Semne si simptome ale excesului de estrogeni
Estrogenii sunt hormonii feminitatii si sunt responsabili de dezvoltarea organelor sexuale, cat si de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine. Dintre hormonii estrogeni principali enumeram: estrona, 17 beta-estradiolul si estriolul.
Estrogenii au o serie de efecte favorabile, din aceasta cauza sunt folositi in practica medicala, dar au si o serie de efecte secundare nedorite atunci cand sunt in exces in organism. Excesul acestor hormoni se manifesta atat la nivelul structurilor centrale, cat si locale asupra aparatului urogenital:
- excesul de hormoni declanseaza si o crestere brutala de gonadotrofine (in varful preovulatoriu de exemplu) prin fenomenul de feedback pozitiv fenomen mai complex in care oscilatia de relaxare in sistem consuma, anuleaza rapid fenomenele. In ultimul timp se descrie un feedback pozitiv si pentru progesteron;
- determina o actiune trofica locala asupra vulvei, glerei cervicale, vaginului, mucoasei vezicale si a uretrei;
- determina o proliferare a endometrului, iar actiunea proliferativa se poate manifesta si la nivelul sanilor, putand duce la aparitia unei mastopatii, cu sensibilitate la nivelul sanilor, uneori pot sa apara si noduli sau chisturi;
- asupra intregului organsim duce la inhibarea fenomenelor neurovegetative ale menopauzei, ca si asupra metabolismul osos, al coagularii sau lipidic;
- efectele surplusului de estrogen poate duce la aparitia icterului colestatic, a litiazei biliare sau a adenoamelor hepatice;
- in sarcina poate duce la feminizarea fetilor de sex masculin, iar la fetite poate determina cancer vaginal;
- pot duce la aparitia cefaleei intense, a tulburarilor de vedere;
- cicluri neregulate, care implica menstruatii cu durata mai lunga;
- somnolenta, tulburari de somn si de memorie, dificultati de concentrare, oboseala excesiva;
- se inregistreaza o crestere in greutate, caderea parului;
- extremitatile (mainile si picioarele) pot fi reci;
- sindromul premenstrual se poate manifesta mult mai intens, scaderea libidoului;
- irascibilitate care se pot complica cu atacuri de panica;
- poate determina pe termen lung endometrioza, infertilitate.
Cum putem scadea excesul de estrogen din organism?
Estrogenul in exces se manifesta cum am relatat anterior, insa trebuie sa stim ca el poate fi determinat si de o serie de factori exogeni cum ar fi: stresul cotidian, consumul de cafea sau alcool, anticonceptionale, cat si unele produse de infrumusetare.
Dieta reprezinta un element de baza in echilibrarea nivelului de estrogeni, de aceea se recomanda alimentatia bogata in vitamina B, omega 3, acizi grasi, zinc, magneziu, seleniu, vitamina E. Dintre legume amintim varza, brocolii, conopida, rozmarinul.
Exista si tumori care secreta estrogen in exces, in astfel de cazuri se recomanda interventia chirurgicala cu extirparea ovarelor pentru a opri producerea acestui hormon.
Daca nivelul estrogenului creste in urma unui tratament medicamentos, medicul curat trebuie sa urmareasca acest lucru si sa schimbe planul de tratament.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 22% REDUCERE.