Semne care arata ca suferi de sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarului polichistic (PCOS) reprezinta o tulburare a sistemului endocrin, frecvent intalnita in randul femeilor aflate la varsta reproductiva. Pacientele diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic prezinta de obicei ovare cu volum crescut datorate multiplelor colectii lichidiene de mici dimensiuni (foliculi) si asociaza dereglari menstruale, hirsutism (excesul de par corporal ), acnee si obezitate.
Mecanismul de aparitie al sindromului este necunoscut. Totusi diagnosticul precoce si tratamentul corespunzator, impreuna cu pierderea in greutate, poate reduce riscul de complicatii pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 si boli cardiovasculare.
Care sunt simptomele sindromului de ovare polichistice?
In general semnele si simptomele sindromului de ovar polichistic debuteaza in primii ani de la menarha. Totusi acest sindrom poate debuta si mai tarziu, in timpul anilor fertili, de multe ori in urma cresterii excesive in greutate.
Diagnosticul sindromului de ovar polichistic se bazeaza pe cel putin 2 criterii din 3:
- menstruatiile neregulate reprezinta manifestarea cea frecvent intalnita. Exemplu: ciclul menstrual (CM ) > 35 de zile; mai putin de opt cicluri menstruale pe an; lipsa menstruatiei timp de patru luni sau mai mult si atunci cand exista, menstruatia este prelungita si abundenta;
- excesul de androgeni- nivelurile crescute de hormoni masculini (androgeni) poate duce la semne fizice specifice, cum ar fi parul facial si corporal in exces (hirsutism), acnee severa refractara la tratament si alopecie de tip androgenic;
- aspect ecografic de ovare polichistice.
Medicul ginecolog trebuie consultat daca exista dereglari menstruale persistente, daca incercarile de a obtine o sarcina spontan esueaza sau daca exista semne fizice ale unui exces de androgeni: acnee si exces de par corporal cu distributie de tip masculin: facial, abdomen anterior, dorsal etc.
Factori de risc:
Cauzele aparitiei sindromului nu sunt inca complet cunoscute. Se pare insa ca exista o serie de factori care contribuie la aparitia acestei afectiuni:
- Hiperinsulinemie – insulina este un hormon produs in pancreas cu rol important in metabolismul glucozei. Pacientele cu sindromul ovarelor polichistice dezvolta rezistenta la insulina (organismul nu poate utiliza eficient insulina) iar pancreasul trebuie sa secrete cantitati crescute de insulina pentru a face fata necesitatilor. Excesul de insulina creste productia ovariana de androgeni, care determina semnele si simptomele caracteristice sindromului de ovar polichistic. De asemenea, aceasta interfera cu ovulatia.
- Se pare ca ar exista si o componenta ereditara implicata in aparitia sindromului de ovar polichistic. Multe dintre pacientele ale caror mame/surori au manifestat PCOS au si ele la randul lor aceasta afectiune. Exista studii care incearca sa identifice prezenta unor posibile gene responsabile de transmiterea sindromului de ovar polichistic.
Posibile complicatii ale sindromului ovarelor polichistice
Complicatiile ce pot aparea in urma acestui sindrom nu sunt de neglijat. Pacientele diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, trigliceridele crescute, sindromul metabolic; risc crescut de boli cardiovasculare, steatoza hepatica nonalcolica, infertilitate, apnee in somn, depresie si anxietate. De asemenea, studiile atrag atentia asupra unui risc crescut de sangerari uterine anormale si cresterea riscului de cancer endometrial.
Totodata multe dintre pacientele diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice se confrunta cu infertilitate datorita absentei ovulatiei.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul ecografic nu este suficient pentru a stabili diagnosticul final. In mod normal diagnosticul sindromului de ovar polichistic necesita corelarea informatiilor anamnestice (menstruatii neregulate), examenului clinic (acnee severa, obezitate, hirsutism) si profil hormonal sugestiv. Trebuiesc excluse alte cauze care pot mima semnele si simptomele PCOS. De asemenea, se pot face teste de laborator care vizeaza metabolismul glucozei.
Tratamentul sindromului de ovar polichistic este de obicei simptomatic, vizand reglarea cicluli menstrual, tratarea acneei sau obezitatea. De asemenea, exista tratamente specifice pentru pacientele diagnosticate cu infertilitate. Schimbarea stilului de viata si scaderea in greutate pot ameliora considerabil simptomatologia.
Pentru reglarea menstruatiilor se pot utiliza contraceptive orale combinate estro-progestative, plasturi contraceptivi sau inele vaginale cu hormoni. Acestea au rolul de a scadea productia androgenica si de a normaliza menstruatiile. Ca alternativa se pot folosi doar progestative intre zilele 14-25 ale ciclului menstrual.
Pentru pacientele diagnosticate cu infertilitate datorita sindromului de ovar polichistic este necesara monitorizarea atenta de catre un medic specializat in infertilitate si folosirea unor scheme de tratament pentru stimularea ovulatiei si asigurarea implantarii corecte a sarcinii.
Acneea severa si hirsutismul necesita de asemenea schme specifice de tratament. Scaderea in greutate, schimbarea regimului alimentar si adoptarea unui stil de viata sanatos si activ poate rezolva in mare parte cele mai multe dintre simptome, inclusiv poate imbunatati fertilitatea.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie