Sfaturi de urmat la prima menstruatie
Prima menstruatie, cunoscuta si sub denumirea de menarha, apare, in medie, intre 11 si 13 ani, desi exista cazuri in care menarha debuteaza mai devreme (la 9 ani) sau intarzie sa apara pana la 15 ani. Daca se depaseste varsta de 15 ani si menstruatia inca nu si-a facut aparitia, este indicat sa se faca un consult ginecologic, putand exista anumite probleme de sanatate ce impiedica aparitia ei.
Debutul menstruatiilor
Varsta de aparitie a menarhei variaza si este dependenta de interactiunea intre factorii genetici si factorii de mediu. In secolul 19, o serie de factori erau considerati decisivi in instalarea menarhei: climatul, etnia, statusul social, educatia, factorii ereditari si starea de sanatate. Studiile recente arata ca varsta instalarii menarhei a scazut considerabil in tarile aflate in plina dezvoltare, in special datorita imbunatatirii conditiilor socio-economice.
Debutul menstruatiilor semnifica o noua perioada in viata unei fete, marcand inceperea etapei fertile si trecerea in adolescenta. O serie de schimbari hormonale si fizice isi vor face aparitia pe parcursul urmatorilor ani: aparitia pilozitatii pubiene si axilare, dezvoltarea glandelor mamare etc.
Menarha este, de obicei, diferita de menstruatiile ce vor urma
Se manifesta in mod uzual sub forma unei sangerari usoare (spotting), fara a fi insotita de alte fenomene suparatoare, si poate dura intre 3 si 8 zile. Secretia poate fi rozata, maronie sau rosu deschis, patand usor chilotul sau tamponul. Rar, menarha poate fi precedata de senzatie de disconfort pelvin, durere de cap sau disconfort mamar. Uneori, poate fi insotita de schimbarea dispozitiei sau chiar de eruptie acneica faciala. Desi menarha are semnificatia debutului unor schimbari semnificative la nivel hormonal, aparitia sa nu presupune o incetare sau o schimbare majora a activitatilor zilnice normale. Din contra, rutina zilnica va decurge la fel, doar ca, de acum inainte, lunar, va aparea o sangerare menstruala regulata, iar pacientele care si-au inceput viata sexuala vor trebui sa foloseasca metode contraceptive pentru prevenirea aparitiei unei sarcini nedorite.
Mitul ca sarcina nu poate aparea in primii ani de la menarha trebuie desfiintat, iar tinerele paciente trebuie instruite si informate cu privire la riscurile contactelor sexuale neprotejate, atat cu privire la aparitia sarcinilor nedorite la varste fragede, cat si la posibilitatea infectarii cu boli cu transmitere sexuala.
Tot mituri sunt si afirmatiile cum ca sarcina nu poate aparea daca: contactul sexual are loc in timpul menstruatiei (momentul ovulator poate varia in functie de factori multipli); daca contactul sexual nu are loc la orizontala sau daca are loc intr-o cada fierbinte.
Menstrele ce vor urma menarhei vor fi, foarte probabil, neregulate in primul an, pana cand organismul se acomodeaza cu noul echilibru hormonal. Ciclul menstrual (definit ca distanta in zile intre doua menstruatii) considerat normal la adolescente variaza intre 21 si 45 de zile. Totusi, in cazul adolescentelor subponderale (diete, sport de performanta) sau supraponderale, menstruatiile pot fi neregulate. De asemenea, la jumatatea ciclului menstrual, cand are loc ovulatia, poate aparea o sangerare usoara sau o secretie vaginala mai abundenta.
Sfaturi cu privire la utilizarea corecta a tampoanelor
Este bine ca tinerele paciente sa fie pregatite pentru venirea menarhei inainte ca aceasta sa apara, pentru a sti la ce sa se astepte si acest moment sa fie unul natural, nu unul de panica. In mod normal, pregatirea ar trebui sa fie facuta printr-o discutie in familie, cu mama sau o sora mai mare sau chiar la medicul ginecolog daca tanara pacienta este de acord. De asemenea, adolescenta va trebui sa primeasca informatii despre utilizarea corecta a tampoanelor menstruale. Tampoanele menstruale externe sunt de preferat, acestea trebuind sa fie schimbate la intervale corespunzatoare de timp. Igiena locala este, de asemenea, importanta, mai ales ca sangele menstrual constituie un mediu propice de cultura pentru bacterii.
Tampoanele interne sunt o optiune pentru pacientele care si-au inceput viata sexuala; totusi, folosirea lor exclusiva nu este recomandata. Schimbarea frecventa a acestora este cu atat mai importanta cu cat tampoanele intretin un mediu propice intravaginal de cultura pentru bacterii. Orice tampon intern introdus in vagin trebuie si scos inainte de introducerea unui nou tampon. Desi rare, din fericire, au existat cazuri in care pacientele au ajuns in sepsis sever la spital, deoarece nu au stiut ca tampoanele trebuie extrase dupa fiecare folosire!
In cazul in care menstruatiile sunt insotite de simptome suparatoare − dureri de cap, dureri pelvine sau disconfort mamar −, se poate recurge la administrarea de antialgice, antispastice si antiinflamatorii pentru reducerea simptomatologiei. Reducerea completa a eforturilor fizice in timpul menstruatiei nu este recomandata. Din contra, specialistii recomanda efectuarea de exercitii fizice usoare pentru a scadea disconfortul dat de menstruatie.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie