Sfaturi de ingrijire in perioada de lauzie
Lehuzia imediata – reprezinta primele 24 ore de la nastere (perioada de spitalizare)
Lehuzia propriu-zisa – pana in zilele 10-12 de la nastere
Lehuzia tardiva – primele 6-8 saptamani de la nastere
Dupa externarea din spital mama trebuie sa urmareasca urmatoarele aspecte:
– Temperatura – orice valoare peste 38 grade este anormala si impune consultatia la medicul specialist
– Pulsul si tensiunea arteriala – in special in primele zile postpartum sau daca apar modificari ale starii generale
– Aspectul lohiilor : in primele 3-4 zile lohiile sanghinolente, in zilele 5-10 lohiile serosanghinolente mai palide, si lohiile galbui-albicioase dupa ziua 10; trebuie urmarita orice modificare(culoare, miros, cantitate)
– Sanii: trebuiesc ingrijiti corespunzator, toaleta inainte si dupa fiecare alaptat cu apa si sapun, ungerea areolei si mamelonului cu unguente speciale pentru evitarea aparitiei fisurilor sau ragadelor.
– Ingrijirea vulvei si perineului – mai ales in cazul nasterilor vaginale (epiziotomii), se recomanda toaleta locala cu apa si sapun de 2-3 ori/zi, mentinerea zonei curata si uscata prin folosirea absorbantelor, trebuie urmarite orice modificari aparute la nivelul plagii perineale ( durere, tumefiere, inrosire, etc). Nu este necesara folosirea antisepticelor daca igiena este corespunzatoare.
– Prezenta mictiunilor si a tranzitului intestinal.
– In cazul aparitiei unei stari depresive trebuie consultat medicul specialist.
In ceea ce priveste alimentatia lauzei nu exista restrictii (ii este permis si consumul rational de cafea), aportul de lichide trebuie sa fie corespunzator avand in vedere alaptarea. Mobilizarea trebuie sa fie precoce in primele 24 ore pentru evitarea complicatiilor trombembolice. Repaus sexual 6 saptamani postpartum.
Reluarea menstruatiilor pentru femeile care nu alapteaza se produce la 6-8 saptamani de la nastere, pentru cele care alapteaza perioada este variabila, in medie 2-3 luni dupa nastere sau dupa oprirea lactatiei. Atentie : alaptatul nu reprezinta o metoda contraceptiva! Se recomanda utilizarea metodelor contraceptive indicate de medicul specialist dupa caz ( contraceptive orale combinate, DIU, pilule cu continut de progesteron, metode de bariera, sterilizare chirurgicala).
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie