Sfaturi pentru îngrijirea pielii uscate sau atopice la bebeluşi
Pielea bebelușilor și cea a copiilor are caracteristici specifice, care o fac mai fragilă și mai sensibilă. Prin urmare, necesită o atenție și o îngrijire deosebite, astfel încât să se mențină sănătoasă și să se adapteze la mediul exterior. Din acest motiv, îngrijirea pielii bebelușului trebuie făcută cu atenție și doar cu produse speciale, fiind absolut necesar să se stabilească, în primul rând, ce tip de piele are micuțul. Îngrijirea pielii unui sugar se face diferit, în funcție de vârsta acestuia, iar în ceea ce privește dermatita atopică sau pielea uscată, aceasta se poate depista la 3 – 6 luni de la naștere.
Farmaciştii Catena recomandă Rilastil, gama Dermastil Pediatric, un tratament zilnic, potrivit pentru a proteja și îngriji pielea delicată a bebelușilor și a copiilor. Produsele Rilastil Dermastil Pediatric conțin ingrediente active care protejează pielea bebelușilor, hidratând-o în profunzime.
Caracteristici piele uscată/piele atopică
- Pielea uscată la bebeluși
Este ușor de observat pentru că este aspră la atingere, cu tendința de descuamare și iritare. Pielea bebelușilor se poate usca foarte ușor dacă se folosesc produse de îngrijire nepotrivite, dacă cel mic este expus la aer prea rece ori la căldură exagerată sau umiditate excesivă.
- Dermatita atopică la bebeluși
Dermatita atopică este o afecțiune a pielii destul de des întâlnită, afectând până la 30% dintre copii, fiind caracterizată prin inflamație, eritem, edem local, prurit intens, cruste sau descuamare. Zonele de elecție sunt obrajii, pielea capului, gâtul, zona din spatele urechilor, încheieturile, membrele superioare și inferioare (cot, genunchi), cât și pielea de la nivelul abdomenului. Dermatita atopică este o afecțiune multifactorială, principalii factori fiind antecedentele familiale sau contactul cu diferiți alergeni: praf, polen, animale, detergenţi etc.
Dermatita atopică poate provoca îngroșarea pielii, infecții bacteriene și alte inflamații legate de alergii (dermatita alergică).
Pielea uscată la bebeluși – cauze și factori de risc
Pielea fină a bebelușilor este mult mai predispusă la a deveni uscată, iar principalul factor ar fi interacțiunea cu noul mediu. Frigul sau căldura excesivă poate afecta procesul de hidratare naturală a pielii. Uscarea pielii poate fi accentuată de soare, de aerul condiționat, de clorul din piscine, haine nepotrivite, detergenți și, cel mai adesea, de produsele nepotrivite de îngrijire a pielii. În situația în care se înlătură toate posibilele cauze, dar pielea bebelușului continuă să fie uscată, se recomandă vizită la medicul specialist.
Pielea uscată/atopică – sfaturi pentru prevenție
Sfaturi utile pentru a preveni pielea uscată a bebelușului:
- Băița bebelușului trebuie făcută cu apă călduță (maximum 37 de grade, dar nu mai mică de 21 de grade) și nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute. Bebelușii trebuie spălați în fiecare seară, înainte de culcare.
- Produsele de îngrijire cu care se face igiena bebelușului trebuie să fie strict destinate îngrijirii pielii uscate, iar prosopul folosit trebuie să fie unul din bumbac moale.
- Imediat după baie, aplicați o cremă dermatocosmetică specială, pentru a hidrata mai bine pielea. Nu uitați nici de masajul zilnic după baie, ce ajută la stimulare senzorială, fortificarea musculaturii și chiar și la hidratarea pielii.
- Scutecul trebuie schimbat de fiecare dată când este nevoie, astfel încât pielea bebelușului să stea cât mai puțin în contact cu urina și materiile fecale. La fiecare schimbare a scutecului, este necesar ca bebelușul să fie spălat cu apă și săpun în zona genitală. Nu folosiți șervețele umede care conțin alcool sau parfum.
- Optați pentru haine și lenjerie de pat din bumbac.
În camera copilului, mențineți constantă temperatura și umiditatea: 23-24 grade Celsius, iar umiditatea de aproximativ 40-60%. Aerisiți camera zilnic.
Pielea uscată la bebeluși – metode de tratament
Sfatul medicului rămâne în continuare soluția cea mai viabilă, în special atunci când v-ați asigurat că ați acordat o atenție deosebită îngrijirii pielii bebelușului, iar starea lui nu se îmbunătățește. În cazurile în care pielea uscată persistă timp îndelungat, poate necesita tratament adecvat pe bază de creme, unguente, medicamente antihistaminice sau chiar şi antibiotice, dar numai în cazul unei suprainfecţii bacteriene. Pielea uscată este o afecțiune inconfortabilă și adesea supărătoare, cu o varietate de cauze. Poate fi tranzitorie, dar pentru mulți sugari, o afecțiune inflamatorie cronică cu simptome de piele uscată va trebui gestionată zilnic. Pentru stabilirea unei conduite potrivite, este esențială colaborarea între medicul specialist și părinți.