Sfaturi pentru a creşte un copil sigur pe el
Fiecare părinte sigur pe el creşte un copil sigur pe el! A crede că tu, părintele, care ești plin de temeri, de frici, de îndoieli, de lipsă de curaj, poți crește un copil care să nu se teamă de nimic, este greu de crezut! În schimb, atunci când emani forță, siguranță, încredere în tine, curaj, compasiune, empatie, copilul tău va fi un copil încrezător în el și în forțele sale. Uneori este ușor de observat atunci când copiii par să se simtă bine cu ei înșiși și când nu. Adesea, descriem această idee de a ne simți bine cu noi înșine, ca „stimă de sine”.
Caracteristici esenţiale ale copiilor cu stimă de sine crescută
Copii siguri pe ei se simt acceptați și se fac repede plăcuți în relație cu ceilalţi.
Copii siguri pe ei se simt încrezători.
Copii siguri pe ei se simt mândri de ceea ce pot face.
Copii siguri pe ei gândesc lucruri bune despre ei înșiși.
Copii siguri pe ei cred în ei înșiși.
Caracteristicele copiilor cu stimă de sine scăzută
Copii nesiguri sunt autocritici și duri cu ei înșiși.
Copii nesiguri simt că nu sunt la fel de buni ca alți copii.
Copii nesiguri se gândesc la momentele în care eșuează, mai degrabă decât la momentul în care reușesc.
Copii nesiguri nu au încredere în ei.
Copii nesiguri se îndoiesc că pot face lucrurile bine.
Cât contează stima de sine?
Copiii care se simt bine cu ei înșiși au încredere în a încerca lucruri noi, încearcă tot posibilul în situații noi. Se simt mândri de ceea ce pot face. Stima de sine îi ajută pe copii să facă față greșelilor și chiar și atunci când greșesc îi ajută să încerce din nou, chiar dacă nu reușesc la început. Drept urmare, respectul de sine îi ajută pe copii să se descurce mai bine la școală, acasă și cu prietenii.
Copiii cu o stimă de sine scăzută se simt nesiguri de ei înșiși. Dacă au credința că cei din jur nu ii vor accepta, nu vor face nici un efort de a se alătura grupului. Pot lăsa pe alții să ii trateze prost. Este posibil să le fie greu să facă ceva pentru ei înșiși. S-ar putea să renunțe cu ușurință sau să nu încerce deloc. Copiilor cu o stimă de sine scăzută le este greu să facă față atunci când greșesc, când pierd sau chiar și atunci când nu pierd. Drept urmare, este posibil să nu se descurce pe cât de bine ar putea.
Cum se dezvoltă stima de sine a copilului
Stima de sine se învață încă din copilărie. Se dezvoltă lent, în timp. Poate începe doar atunci când un copil se simte în siguranță, iubit și acceptat. Poate începe atunci când un bebeluș primește o atenție pozitivă și o îngrijire în care simte iubire. Pe măsură ce bebelușii devin copii mici, ei sunt capabili să facă unele lucruri singuri. Se simt bine cu ei înșiși atunci când își pot folosi noile abilități. Stima lor de sine crește atunci când părinții sunt atenți și când își lasă copilul să încerce, să zâmbească și să arate că sunt mândri.
Odată cu dezvoltarea și creșterea copiilor, crește și stima de sine. De fiecare dată când copiii încearcă lucruri, fac lucruri și învață lucruri, poate fi o șansă mare pentru creșterea stimei de sine. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copiii:
- progresează către un obiectiv;
- învață lucruri la școală;
- își fac prieteni și se înțeleg;
- învață și dezvoltă abilități – muzică, sport, artă, gătit, abilități tehnologice;
- exersează activitățile preferate;
- ajuta și dăruiește, învaţă să fie buni;
- obține laude pentru comportamente bune;
- încearcă din greu când apare o noua provocare;
- fac lucruri la care se pricep și se bucură;
- se simt înțeleşi și acceptaţi;
- obține un premiu sau o notă bună pe care știu că au câștigat-o prin forțele lor;
- când copiii au respect de sine, se simt încrezători, capabili și acceptați pentru cine sunt.
Fiecare copil este diferit. Și unii copii se confruntă cu lucruri care le pot reduce stima de sine.
Sfaturi pentru a creste un copil sigur pe el
Ajută-ți copilul să învețe să facă lucruri.
La fiecare vârstă, există lucruri noi de învățat pentru copii. Chiar și în timpul copilăriei, învățarea de a ține o ceașcă sau de a face primii pași stârnește un sentiment de bucurie și încântare. Pe măsură ce copilul tău crește, lucruri precum a învăța să se îmbrace, să citească sau să meargă cu bicicleta sunt șanse pentru creșterea stimei de sine.
Când îi înveți pe copii să facă lucruri, arată-le și ajută-i la început.
Lasă-i să facă ce pot, chiar dacă greșesc. Asigura-te că copilul tău are șansa să învețe, să încerce și să se simtă mândru.
Laudă-ti copilul, dar fa-o cu înțelepciune.
Desigur, este bine să ne lăudăm copiii. Lauda ta este o modalitate de a arăta că ești mândru. Dar unele modalități de a lăuda copiii pot de fapt să aibă efect invers. Depinde de tine, ca părinte, până unde duci lauda.
Fii un model bun.
Când depui efort în sarcinile de zi cu zi (cum ar fi curățenia casei, prepararea unei mese, curățarea vaselor sau spălarea mașinii), dai un bun exemplu. Copilul tău învață să depună eforturi pentru a face temele, pentru a-şi aduna jucăriile sau pentru a face patul.
Modelarea atitudinii corecte contează și ea. Când îndeplinești sarcini vesele sau când le faci cu drag (sau cel puțin fără să mormăi sau să te plângi), îți înveți copilul să facă același lucru. Când eviți să te grăbești cu treburile și te mândrești cu munca bine făcută, îți înveți copilul să aibă același comportament.
Nu face critici dure.
Mesajele pe care copiii le aud despre ei înșiși de la alții se traduc cu ușurință în modul în care se simt ei cu sine. Cuvintele grele precum „Ești atât de leneș!”, sau „Nu eşti în stare de nimic!” sunt dăunătoare, nu motivante. Când copiii aud mesaje negative despre ei înșiși, le dăunează stima de sine. Corectează-ți copiii cu răbdare. Concentrează-te asupra a ceea ce doreşti să facă data viitoare. Când este nevoie, arăta-i tu cum se face.
Concentrează-te pe punctele forte.
Fii atent la ceea ce face copilul tău bine și cum se bucură. Asigura-te că are șanse să dezvolte aceste puncte forte. Concentrează-te mai mult pe punctele forte decât pe punctele slabe dacă vrei să îti ajuţi copii să se simtă bine cu ei înșiși. Acest lucru îmbunătățește și comportamentul.
Lasă copiii să ajute și să ofere.
Stima de sine crește atunci când copiii văd că ceea ce fac contează pentru ceilalți. Copiii pot ajuta acasă, pot face un proiect la școală sau pot face o favoare pentru un frate, pentru un prieten. Întotdeauna acțiunile ajutătoare și amabilitatea, respectul, construiesc stima de sine și sentimente bune care duc la o dezvoltarea armonioasă și la un copil sigur pe el.
Farmaciştii Catena recomandă produsele de ingrijire Foramen, pentru un zâmbet frumos care începe cu o dantură puternică şi sănătoasă. Mai multe detalii despre produse găsiţi AICI.