rusine, sau alte manifestari particulare si personale.
Ce este hartuirea sexuala?
Hartuirea sexuala este reprezentata de orice actiune nedorita si neacceptata din partea unei persoane care insista pentru a obtine unele satisfactii fie materiale, fie fizice, fie spirituale, bazate pe teme sexuale. In general sunt alese drept victime, persoanele care sunt considerate slabe si vulnerabile. Hartuirea incepe prin intimidare. Continua prin aluzii, umilire, discreditare, daca persoana nu este supusa si nu doreste a face jocul celui ce-l initiaza.
Hartuirea poate lua mai multe forme. Putem vorbi de comentarii indecente in legatura cu felul cum arati sau cu viata ta privata, de invadarea spatiului personal prin apropiere nepermisa, expunerea indecenta sau nepermisa a unor parti ale corpului, mesaje, SMS-uri obscene, atingeri, imbratisari nedorite; propuneri si avansuri sexuale directe; amenintari, constrangeri; conditionarea unor beneficii in plan profesional de oferirea unor servicii de natura sexuala. Actiunile agresorului pot continua pe termen lung, incat victima poate simti ca este total secatuita de puteri si total confuza.
Sfaturi practice:
- Informeaza-te cu privire la ce ai de facut in astfel de situatii. Situatia este una destul de complexa si implica efort sustinut pentru strangerea probelor si mentinerea puterii de a face fata situatiei umilitoare.
- Manifesta-ti atitudinea si da raspunsuri ferme, altfel agresorul va incerca de mai multe ori strategia lui de hartuire.
- Cere-i expres sa inceteze.Spune-i ca te deranjeaza ceea ce face. Chiar daca este seful tau, a tagadui astfel de comportamente, inseamna din partea ta ca iti este rusine, iar hartuitorul tocmai pe asta mizeaza.
- Fa-ti cunoscute punctele de vedere referitoare la munca sau activitatile in care esti implicate si apara-ti drepturile.
- Trateaza-ti colegii cu respect si da dovada de decenta.
- Strange probe ale comportamentului de hartuire: fotografii, e-mailuri, inregistrari, sms-uri, biletele, etc.
- Noteaza-ti intr-un jurnal date, nume, conversatii, martori, frecventa comportamentelor de hatuire, etc.
- Raporteaza incidentul pe scara ierarhica sau managerului de resurse umane. Foloseste un raport scris pe care e de dorit sa il inregistrezi. Angajatorii au obligatia sa te protejeze.
Citeste si Cupidon la locul de munca…
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog