Sfaturi importante privind igiena dentara la bebelusi
Pentru majoritatea bebelusilor, dintii incep sa apara in jurul varstei de 6-10 luni. Atunci cand incepe perioada de eruptie, va puteti ajuta bebelusul sa treaca mai usor peste aceasta oferindu-i un obiect rece pe care sa il tina in gura, dar si printr-o igiena dentara riguroasa. De asemenea, la fel ca si in cazul adultilor, atunci cand au aparut dintii, igiena ar trebui sa includa doua perieri pe zi. In plus, puteti mentine o igiena dentara a celor mici prin evitarea consumului de produse care contin zahar. Pentru a-i ajuta pe cei mici sa aiba o dantura sanatoasa, este nevoie de implicarea parintelui inca de la aparitia primului dinte. Continuati sa cititi acest articol pentru a afla sfaturi importante privind igiena dentara la bebelusi.
Stadiile de dezvoltare a dintilor la bebelusi
Dintii bebelusilor se dezvolta inca de cand acestia se afla in uter. Nou nascutii au setul complet de dinti inca de la nastere, dar acestia sunt ascunsi in gingii. Desi in cazul multor bebelusi, dintii apar intre varsta de 6 pana la 10 luni, exista si cazuri in care acestia apar la 3 luni. Exista si cazuri in care dintii nu apar pana la varsta de 12 luni. De obicei, dintii apar in ordine. Prin urmare, incisivii inferiori apar primii si sunt urmati de incisivii superiori. Apoi urmeaza molarii, iar dupa acestia vor aparea caninii si molarii secundari.
Atunci cand apar primii dinti la bebelusi, gingia incepe sa se deschida pentru a le face loc. In aceste perioade, copiii vor incepe sa simta disconfort accentuat la nivelul gingiilor. Printre manifestarile pe care bebelusii le au atunci cand apar dintii sunt urmatoarele:
- plans in mod excesiv si sunt extrem de indispusi
- nu se hranesc la fel de bine ca de obicei
- incep sa suga obiecte precum tetina biberonului, suzeta sau jucariile
- murdaresc scutecele mai mult decat de obicei
- incep sa se traga de urechea de pe partea pe care erup dintii.
Aceste simptome pot aparea in cazul in care erup dintii, dar pot si semne de dezvoltare a bebelusului. Asadar, daca bebelusul are unul dintre aceste semne, este indicat sa discutati cu medicul pentru a pune diagnosticul corect.
Igiena dentara la bebelusi
Igiena dentara la bebelusi este importanta indiferent de varsta. Aceasta rutina se imparte intre doua perioade, cea dinainte de aparitia dintilor si cea de dupa eruptie. Chiar daca inainte de varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor nu au dinti, ingrijirea gingiilor este de asemenea importanta.
Igiena dentara la bebelusi – inainte de 6 luni
Igiena orala la bebelusi este importanta inca de la nastere. Prin construirea unor obiceiuri de ingrijire sanatoase, veti reusi sa preveniti si sa reduceti riscul de aparitie a cariilor dentare la bebelusi si copii. Pentru a dezvolta o igiena dentara eficienta, este important sa curatati gingiile copilului dupa ce a fost hranit, astfel:
- tineti bebelusul cu o mana
- infasurati o compresa sterila in jurul degetului aratator
- masati cu grija tesutul gingiilor.
Intrucat este posibil ca primii dinti sa apara la bebelusii inainte de 6 luni, gingiile pot incepe sa se inroseasca si sa se umfle. De asemenea, bebelusul va produce o cantitate mai mare de saliva. Pentru a ajuta bebelusul cu aceste simptome, ii puteti oferi un produs din silicon rece sau o bucata de material ce a fost inmuiata in apa rece. Temperaturile reci vor ajuta bebelusul sa se linisteasca.
Este important sa tineti minte ca riscul de transmitere a cariilor este foarte ridicat. Prin urmare, este recomandat sa evitati sa testati temperatura laptelui direct cu gura sau sa folositi tacamurile destinate bebelusului. In plus, nu este recomandat sa curatati suzeta sau tetina biberonului direct in gura, indiferent de contextul in care va aflati. Prin aceste actiuni veti reduce riscul transmiterii de bacterii care pot cauza mai tarziu carii pentru bebelus.
Igiena dentara la bebelusi – intre 6 si 12 luni
In perioada de la 6 la 12 luni, majoritatea bebelusilor incep sa aiba eruptii dentare. Prin urmare, acest moment este foarte important pentru a incepe o igiena dentara riguroasa pentru bebelus. Prin practicarea unor principii sanatoase pentru mentinerea igienei dentare, veti putea preveni aparitia cariilor la bebelusi si dezvoltara corecta a dentitiei. Cateva reguli de care puteti tine cont sunt urmatoarele:
- Continuati sa curatati dintii si gingiile bebelusului dupa ce a fost hranit. De indata ce dintele incepe sa apara, puteti folosi o periuta de dinti cu peri moi, fara pasta de dinti. De asemenea, puteti continua sa masati gingiile cu o carpa moale sau compresa sterila.
- Pentru a ameliora simptomele asociate eruptiei dentare, puteti oferi bebelusului un inel rece din silicon, special pentru aceasta situatie. Temperaturile reci vor ajuta bebelusul sa simta mai putin disconfort atunci cand apar dintii si sa se linisteasca.
- Reduceti frecventa cu care ii oferiti biberonul, pe masura ce incepeti diversificarea si ii oferiti mai multe alimente solide si incepe sa bea din cana. In mod gradual puteti incepe sa ii oferiti o cana cu apa sau suc proaspat. De asemenea, este important sa evitati ca bebelusul sa doarma cu sticla sau sa se plimbe cu ea in gura prin casa.
- Incercati sa va obisnuiti cu perioadele de eruptie dentara. Puteti verifica in mod constant care este progresul acestui proces si sa observati cu atentie daca apar pete albe sau maronii pe dinti. Daca observati astfel de pete, acestea reprezinta un semn de aparitie a cariilor. In acest caz, este recomandat sa discutati imediat cu un medic.
- Programati bebelusul la prima consultatie la medicul stomatolog. Bebelusul ar trebui sa aiba primul control atunci cand indeplineste varsta de 1 an sau dupa ce au trecut 6 luni de la aparitia primilor dinti.
Desi igiena dentara nu reprezinta o garantie a faptului ca bebelusul nu va dezvolta carii, aceasta va reduce semnificativ riscul de a le dezvolta. Inainte de 6 luni, bebelusul nu are dinti, dar are nevoie de igiena pentru gingii. Dupa varsta de 6 luni, dintii incep sa apara, iar atentia asupra igienei dentare ar trebui sa creasca. Oferirea unui inel dentar rece, din silicon, curatarea gingiilor cu compresa sterila sau reducerea frecventei cu care ii oferiti biberonul, va pot ajuta sa mentineti o igiena dentara eficienta pentru bebelus.
Surse:
https://www.health.ny.gov/prevention/dental/birth_oral_health.htm
https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/
https://familydoctor.org/dental-hygiene-how-to-care-for-your-babys-teeth/