Semne ca partenerul tau nu a trecut inca peste fosta relatie
Cand intalnesti pe cineva de care te indragostesti traiesti iminent sentimentul de apartenenta si iti doresti de asemenea ca si celalalt sa fie sub aceeasi influenta. A apartine unei relatii – nu e o cerinta ci ar trebui sa fie un lucru natural si firesc. Ne dorim ca relatia sa ocupe prim-planul intereselor noastre si ale partenerului ca sa avem parte de o relatie fericita, o relatie in care ambii parteneri sunt implicati cu trup si suflet pentru un viitor bun. Din pacate sincronizarea nu iese de fiecare data. S-ar putea sa nu fii o prioritate in viata partenerului din cauza unor circumstante inevitabile ale vietii sau din cauza nepotrivirilor sistemelor voastre de prioritati. Constati ca primul loc in ordinea prioritatilor lui este ocupat de alt interes. Chiar daca uneori nu stim cu exactitate in ce directie este indreptat acel interes, putem simti totusi ca locul este ocupat si asta este cumva de ajuns sa fim deprimati sau nu suficient de fericiti. Pe de alta parte, aceasta stare nu tocmai confortabila se datoreaza si constatarii ca masura investitiei nu este egala. Tu stii ce dai, ce sistem de prioritati ai consolidat si ce ai ridicat pe locurile superioare, dar nu primesti in acelasi mod inapoi.
Cum stii daca esti sau nu esti o prioritate pentru celalalt?
- Amanarile
Se intampla destul de des sa amane decizii importante care va privesc pe amandoi. Se intampla destul de des sa intarzie atunci cand stabiliti intalniri importante sau sa petreceti timp de calitate impreuna. Se intampla destul de des sa isi ceara scuze pentru intarzieri. Este un semn de respect pentru celalalt sa iti respecti angajamentele, sa nu intarzii, sa inveti despre ceea ce ii provoaca disconfort si sa inlaturi aceste lucruri pe cat posibil. Esti o prioritate pentru cineva atunci cand observi aceste rezultate.
- Ocaziile speciale conteaza.
Este destul de suparator faptul ca partenerul uita de o anumita zi importanta, dar cand se repeta acest gest uitand de ziua ta de nastere, uitand de ziua indragostilor, uitand ziua in care v-ti cunoscut….iti poti pune semne de intrebare asupra nivelului importantei pe care o atribuie relatiei.
- Golul interior.
Sentimentul de singurate in doi. Va simtiti singur chiar daca nu sunteti. Se spune ca acest sentiment de singuratate este mai greu de suportat decat in conjuncturi de viata cand esti singur pentru ca o relatie s-a incheiat. De fapt este un conflict interior datorat sentimentului pe care il simti inlauntrul tau si pe care nu il consideri adecvat contextului. In doi…ar trebui sa nu fie …ca intr-unul singur.
- Disponibilitatea la efort.
Disponibilitate de timp. Atunci cand nu exista aceasta disponibilitate din partea celuilalt, partenerul nu are grija de nevoile tale sau urmareste decat satisfacerea propriilor nevoi, nu gaseste timp pentru a petrece alaturi de tine momente de calitate, sau sa lucrati impreuna la a dezvolta relatia si a aduce satisfactie pentru amandoi, este probabil sa nu reprezinti o prioritate in sistemul lui de valori.
- Planuri independente.
Atunci cand partenerul nu te include in planurile lui de vacanta si prefera a petrece alaturi de prieteni sau familie, sau isi proiecteaza planuri de viitor care nu fac referire la amadoi ci doar la ce poate face el, la ce conteaza pentru el, la visurile si fanteziile lui, reflecta la ce puteti face impreuna pe viitor si in ce termeni. Oare care sunt conditiile in care el vede relatia pe viitor? Oare tu ce iti doresti in legatura cu aceasta relatie? Ce va uneste? Sunteti satisfacuti de raspunsurile pe care le gasiti la aceste intrebari? In raport cu ce raspunsuri gasiti si cat va satisfac sau cat le acceptati ca explicatii pentru alegerea de convietuire si acceptare a relatie, sistemul de prioritati poate capata alte valente sau alte pozitionari ale elementelor sale.
Citeste si Cum iti ajuti partenerul sa depaseasca amintirile din fosta relatie
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog