Semnele unei relatii pasagere
Relatiile intre un barbat si o femeie pot fi destul de complexe si nu exista niciun ghid practic de urmat pentrru ca cei doi sa construiasca relatia perfecta.
Relatia pasagera vs relatia de lunga durata
Oamenii se dezvolta si se schimba pe masura ce relatia avanseaza, experimentand situatii diverse. Desi comunicarea verbala nu certifica sinceritatea, exista mai multe semnale subtile despre cat de serioasa este implicarea in relatie. O relatie pasagera este caracterizata de lipsa intentiei partenerilor de a pastra relatia sau de a o face sa mearga, spre deosebire de relatia pe termen lung in care partenerii evidentiaza angajamente, implicandu-se emotional si sentimental, relatia oferind cadrul de confort, familiaritate si securitate pentru cei doi.
Indicatori pentru o relatie pasagera
Ignoranta – In cazul in care o persoana manifesta ignoranta in ceea ce priveste angajamentul, este cel mai probabil ca ea nu va pastra relatia pentru mult timp. Indiferenta duce la accentuarea sentimentului de insecuritate, iar odata ce se instaureaza insecuritatea in cuplu, este din ce in ce mai clar ca tendinta cuplului este de a se destrama, deoarece nu se poate pune temelia unei relatii serioase atunci cand traiesti cu frica si nesiguranta ca se poate intampla ceva rau sau ca nu gasesti suportul necesar in partener pentru depasirea situatiilor dificile.
Minciuna – Partenerii recurg cateodata la diferite minciuni pentru a nu-si rani sentimentele. Insa atunci cand minciuna este folosita deseori si ascunde o infidelitate, o tradare sau diferite fapte ale partenerului, ea va distruge increderea intre cei doi, care se va recapata foarte greu in timp. Atunci cand afli ca ai fost tradat si mintit, iminent iti pui intrebari referitor la ceea ce este real si ceea ce este fictiv in relatia voastra.
Imaturitatea – Chiar daca dragostea imatura este foarte intensa si in cadrul ei sunt multe asteptari de la partener, este o dragoste marcata de dependenta, posesivitate, pretentii si care are tendinta de a se stinge odata cu aparitia a noi si noi situatii ce solicita implicare si rezolvare din partea cuplului si il determina sa vada si ceea ce se petrece in exterior, nu numai in interior. Dragostea imatura de obicei e oarba si te face sa nu vezi nimic in afara ei, impiedicandu-te sa stabilesti limite si existand permanent temeri de schimbari si de necunoscut.
Lipsa de incredere – O relatie in care predomina teama ca partenerul te minte sau ca iti ascunde ceva, ca te insala, determina o constanta anxietate si diminuarea starilor de bucurie si fericire in doi. Suspiciunea, frustrarea, nemultumirea legata de partener devin evidente atunci cand se fac simtite schimbari de atitudine din partea acestuia, cand planeaza tot felul de zvonuri sau barfe la adresa lui, ceea ce creeaza o senzatie de instabilitate.
Flirtul, distractia, amuzamentul – Chiar daca flirtul este pentru multi o activitate sociala, care aparent nu interfereaza cu relatia de cuplu, exista situatii cand acest comportament, daca se manifesta in mod regulat, devine motiv de ingrijorare pentru partener. Acesta devine gelos si considera ca un astfel de comportament este o lipsa de respect fata de propria persoana, chiar daca unele persoane flirteaza cu altele straine pentru a atrage atentia persoanei iubite. Pana la explicatii asupra motivului flirtului se poate ajunge la o situatie tensionanta intre cei doi iar daca partenerul continua sa flirteze cu oricine si oricand ca si cum acest comportament il caracterizeaza, schimbarea lui poate fi dificila si ar putea dura mult timp, deoarece ii este greu sa inteleaga efectele negative care se abat asupra relatiei si modul in care flirtul cu alte persoane afecteaza persoana iubita.
Gelozia excesiva – Daca nu sunt tinute sub control, crizele de gelozie excesiva pot avea efecte neplacute asupra vietii de cuplu. Chiar daca este o emotie normala, pe care cu totii o simtim in doze mai mari sau mai mici, problemele incep sa se evidentieze atunci cand nu suntem capabili sa o controlam si vor avea tendinta sa distruga relatia cu persoana iubita. Sentimentele de gelozie se accentueaza atunci cand exista sentimente de inferioritate si dorinta de a avea ceea ce au altii.
Lipsa unor planuri comune pe termen lung – Credinta potrivit careia alesul inimii va fi un cavaler pe un cal alb care va aduce fericirea pana la adanci batraneti este rupta din filme si povesti. Viata reala presupune lupta, efort si implicare pentru a mentine dragostea alaturi de partener si pentru a avea o relatie fericita. Cei care se bucura de casnicii de lunga durata spun ca cel mai important factor al fericirii lor este capacitatea de a rezolva problemele impreuna si de a lupta pentru obiectivele lor pe termen mediu si lung. Aceasta canalizare a efortului comun este de fapt imaginea unui efort, a unei dorinte si implicari de zi cu zi in a mentine relatia si de a o face sa prospere. Dorinta de a merge pe acelasi drum se reflecta in proiecte comune, iar scopurile comune intaresc sentimentele de apartenenta si siguranta.
Infumurarea, orgoliul, mandria – Cand toate lucrurile pe care le face partenerul sunt lucruri pe care doar el le prefera, fara sa tina seama si de alegerile celuilalt, este foarte probabil ca acesta se iubeste pe sine mai mult si relatia de cuplu nu este importanta. In cuplu este normal ca celalalt sa acorde o atentie egala atat propriilor preferinte cat si preferintelor celuilalt.
Lipsa comunicarii – O relatie traieste prin schimbul reciproc al comunicarii. Daca nu se poate discuta cu partenerul ceea ce este important pentru tine, ce te deranjeaza, care sunt nemultumirile sau resentimentele, nu putem asocia acest fapt cu o iubire de durata sau cu o iubire in adevaratul sens al cuvantului. Comunicarea contribuie la formarea sentimentului de incredere si siguranta alaturi de cel drag si este principalul mod de a combate eventuale conflicte sau neintelegeri. Atunci cand lipseste empatia, dispozitia de a asculta parerile celuilalt, de a inlesni impartasirea nevoilor, se accentueaza sentimentul de singuratate, de neputinta si nemultumire, in ciuda faptului ca partenerii au ales viata intr-o relatie.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala