Semne că un divorţ este iminent
Într-o epocă în care concubinajul, săritul de la un amor la altul și divorțul la minut, într-o vreme în care totul este pe repede înainte și relațiile nu se mai ”repară”, se trece la o alta, apariția unor semnale care să te facă să vezi iminența despărțirii este evidentă.
Crezi că îl cunoști pe celălalt, crezi că-l știi, dar adesea îți faci iluzii. Atât despre tine, pentru că nu te cunoști așa de bine pe cât crezi, cât și despre partener pentru că nu îl înțelegi niciodată atât de bine pe cât îți imaginezi.
Toate relațiile au un început și un sfârșit…Iar sfârșitul începe odată cu crearea de ziduri între tine și partener.
Dincolo de zid nu poți dărui iubire și emoție și nici nu poți primi. Cine a creat zidul? TU. Fiecare creează ziduri pentru el, în dorința de a proteja iubirea, însă invariabil ajunge să se ascundă în spatele zidului și să piardă iubirea.
Ce te face să construiești zidul? În primul rând faptul că spui că totul este ok, deși nu simți că este așa. Trăiești cu impresia că nimeni nu te cunoaște și nu te poate înțelege. Refuzi să comunici partenerului o problemă pe care o ai din teama de a nu-ți arata slăbiciunile. Nu îți manifești nevoile, nu îți exprimi dorințele. Te retragi când simți critica și te închizi în tine. Muncești din ce în ce mai mult, din dorința de a te detașa de stările negative pe care relația ta de cuplu ți le dă. Ajungi să fii suspicios în relație, iar dacă celălalt este grijuliu, consideri că are un interes. Vrei să te afirmi, să demonstrezi că poți, că ești cel mai bun, și de cele mai multe ori partenerul tău nici nu observă acest lucru, nu te apreciază, ceea ce te schimbă și mai mult în comportament. Nu te manifești prin iubire, nu mai ai emoții, ești blocat. Nu mai simți că ești iubit și tot ce îți dorești este să pleci din relație.
Apar însă și alte semne care te îndepărtează de partenerul mult iubit odinioară:
- Nu mai există atracție sexuală. Ca o manifestare mecanică, de complezență, ca o îndeplinire a unei datorii, fără a fi prezent și conștient de partener. Este poate cel mai puternic semnal în relația de cuplu. De multe ori nu se dă importanța cuvenită acestui moment și încet, încet se pierde.Te folosești uneori de sex pentru a-ți pedepsi partenerul. Toate frustrările și neîmplinirile care altă dată se terminau frumos prin actul de iubire, acum par a fi departe, tot mai departe.
- Până nu de mult erați doi, acum sunteți fiecare în curtea lui. Fiecare cu telefonul lui, cu televizorul lui, cu jobul lui, cu patul lui…
Prezența celuilalt te deranjează, ai nevoie de spațiu personal, ai nevoie de apreciere, ai nevoie de două brațe care să te țină atunci când nu mai poți. Și care să îți dea iubirea și starea aceea de împlinire. Pe care însă, persoana din camera alăturată nu ți le mai dă. Nu mai poate, a obosit, sau ai ai obosit tu să dai fără să primești. Relația voastră este pe butuci și pentru a o face să funcționeze este nevoie de doi!
- Uneori, când în relație există și copii, relația trenează epuizată, pentru că ”de dragul copiilor” rămâi în relație. Un gest egoist și greu de înțeles chiar și de tine. Să rămâi într-o relație în care există un asemenea disconfort emoțional, nu poate fi deloc confortabil. Acolo există reproșuri, există nemulțumiri, există nevoi neîmplinite, există conflict fizic și psihic…un război al nervilor de dragul unor sentimente demult apuse.
- Începi să îți dorești altceva. Să privești în jur. Să cauți în altcineva ceea ce îți lipsește. Să simți nevoia de a fi din nou iubit, să vrei să fie frumos. Pentru că atunci când iubești este bine. Suferința apare când nu mai este iubire.
- Îți aduci aminte doar de întâmplările și trăirile urâte, traumatizante, nicidecum de momentele frumoase. Și desigur că, celălalt este vinovat pentru ceea ce simți, pentru că te doare. Ai resentimente, ești furios, pentru timp, pentru viața trecută. Însă atâta timp cât nu accepți că și tu ai parte ta de vină și să ierți, nu vei putea merge în altă relație fără încărcătură din aceasta. Și cel care vine, va primi partea de suferință din tine, devenind salvator. Însă nu asta îți dorești! Ai nevoie de un partener matur emoțional, nu de un colac de salvare.
- Vorbești cu un bun prieten despre ceea ce simți, te simți înțeles și sprijinit. Îl critici pe partener tot mai des, nu mai găsești nimic demn de admirat la el.
- Petreci timp cu alții în detrimentul partenerului, sau ajungi să fii dependent de alcool, dulciuri, droguri, jocuri, sau chiar muncă. Simți nevoia să schimbi dependența de partener cu o altă dependență.
- Ești critic cu partenerul, devii neglijent cu tine, cu el…Nu îl mai asculți. Nu mai prezintă interes pentru tine.
Dacă te vezi în situațiile de mai sus, poate ar fi cazul să discuți cu partenerul și să stabiliți dacă mai puteți face eforturi pentru a fi împreună. Puteți apela la terapia de cuplu și poate așa, cu ajutor specializat și dorința de a fi iar VOI, să remediați și să reușiți să repuneți relația pe roţi.