Semne ca te multumesti cu putin
In copilarie aveam vise marete, sa schimbam lumea, sa calatorim, sa exploram muntii si adancurile marii, sa scriem o carte sau sa inventam ceva. Cu timpul insa, acest avant tineresc s-a diminuat putin cate putin si am inceput sa punem accentul pe stabilitate si siguranta, renuntand la visele si dorintele noastre. Cum putem pastra pentru cat mai mult timp increderea in propriile forte si posibilitati? Care sunt semnele care ne indica faptul ca ne multumim cu putin? Nemultumirea fata de propria viata apare atunci cand o persoana accepta mereu, nu ceea ce-si doreste, ci ceea ce e simplu, clar, sigur si usor de atins.
Cele cinci indicii de mai jos te vor ajuta sa vezi daca te multumesti cu putin:
1. Gasesti scuze celorlalti pentru actiunile lor
Aproape in orice situatie te straduiesti sa gasesti scuze pentru atitudinea insolenta a celorlalti fata de tine. „A avut o zi proasta, din cauza asta se comporta urat.” Acest comportament al tau indica o neincredere in sine si existenta unor probleme de relationare. In locul tentativelor nesfarsite de a dezvinvinovati pe cei din jur, incearca sa cultivi asertivitatea. Invata sa spui ce te deranjeaza in atitudinea celor din jur si nu permite sa te desconsidere. Daca tu nu ai respect pentru propria persoana, nu vor avea nici ceilalti.
2. Nu iti asumi responsabilitatea pentru esecuri
Atribui vina pentru nereusitele tale unor forte exterioare sau altor persoane care te-au infranat. Spui deseori ”Asa a fost sa fie” , atunci cand consideri ca ceva iti impiedica indeplinirea planurilor. Da, uneori viata poate fi nedreapta, insa nu intotdeauna. Invata din greseli si porneste de la zero atunci cand vrei sa obtii ceea ce iti doresti. Altfel, povara insucceselor din trecut te va face vulnerabil si nu vei reusi sa atingi succesul in niciun domeniu al vietii tale.
3. Nu suporti singuratatea
Daca esti genul de persoana care suporta greu singuratatea, poti fi prinsa cu usurinta in plasa unei relatii amoroase nepotrivite sau toxice. Faptul ca in acest moment esti singura nu inseamna ceva nu e in regula cu tine. Din contra, savureaza aceasta perioada, cunoaste-te pe tine, calatoreste si afiliaza-te unor grupuri de oameni cu aceleasi interese si preocupari. Accepta faptul ca pentru moment esti singura, insa asta nu e sfarsitul lumii. Peste un timp oarecare, la momentul potrivit, vei intalni persoanele de care ai cu adevarat nevoie.
4. Nu poti spune ceea ce iti doresti cu adevarat
Daca nu iti constientizezi nevoile si dorintele si nu reusesti sa le exprimi, te vei supune dorintelor celorlalti. Ei vor decide pentru tine, iar tu vei avea un sentiment permanent de nemultumire si nefericire fara sa iti dai seama de ce. Intra in contact cu dorintele si visele tale, atat cu cele mari cat si cu cele mici si neinsemnate. Vorbeste despre ele, discuta si dezbate-le cu familia, prietenii, cunoscutii.
5. Accepti si esti de acord cu ceea ce nu iti doresti
De dragul unei persoane, pentru a evita conflictele sau pentru a nu ne strica relatiile cu cei din jur, acceptam de multe ori ceea ce ni se propune. In realitate iti ignori propriile nevoi, pierzandu-ti in paralel si sentimentul identitatii. Atunci cand cineva iti face o propunere nu raspunde afirmativ din reflex. Ia o mica pauza, analizeaza si vezi daca esti sau nu de acord. Atunci cand incepi sa iei decizii care-ti reflecta propriile dorinte, te simti mult mai bine si iti recapeti increderea in sine. Nu renunta intalniri cu oameni interesanti si activitati stimulative, care sunt placul sufletului tau. Viata te va rasplati pentru curajul de a-ti urma visele si in fiecare zi iti va oferi noi posibilitati.
Text: Dana Comanescu, psiholog