Semne care anunță intrarea la menopauză
În perioada fertilă a femeilor care debutează cu prima menstruație (menarha), prezența menstruației este un rezultat al prezenței rezervei ovariene, adică a foliculilor ovarieni. Fiecare folicul ovarian conține un ovocit, care lunar este expulzat, în vederea fecundării lui de către spermatozoid, în acest fel luând naștere oul, sarcina. În cazul nefecundării lui, femeia urmează să aibă menstruație, prin secreția hormonilor specifici fiecărei perioade menstruale.
În perioada anterior menopauzei ( premenopauză), ovulația nu mai are loc regulat, astfel încât ciclul menstrual devine neregulat (la aproximativ 2-3 luni), însoțit de modificări de flux, durată, simptome. În această perioadă, femeia poate resimți simptome asemănătoare menopauzei. Menopauza reprezintă un proces natural, fiziologic prin care trece organismul oricărei femei și care presupune o serie de modificări, atât la nivel fizic, cât și la nivel mental.
Farmaciştii Catena recomandă produsul StresControl de la Naturalis, ce conţine un amestec de ingrediente recunoscute pentru rolul lor asupra sistemului nervos: magneziu, vitamina B6, extract de valeriană şi extract de sunătoare, recomandată în reducerea tensiunii nervoase, a tulburărilor afective cauzate de menopauză. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Când se poate gândi o femeie că se apropie de menopauză?
Menopauza se instalează, de regulă, după vârsta de 45 de ani, însă există cazuri deosebite în care aceasta se poate instala înainte de 45 de ani. În această categorie se regăsesc: antecedente familiale de instalarea devreme a menopauzei pe linie maternă ( mama, bunica), intervenții chirurgicale în zona genitală (cu extragerea uterului și/sau a ovarelor), chimioterapie sau radioterapia în zona pelvină, insuficiență ovariană primară (epuizarea precoce a rezervei ovariene).
Care sunt semnele și simptomele menopauzei?
Simptome menopauză de natură fizică:
– întârzierea sau absența menstruației – prin modficarea secreției hormonilor specifici fiecărei perioade menstruale;
– uscăciune vaginală – frecvent însoțită de disconfort vaginal și durere la contacul sexual, ca rezultat al secreției scăzute sau absenței secreției hormonilor – estrogeni;
– bufeuri, transpirații nocturne – resimțite de pacientă ca “valuri de căldură” în partea superioară a gâtului, decolteu și partea anterioară a pieptului – apariția acestora nu este încă pe deplin elucidată, dar apariția bufeurilor se poate datora modificărilor la nivelul vaselor sangvine;
– creștere în greutate și reducerea metabolismului bazal – de asemenea, ca rezultat al imbalanței hormonale;
– modificări ale părului și texturii pielii
– modificarea tonusului la nivel mamar
Simptome ale menopauzei de natură psihologică:
– iritabilitate
– schimbări de dispoziție
– perturbarea somnului
Cea mai mare parte a acestor modificări se datorează lipsei hormonilor sexuali feminini, estrogeni și progesteron, însă există modificări care apar treptat în organismul feminin odată cu instalarea menopauzei, la nivelul oaselor și al sistemului cardio-vascular (inimă și vase sangvine), pe care femeia le poate resimți doar atunci când au efecte secundare de tipul fracturii osoase, în urma demineralizării oaselor. Efectul instalării menopauzei asupra sistemului cardio-vascular și apariția afecțiunilor caracteristice ( hipertensiune arterială, tromboze, infarct miocardic etc.) încă reprezintă un subiect controversat, în care nu a fost demonstrată cauzalitatea lipsei hormonilor, estrogeni și progesteron.
În cazul în care femeia prezintă întârzierea menstruației mai mult de 3 luni, este recomandat să efectueze un test de sarcină și să se programeze la un consult ginecologic.
Femeilor aflate în perioada premenopauzei sau menopauzei, li se recomandă anual consultul ginecologic și testul Babeș-Papanicolau, însă aceste recomandări pot fi completate cu:
– consult cardiologic
– consult endocrinologic
– mamografie
– osteodensitometrie (DXA)
Menopauza reprezintă o etapă normală, naturală, în viața unei femei, însă efectele acesteia nu. Sănătatea femeii și implicit calitatea vieții ei sunt pe primul loc în cadrul consultului, deci nu uita să îți întrebi ginecologul care sunt variantele potrivite ție, în vederea reducerii efectelor menopauzei și restabilirea stării de bine, pentru că există metode prin care te poți bucura de această perioadă fără a resimți lipsa hormonilor! Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!