Sfaturi pe care sa NU le urmezi, daca esti mamica

Ce minune mai mare exista pe lumea asta decat nasterea unui copilas? Cate emotii, trairi si sentimente noi experimenteaza proaspata mamica? Cata fericire, nesiguranta si sentimente de coplesire pot exista in sufletul ei?
Mintea parintilor este ca un burete ce absoarbe orice informatie solicitata sau nesolicitata. Mai jos gasiti cateva din miile de sfaturi auzite de peste tot, absolut toate absurde, pe care orice parinte trebuie sa le ignore cu desavarsire:
Cele mai frecvente greseli pe care le poate face o proaspata mamica:
- Nu tine copilul in brate pentru ca se invata.
Cred ca nu exista parinte care sa nu fi primit acest sfat pretios, desi orice instinct ne dicteaza cu tarie ca locul puiului de om e la pieptul mamei sau al tatalui. 9 luni de zile a fost purtat fara oprire in pantecele mamei, iar acum cand lumea bebelusului este in continua schimbare, iar nevoia de contact uman este cea mai mare, a-l forta sa stea singur este dovada de cruzime. Dezvoltarea sa psihologica, in acest moment, este conditionata de contactul uman pentru ca de acolo isi ia siguranta, confortul si increderea ca este iubit si nu este singur. Cu timpul o sa devina si independent, atunci cand este el pregatit.
- Lasa copilul sa tipe pentru ca face plamani.
Asta e ca si cum ai spune ca puiul de om s-a nascut fara plamani. Pana acum nu am auzit sa ii tina cineva ochii deschisi ca sa „faca pupile”. La fel ca mai sus, fiecare celula a corpului nostru ne impinge sa luam bebelusul in brate pentru a se linisti. Ascultati ce va spune instinctul.
- Da-i apa pentru ca i se usuca plamanii.
Afirmatia asta incalca orice logica din manualele de anatomie. Bebelusul trebuie sa consume exclusiv lapte, pana la 6 luni.
- Pune-i fular la gat pentru ca altfel raceste.
Gripa si raceala sunt cauzate de virusuri. Nu de frig. Pentru a proteja copilasul de oricare dintre cele doua important este ca toti oamenii care intra in contact cu cel mic sa se spele pe maini cat de des, sa nu interactioneze cu cel mic daca sunt bolnavi, bebelusul sa fie imbracat corespunzator anotimpului, adica nici prea mult, nici prea putin, sa fie evitate spatiile aglomerate, inchise si cel mic sa fie scos zilnic la aer curat.
- Pune-i caciula pentru ca il trage curentul.
„Curentul” , boala romaneasca, ii impinge pe tinerii parinti sa puna caciula pe cap copilului, chiar daca acestia ies afara in tricou. Pediatria moderna recomanda ca la temperature de peste 17 grade Celsius, copilasul sa fie scos afara fara caciula. Iar in casa copilul sa fie lasat fara caciula, chiar si dupa ce i-a fost spalat parul.
- Nu-i mai face baie zilnic pentru ca il trage apa ( adica nu se ingrasa).
Dermatologii au diferite opinii legate de rutina baii. Unii spun ca prin spalarea pielii cu sapun zi de zi, uleiurile naturale ale pielii sunt inlaturate, iar in timp poate aparea sensibilitatea. Altii spun ca baia zilnica insotita de hidratarea pielii este mai mult decat benefica. Din punct de vedere psihologic, baia ajuta copilasul sa se relaxeze, sa asocieze baia cu apropierea orei de somn si este si un prilej de conectare cu parintele. In niciun caz nu exista corelatie intre frecventa spalatului pe corp si ingrasatul.
- Fa-i cura de dezintoxicare din prima luna de viata cu zeama de capsune, ca sa nu fie alergic mai tarziu.
Un nou-nascut nu are de ce sa faca o cura de dezintoxicare. In plus, pentru eliminarea toxinelor are rinichi si ficat, concepute special pentru treaba asta. Bebelusul trebuie sa consume doar lapte primele 6 luni din viata, iar diversificarea se incepe in urma discutiilor cu pediatrul, urmand o schema recomandata de acesta.
- Tine copilul de nas daca nu vrea sa manance.
Pe langa faptul ca este o imagine extrem de neplacuta, relatia copilasului cu mancarea poate fi afectata pe termen lung. Bulimie, obezitate, anorexie, toate pot fi cauzate de un start gresit in diversificare. Fiecare copil dezvolta preferinte pentru mancare, felul de a manca, timpul in care vrea sa manance. Incet si cu rabdare, diversificarea poate fi placuta pentru toata lumea. In plus, cum v-ati simti daca v-ar obliga cineva sa mancati cand nu vreti?!
- Pune-l cat mai devreme in picioare/intre perne.
Fiecare copilas are un ritm personal de dezvoltare. Unii se dezvolta mai repede cognitiv, altii mai repede motric. In niciun caz nu trebuie grabit pentru ca putem face mai mult rau decat bine. Daca un copilas pare sa nu faca achizitii in conformitate cu varsta lui, cel mai bine e sa apelati la expertiza unui profesionist.
- Lasa-l sa planga pana adoarme.
E drept, pana la urma o sa adoarma, dar nu de somn, ci de epuizare, cu sufletul zdrobit de sentimentul de abandon. Din pacate metoda asta (foarte populara in Statele Unite, se numeste Cry It Out) incepe sa aiba success si in tara noastra. In unele cazuri s-a observat ca micutii au gasit o metoda de a se linisti, si anume leganatul/balansatul, precum copiii din orfelinate. O imagine care ar trebui sa opreasca orice parinte imediat din aplicarea acestei tehnici.
- Leaga-i picioarele ca sa le aiba drepte.
Desi candva era o metoda uzuala, in ultimele decenii s-a demonstrat ca acest obicei poate duce la aparitia displaziei de sold si impiedica dezvoltarea corecta a musculaturii. Copilasul trebuie lasat cu picioarele libere, iar daca este cracanat, dati vina pe… genetica.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic