Semnele şi simptomele ascunse ale endometriozei
Endometrioza este o afecțiune care constă în prezența stromei și a glandelor endometriale funcționale în afara cavităţii uterine. Frecvent apar aderențe pelvine cu sau fără asocierea de celule inflamatorii sau macrofage încărcate de hemosiderină. Endometrioza este o patologie pelvină, cu implantări și aderențe la nivelul trompelor uterine, ovarelor, ligamentelor uterosacrate, rectosigmoidului și vezicii urinare, rar putem vorbi despre o endometrioza în afara pelvisului. Această afecțiune este benignă și afectează în special femeile la vârsta reproductivă. Trebuie să știm că ea este des corelată cu dismenoree severă, dispareunie severă, durerea pelvină și infertilitatea.
Farmaciştii Catena recomandă Genera Gel intim cu muşeţel, ce conţine tensioactivi delicaţi ce îndepărtează impurităţile în cel mai delicat mod cu putinţă, precum şi un pH fiziologic ideal pentru femei, dar şi pentru bărbaţi.
Cele mai importante semne și simptome ale endometriozei
Endometrioza se poate suspecta la toate femeile care se investighează pentru infertilitate. Suspiciunea este cu atât mai mare cu cât femeia suferă de dismenoree (durere menstruală) și dispareunie (durerea ce apare în timpul contactului sexual) . Simptomele descrise de pacientă sunt corelate cu examenul fizic și tehnici de diagnostic. Are un rol important în istoric și dacă mama sau sora pacientei are sau a avut endometrioză.
- Dismenoreea. Durerile pelvine din timpul menstruației sunt sugestive pentru endometrioză dacă încep după ani de menstruație relativ nedureroasă. Utilizarea laparoscopiei pe scară largă a dus la diagnosticarea mai multor adolescente cu dismenoree primară.
- Infertilitatea. Endometrioaza afectează ovarele și creează aderențe atât fixe, cât și laxe ceea ce favorizează apariția infertilității. Infertilitatea printre femeile cu endometrioză este de aproximativ 30-40%, iar endometrioaza la femeile infertile a fost demonstrată prin laparoscopie în 15-25% din cazuri. Prostaglandinele secretate de implantele endometriale de lângă ovare și trompe pot duce la alterarea motilitătii și funcției tubare, a ovulației și funcției luteale. Poate să apară și sindromul folicului luteiniat nerupt în care ovulul este blocat în folicul și nu este eliberat o dată cu vârful secretiei LH.
- Durerea pelvină. Durerea pelvină poate fi localizată în zona rectului sau să aibă o localizare difuză. Gradul endometriozei nu se corelează cu intensitatea durerii. Sunt multe cazuri în care femeile sunt asimptomatice. Durerea ciclică cronică pelvina influențează calitatea vieții pacientei, atât asupra capacității profesionale, cât și pe plan social.
- Dispareunia. Dispareunia se definește ca actul sexual dureros, care apare în urma implantării endometriale a ligamentelor uterosacrate, a chisturilor de la nivelul ovarelor (endometrioame) și din cauza retroversiei fixe a uterului secundar endometriozei. Durerea persistă și după contactul sexual și este percepută ca o arsură.
- Alte semne de endometrioză. Endometrioaza este o afecțiune complexă care se poate manifesta și prin menstruatii neregulate, sângerare sau durere ciclică rectală sau hematurie. Atât hematuria, cât și durerea rectală sunt semne patognomonice de endometrioză la nivelul vezicii urinare, cât și la nivel rectal.