Semnele care arata ca suferi de sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) reprezinta o patologie din ce in ce mai frecvent intalnita in randul femeilor aflate la varsta fertila. Aceste paciente se pot confrunta cu cicluri menstruale neregulate sau prelungite si valori crescute ale hormonilor androgeni. La nivelul ovarelor apar numeroase formatiuni foliculare de mici dimensiuni, acestea nereusind sa elibereze regulat ovocitul (ovulatia nu are loc).
Mecanismul de aparitie al sindromului ovarelor polichistice este inca necunoscut. Diagnosticul precoce si tratamentul corespunzator pentru ovare polichistice, precum si prevenirea acumularii excesului ponderal pot reduce riscul de complicatii pe termen lung (diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare).
Simptomele sindromului ovarului polichistic apar frecvent in perioada pubertatii. Totusi ele pot aparea si in pubertatea tarzie sau chiar in perioada adulta, mai ales ca raspuns la acumularea excesiva in greutate.
Criteriile de diagnostic sunt bazate pe examen clinic si anamnezic, examen ecografic si analize de laborator.
- Menstruatii neregulate: cele mai frecvente simptome PCOS sunt ciclurile menstruale neregulate, cu distante mari intre menstruatii (>35-40 zile) si posibil flux menstrual foarte abundent.
- Excesul de androgen: hiperandrogenismul se manifesta sub forma de hirsutism (exces pilozitar corporal si facial), acnee severa sau alopecie cu pattern masculin
- Aspectul ecografic de ovare micropolichistice: prezenta multiplelor formatiuni foliculare de mici dimensiuni in stroma ovariana
- Pacientele cu PCOS sunt tipic obeze, avand o crestere a rezistentei la insulina.
Cauza aparitiei sindromului ovarului polichistic este necunoscuta
Cercetarile au dovedit faptul ca pacientele cu ovare polichistice prezinta un exces insulinic ca urmare a cresterii rezistentei la insulina. Astfel, pancreasul primeste mesajul ca trebuie sa produca insulina in cantitati crescute, acest exces ducand la cresterea productiei de hormoni androgeni. Probele biochimice au demonstrat existenta leucocitozei moderate la pacientele diagnosticate cu ovare polichistice, si nivele crescute ale hormonilor androgeni.
Sindromul ovarelor polichistice asociaza un risc crescut de infertilitate, avort spontan sau nastere prematura, diabet gestational si HTA indusa de sarcina. De asemenea aceste paciente sunt predispuse la un risc crescut de a dezvolta hepatita steatozica non-alcoolica, diabet de tip 2, depresie, anxietate, apnee de somn si sindrom metabolic. Pana in prezent nu s-a depistat niciun tratament eficient pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice.
Tratamentele disponibile vizeaza reglarea menstruatiilor – in cazul pacientelor cu dereglari menstruale importante -, diminuarea efectelor androgenilor – tratamente cosmetice pentru indepartarea pilozitatii excesive, precum si modificarea stilului de viata in vederea scaderii riscului de complicatii.
Pentru pacientele ce doresc obtinerea unei sarcini se pot recomanda tratamente pentru stimularea ovulatiei, sub supraveghere atenta.
Pentru a diminua efectele sindromului ovarelor polichistice asupra organismului este recomandata scaderea in greutate (pentru pacientele cu exces ponderal), lucru ce poate duce la scaderea productiei de insulina si de androgeni, adoptarea unui stil de viata activ – exercitii fizice regulate, precum si limitarea aportului de carbohidrati.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie