Semne care iti arata ca suferi de o tulburare psihica
Boala mintala se refera la o gama larga de conditii de sanatate mintala – tulburari care afecteaza starea de spirit, gandirea si comportamentul. Depresia, tulburarile de dispozitie, tulburarea de anxietate, schizofrenia si tulburarile psihotice, tulburarile de alimentatie, comportamentele de dependenta, tulburarile de somn etc. sunt incadrate de Manualul de Diagnostic si Statistica a Bolilor Mintale, manual publicat de APA (Asociatia de Psihiatrie Americana). Multi oameni au probleme de sanatate mintala din cand in cand, dar o problema de sanatate mintala devine boala mintala atunci cand semnele si simptomele actuale determina stres frecvent si afecteaza capacitatea de a functiona. O boala psihica poate provoca probleme in viata de zi cu zi, poate afecta evolutia scolara, evolutia la locul de munca, sau relatiile. In cele mai multe cazuri, simptomele pot fi gestionate cu medicamente si psihoterapie. Majoritatea bolilor mintale debuteaza dupa varsta de 14 ani. Unele boli psihice, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolara, sunt recunoscute cel mai adesea de familie, prieteni sau profesori, mai rar de catre indivizii in cauza. Cei apropiati incep sa recunoasca micile schimbari sau faptul ca ceva nu este normal in gandirea, sentimentele sau comportamentul persoanei dinainte de boala. Invatarea despre aparitia simtomelor sau despre semnele de avertizare timpurie si luarea de masuri poate ajuta. Interventia timpurie poate ajuta la reducerea severitatii unei boli sau chiar poate fi posibila intarzierea sau prevenirea bolii mintale.
Semnele si simptomele bolilor psihice pot varia in functie de tulburare, circumstante si alti factori:
- Dispozitie de tristete constanta sau stare depresiva;
- Apatie, pierderea interesului sau placerii;
- Gandire confuza;
- Capacitate redusa de concentrare;
- Teme excesive sau ingrijorari;
- Sentimente extreme de vinovatie;
- Oscilatii extreme de dispozitie;
- Retragere sau izolare fata de viata sociala;
- Oboseala, scaderea energiei sau probleme cu somnul;
- Tulburari de perceptie a realitatii, iluzii, halucinatii;
- Sentimentul de deconectare, un sentiment vag de a fi deconectat de sine sau de situatii, sentiment de nerealitate;
- Incapacitatea de a face fata problemelor zilnice sau stresului;
- Probleme de intelegere si relationare;
- Abuz de alcool sau droguri;
- Modificari majore in obiceiurile alimentare;
- Furie excesiva, ostilitate sau violenta;
- Sensibilitate crescuta la stimuli, evitarea unor situatii de supra-stimulare;
- Comportament neobisnuit, comportament ciudat;
- Ganduri de sinucidere.
Uneori simptomele unei tulburari mintale apar insotite de probleme fizice cum ar fi dureri de stomac, dureri de spate, cefalee sau alte dureri inexplicabile.
Semnele si simptomele unei boli mintale induc necesitatea prezentarii la medicul de familie sau la medicul specialist, deoarece cele mai multe boli mintale nu se amelioreaza pur si simplu ci necesita tratament de specialitate. Se recomanda de asemenea folosirea apelului de urgenta in cazul aparitiei gandurilor de sinucidere sau a comportamentului suicidar. Daca persoana iubita prezinta semne de boala mintala este recomandat a se discuta deschis cu ea despre preocuparile pe care le aveti asupra sanatatii ei. Este posibil ca persoana in cauza sa va refuze ajutorul, insa prin incurajari si suport puteti ajuta persoana iubita sa fie complianta pentru a gasi impreuna calea de specialitate adecvata. Persoanele cu ganduri sau intentii de sinucidere sau cu ganduri de a face rau altora au nevoie de o atentie imediata.
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mental-illness/symptoms-causes/syc-20374968
https://www.psychiatry.org/patients-families/warning-signs-of-mental-illness