Semne ca trebuie sa iei vitamine prenatale in timpul sarcinii
Vitaminele reprezinta elemente chimice organice sintetizate de organism in urma aportului exogen al alimentelor ce contin aceste vitamine sau precursori ai acestora. In timpul sarcinii aceste vitamine sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii gravidelor si a produsului de conceptie, cat si pentru evitarea complicatiilor ce pot fi secundare deficitului alimentar sarac in vitamine. Daca meniul gravidei atat inainte de conceperea sarcinii cat si in timpul sarcinii a respectat principiile unei alimentatii bogate in vitamine si minerale putem spune ca sarcina are sanse sa decurga fara evenimente astfel incat starea de sanatate a pacientelor si dezvoltarea armonioasa intrauterina a fatului sa decurga normal. Evident ca vitaminele odata descoperite (anul 1910) au fost grupate in diverse clase precum clasa vitaminelor din care fac parte acizii grasi esentiali sau clasa vitaminelor ce constituie vitaminele cunoscute publicului larg si ca aminoacizi esentiali. S-au observat in urma studiilor pe perioada sarcinii ca deficitul de vitamine in alimentatia gravidei poate induce patologii ce in cazuri grave uneori pot avea repercursiuni chiar fatale atat asupra gravidei cat si asupra fatului.
Ce se intampla cand exista deficit de vitamine?
Deficitul de vitamina A in alimentatia gravidei poate conduce la scaderea acuitatii vizuale a acesteia, in special acuitatea vizuala pe timpul noptii, la scaderea procesului de osteogeneza ce implica dezvoltarea musculoscheletala a fatului, la sangerarea gingiilor gravidei.
Daca gravida are pe perioada sarcinii si anterior acesteia, un deficit de vitamina B1 este posibil ca gravida sa resimta usoare pareze si fasciculatii ale membrelor, exacerbarea simptomatologiei in cazul in care gravida prezinta patologii cardiovasculare asociate. Daca in schimb are deficit de vitamina B2 e posibil ca episoadele de anemie specifice perioadei sarcinii sa fie mai zgomotoase intrucat vitamina B2 are un rol marcant in metabolismul si mecanismul de absorbtie al fierului.
Vitamina D este importanta in mecanismul fiziologic de absorbtie a calciului si fosforului, iar lipsa acesteia conduce la scaderea absorbtiei calciului si a depunerii sarurilor minerale in oase, aparitia cariilor, aparitia posibilelor episoade de rahitism la copil atunci cand acesta se va naste. De asemenea lipsa acestei vitamine pe perioada sarcinii poate declansa episoade de afectare cutanata precum psoriazisul, aparitia leziunilor cutanate.
Cand trebuie sa ne adresam medicului?
In momentul in care gravida sesizeaza aparitia tulburarilor neuromusculare pe parcursul sarcinii sau reaparitia episoadelor de greata si voma insotite de prurit vulvar sau de aparitia acneei, aceasta trebuie sa ia in considerare o posibila carenta de vitamina E, fapt ce presupune ca gravida sa apeleze de urgenta la un nutritionist si la medicul ginecolog ce monitorizeaza sarcina deoarece vitamina E participa in mod direct la mecanismele fiziologice de sintetizare a globulelor rosii (hematiile) in cazurile grave nemonitorizate se poate ajunge chiar si la pierderea sarcinii. Toate aceste semne pot fi remarcate de gravida sau de medicul curant al acesteia daca aceasta monitorizeaza atent sarcina, daca respecta indicatiile si prescriptiile medicale cat si controalele trimestriale ce sunt necesare pentru monitorizarea fatului pe parcursul sarcinii.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie