Semne ca nu iei anticonceptionalele potrivite pentru tine
Contraceptivele hormonale estro-progestative orale reprezinta o varianta eficienta pentru prevenirea aparitiei unei sarcini nedorite. Acestea sunt prescrise de catre medicul ginecolog in urma unui control amanuntit si a unor analize specifice, precum si dupa evaluarea factorilor de risc.
Produsele disponibile pe piata contin estrogen si progesteron sintetice cu forme si doze diferite in functie de producator. Contraceptivele estro-progestative de generatie mai noua urmaresc inducerea unei productii de hormoni cat mai apropiata de cea a organismului.
In majoritatea cazurilor pacientele carora le-au fost prescrise contraceptive orale nu dezvolta niciuna dintre reactiile adverse posibile. Totusi, exista un procent mic de paciente care se confrunta intr-o masura mai mare sau mai mica cu diverse reactii adverse la aceste medicamente.
Fiecare organism reactioneaza diferit la un aport extern de substante sintetice.
Semnele si simptomele ce insotesc reactiile adverse la contraceptive pot fi foarte subtile, de multe ori pacienta nerealizand ca sunt provocate de contraceptive. Alteori, tabloul clinic zgomotos cu debut brusc ce coincide cu inceperea tratamentului cu contraceptive atrage clar atentia asupra cauzei.
Reactiile adverse date de contraceptive sunt cauzate de reactia organismului la concentratiile diferite de hormoni sintetici continute de pilulele contraceptive. Este posibil ca pacienta sa dezvolte o serie de reactii adverse la administrarea unui contraceptiv, care sa dispara odata cu schimbarea contraceptivului. Totusi, daca reactiile adverse persista dupa ce se incearca doua sau trei marci diferite de pastile contraceptive, este posibil ca nicio varianta contraceptiva hormonala sa nu vi se potriveasca si medicul ginecolog sa ia in considerare un alt tip de contraceptie.
Semne si simptome ce pot aparea in cazul in care organismul nu tolereaza corect dozele de hormoni din pastilele contraceptive.
Schimbarea brusca si frecventa a starii de spirit – contraceptivele estro-progestative pot provoca dezechilibre emotionale pacientele putand sa treaca dintr-o extrema in alta cu usurinta. Acestea pot deveni anxioase, melancolice, deprimate, cu stare de nervozitate si tensiune frecventa si surescitate de lucruri banale.
Durerile de cap – unele paciente experimenteaza dureri de cap, ca efect secundar al pilulelor contraceptive. Unele paciente au migrene frecvente in urma inceperii tratamentului cu contraceptive lucru care trebuie mentionat medicului care a prescris tratamentul. Totusi nu toate starile migrenoase sunt declansate de tratamentul cronic cu contraceptive. Acestea pot fi urmarea altor patologii asociate, unele preexistente inceperii administrarii de contraceptive.
Totusi istoricul de migrene recurente impune un control amanuntit inaintea prescrierii contraceptivelor intrucat studiile arata ca in unele cazuri aparitia migrenelor a fost asociata cu un risc crescut de accident vascular cerebral sau formarea de cheaguri de sange.
Spotting – Desi spottingul poate fi frecvent intalnit in primele 2 luni de la inceperea tratamentului cu contraceptive, pentru ca mai apoi sa dispara, exista cazuri in care el persista pentru perioade lungi de timp. Daca spotting-ul este persistent si reapare lra mai mult de 2 luni este posibil ca dozele si combinatiile de hormoni din pilulele contraceptive sa nu fie cele potrivite pentru organismul dvs.
Modificari ale pielii – desi in majoritatea cazurilor contraceptivele sunt recomandate de dermatologi pentru pacientele care au leziuni acneice, tenul acestora curatandu-se rapid dupa inceperea tratamentului, exista situatii in care apar modificari la nivelul pielii, cum ar fi aparitia sau exacerbarea leziunilor acneice sau aparitia parul facial. Aceste reactii adverse sunt provocate de reactia inadecvata a organismului la concentratiile de hormoni continute de anticonceptionale.
Exacerbarea patologiei stomatologice- Studiile au aratat ca in cazul pacientelor cu afectiuni stomatologice preexistente apare o agravare a acestora in timpul utilizarii contraceptivelor hormonale. Nivelul crescut de progesteron poate duce la cresterea placii bacteriene si agravarea gingivitei.
Pierderea parului – caderea parului in timpul tratamentului cu contraceptive poate fi insesizabila sau in unele cazuri pacientele pot constata aparitia unor probleme la nivelul scalpului si cadere excesiva si necontrolata a parului.
Greata – unul dintre efectele secundare frecvent intalnite la pacientele care nu tolereaza contraceptivele este greata. Pentru aceste paciente este indicat sa se inceapa cu cele mai mici doze si combinatii de hormoni, sau folosirea implanturilor cu progestative sau sterilete ca alternativa contraceptive.
Fiecare organism reactioneaza diferit. Nu exista teste predictive pentru a putea afla concentratia optima potrivita fiecarui organismul in parte. Simptomele si reactiile adverse aparute in urma administrarii de medicamente trebuiesc mentionate medicului curant in cel mai scurt timp pentru ca acesta sa gaseasca alternative de tratament.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie