Semnificatia verighetei
In zilele noastre, verigheta si-a pastrat latura romantica din trecut, de uniune a sentimentelor, a iubirii eterne si a fidelitatii, bazate in primul rand pe incredere si respect. Primul inel de nunta a fost modelat din plantele care cresteau pe malul Nilului, pe vremea faraonilor. Pentru egipteni, cercul a fost si va ramane simbolul eternitatii: el nu are nici inceput, nici sfarsit, exact ca si timpul. Gaura din interiorul inelului are si ea o semnificatie aparte: simbolizeaza poarta sau usa care conduce catre cunoscut si necunoscut.
Perspectiva religioasa
Conform parerilor duhovnicesti, verighetele sunt inelele binecuvantate prin atingerea de Sfanta Evanghelie, in semnul Sfintei Cruci, in timpul Logodnei, slujba incorporata in ritualul cununiei religioase, premergatoare Tainei Cununiei. Ele reprezinta semnul vazut al legamantului sfant incheiat in prezenta Domnului Iisus Hristos, avand la baza dragostea, credinta, intelegerea si respectul logodnicilor, legamant ce-i arvuneste pe viitorii miri pentru imparatia lui Dumnezeu, pentru viata vesnica. Pentru ca verigheta sau inelul de logodna devine si semnul distinctiv al persoanelor casatorite pentru tot restul vietii, se cuvine ca aceasta sa fie alcatuita dintr-un metal inoxidabil, poate fi si un metal pretios.
Verigheta ca simbol al angajamentului luat
Verighetele sunt alaturate juramintelor in ceremonia religioasa, iar ele sunt purtate ca un semn al angajamentului fata de o persoana, ca semn al iubirii ce o porti cuiva si, deseori, este un reminder al faptului ca mariajul este un lucru pentru toata viata. Forma specifica este cea circulara, la fel ca si iubirea celor doi, neintrerupta, nesfarsita. Nimic nu este intamplator. Aceasta este simbolul infinitului, al iubirii nemarginite care nu are capat, al mariajului care va urma in tot restul vietii.
In cultura occidentala, verighetele si inelele de logodna se poarta pe degetul inelar al mainii stangi si simbolizeaza juramantul fidelitatii catre o persoana. Pentru a intari simbolistica, multe cupluri din ziua de astazi aleg sa isi inscriptioneze verighetele cu numele partenerului, data nuntii, un vers sau o melodie semnificativa etc. Inscriptionarea este un lucru tot mai cerut, deoarece, pe langa juramantul care se pecetluieste cu ajutorul verighetelor, acestea devin personalizate si mult mai aproape de sufletele celor doi parteneri. Nu este numai un inel, ci un lucru care te face sa te gandesti cu drag la faptul ca de acum incolo nu vei mai fi singur, si vei avea mereu un sprijin in viata ta. Indiferent de model si metal, verigheta isi pastreaza semnificatia si legatura dintre doua persoane chiar capata o nuanta mai romantica purtand zilnic acest inel pe degetul mainii stangi.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei