Semnele care indica finalul unei relatii
“Cand te afli intr-o relatie care se distruge si moare, ceva din tine, exact in acelasi timp, se distruge si moare. Ar fi pacat, nu-i asa?”
Vorbele intelepte ale lui Adrian Nuta, terapeut, ne invita la meditatie si la introspectie in ceea ce priveste vietile noastre de cuplu. In general, oamenii relationeaza sub influenta anumitor patternuri de comportament. Atunci cand aceste patternuri relationale sunt gresite, se intampla ca relatia de cuplu sa fie grav afectata pana la devenirea sa disfunctionala.
Exista cazuri in care iubirea este puternic degradata, in cele din urma fiind sortita esecului. Iata cateva astfel de situatii:
Sentimente de culpabilitate daca rupi relatia
Daca te afli intr-o misiune de salvare, atunci probabil ca te inscrii in categoria “salvatorilor de profesie”, acele persoane care intra in relatii cu parteneri pe care se simt cumva obligati sa-i ajute. Acest lucru se intampla deoarece ii percep ca fiind hipersensibili, nerespectati, neiubiti, neintelesi, raniti sau in pericol. Astfel, ei simt o nevoie grandioasa de a-si oferi serviciile “dezinteresate”, caci ei primesc ceva in schimb, recunostinta victimei si o imagine de bun samaritean. De fapt, esti impiedicat sa rupi relatia si sa te reorientezi catre o relatie mai satisfacatoare de sentimentul de culpabilitate care te copleseste atunci cand te gandesti ca el/ea se va simti abandonat/a si distrus/a. Este vorba de acelasi sentiment de vinovatie care te-a adus in aceasta relatie atunci cand l-ai vazut suferind si nu te-ai putut abtine sa nu intervii, sentiment care acum te blocheaza chiar daca stii ca eforturile tale sunt inutile si ar trebui sa pleci. Atentie! Mila nu este identica cu iubirea. Daca iubirea pentru partenerul tau este adevarata, atunci acesta iti va inspira respect, pretuire si admiratie, nu mila. Exista ele in viata ta de cuplu?
Oferta dezechilibrata de iubire atunci cand relatia ajunge la final
Daca iti pasa mai mult de partenerul tau decat ii pasa lui de tine, atunci probabil ca atentia, preocuparea si intelegerea pe care o arata fata de nevoile si dorintele tale lasa de dorit. Tu simti ca il iubesti, insa nu esti sigura ca si el simte la fel. Atunci cand tie iti este dor de el, el pare sa nu-ti duca lipsa. Orice efort sau incercare de a-i implini nevoile sale este neobservat si, mai mult decat atat, partenerul tau este indisponibil sa vina in intampinarea nevoilor tale. Practic, te afli intr-o astfel de relatie puternic dezechilibrata din punct de vedere al ofertei emotionale! Deznodamantul unei astfel de relatii patogene va fi acesta: incarcarea ta cu sentimente de furie, vei deveni submisiv partenerului fiind controlat de acesta si te vei trezi cu rezervoarele afective goale. Practic, prin acest tip de iubire iti automutilezi sufletul.
O relatie isi cunoaste finalul atunci cand unul dintre parteneri idolatrizeaza fara a primi nimic in schimb!
Pentru tine, partenerul de cuplu este o persoana cu mult superioara tie. Inca de la inceputul relatiei, l-ai situat undeva sus pe un „piedestal” de unde este imposibil sa coboare vreodata. In ciuda faptului ca intre voi doi nu exista vreo diferenta majora de statut social, acesta reprezinta un model de urmat in perceptia ta. Mai grav este atunci cand si acestuia ii place sa fie asezat undeva la inaltime. Perceptia ta asupra partenerului tau de cuplu se bazeaza pe asteptarea ca acesta sa devina intr-o zi asa cum iti imaginezi tu. Practic, te afli intr-o relatie nu cu o persoana, ci cu un proiect sau cu o investitie.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei