Sexul dupa o intrerupere de sarcina
Intreruperea unei sarcini este resimtita ca o trauma de catre ambii parteneri, dar in special de catre femeie. Indiferent daca este dorit sau impus, avortul lasa urme adanci. Dupa ce trauma fizica trece, trauma emotionala ramane pentru multa vreme. Foarte multe femei se simt vinovate pentru alegerea facuta si au nevoie de o perioada de timp pentru a-si acorda iertarea. Trauma este cu atat mai mare cu cat cuplul isi dorea copilul, dar din cauze medicale au fost nevoiti sa renunte la sarcina. Insa chiar si atunci cand nu este asa, aceasta trauma, prin care trece femeia in special, provoaca un dezechilibru emotional greu de gestionat. Dupa avort, in general, femeile se pot confrunta cu psihoze de scurta durata, tulburari alimentare, insomnie, cosmaruri, depresie, tristete, sentimente de vinovatie si neliniste, rusine. Toate acestea afecteaza si relatia de cuplu, mai ales latura intima a relatiei.
Sunt situatii, si nu putine, cand relatia este puternic afectata de o intrerupere de sarcina. Unele cupluri nu reusesc sa treaca peste aceasta incercare, mai ales daca avortul s-a produs la decizia unuia dintre parteneri, a aceluia mai putin pregatit sa fie parinte. Avortul afecteaza comunicarea in relatia de cuplu, legatura de iubire dintre cei doi, dar mai ales relatia intima. Sigur ca depinde si de stadiul in care se afla relatia si de durata acesteia. Relatiile aflate la inceput cu greu isi mai revin.
Cum afecteaza intreruperea de sarcina activitatea sexuala?
Dupa avort, femeile manifesta interes si dorinta scazuta pentru activitatea sexuala. De asemenea, daca exista totusi contact sexual, acesta este lipsit de orgasm pentru femeie. O cauza este teama de a nu mai ramane insarcinata din nou si de a suferi o noua pierdere si trauma. O alta cauza este si aceea ca fiecare act sexual aminteste de sarcina pierduta. Acest lucru duce treptat la o racire a relatiei dintre cei doi parteneri. Tocmai pentru ca acest lucru sa nu se intampla este necesar ca partenerul sa fie intelegator si rabdator si sa nu-si preseze partenera insistand cu reluarea activitatii sexuale mai devreme decat simte ea ca ar fi pregatita. Sigur, exista si un procent de 10% de femei care abia asteapta sa-si reia activitatea sexuala.
Dupa o intrerupere de sarcina, unele relatii isi revin, altele nu, cum spuneam mai sus. Foarte important este daca decizia a fost a ambilor parteneri sau doar a unuia. In mare, cam aceasta ar fi factorul decisiv, in majoritatea cazurile. Insa nu intotdeauna.
In timp, cu rabdare si multa iubire si intelegere, lucrurile vor reveni la un aproape normal. De ce aproape? Pentru ca un avort marcheaza existenta pentru totdeauna, mai ales pe cea a femeilor. Daca avortul s-a produs la cererea partenerului, relatia are toate sansele sa fie puternic zdruncinata. Evident, conteaza enorm si atitudinea pe care o are femeia vizavi de avort. Sunt femei pentru care avortul este o metoda contraceptiva si care nu sunt foarte afectate. Insa exista femei pentru care avortul este ceva de neconceput. Pentru acestea, intreruperea de sarcina este o trauma uriasa. Si implicit, relatia de cuplu, in acest caz, va fi puternic afectata.
De aceea este vitala contraceptia, pentru a ne pastra sanatea personala si a relatiei, atunci cand nu ne dorim copii.
Text: Psiholog Loredana Andrei