Sfaturi pentru mamele care sufera de burnout
Sidromul burnout sau asa cum ii spune si numele sindromul de ardere interna sau sindromul epuizarii profesionale reprezinta o stare de epuizare atat fizica cat si psihica, ce poate aparea la persoanele care au activitati ce implica responsabilitati crescute. Termenul a fost introdus prin anii ‘70 de catre psihologul Herbert Freundenberger si care in epoca moderna este folosit ca sindrom de epuizare sau sindromul de oboseala cronica in mai toate domeniile.
Sindromul de obosela cronica implica tulburari de somn, de digestie, epuizare fizica, scaderea capacitatii de concentrare, sentimentul de gol, scade interactiunea sociala, scade energia, nu mai ai control asupra diverselor situatii de viata, te simti neajutorat si frustrat, nu mai gasesti solutie in diverse situatii de viata.
Cum stii daca suferi de sindromul burnout?
Cauzele si simptomele sindromului burnout
Cum putem preveni sindromul de burnout
Cum stii daca suferi de sindromul burnout?
Principala cauza este reprezentata de suprasolicitarea plus subaprecierea eforturilor tale. De cele mai multe ori locul cel mai propice pentru a dezvolta o asemenea afectiune este locul de munca, insa in egala masura o mama care are grija de unul sau mai multi copii, plus activitatile casnice zilnice este in egala masura expusa acestui risc. Casa devenind locul de munca suplimentar al mamei.
Ca in majoritatea afectiunilor exista o serie de factori responsabili pentru declansarea sindromului de oboseala cronica la mamele care desfasoara activitate casnica cu sau fara activitate profesionala.
Cauzele si simptomele sindromului burnout
-desfasurarea unei activitati repetitive, monotone pentru o perioada lunga de timp, care nu ofera satisfactii
-lucrul sub presiunea timpului: „Cat timp doarme copilul, am timp sa….”, si daca copilul se trezeste activitatea este intrerupta si apare insatisfactia ca nu a terminat ce avea de facut – se dezvolta sentimentul de neputinta.
-lipsa de control asupra propriilor activitati
-lipsa recunoasterii muncii prestate de catre sot, familie…
-asteptari care nu se manifesta in plan real din partea celorlalti membri ai familiei
-dezechilibru in viata personala, presiunea de pe umeri ca urmare a asteptarilor prea ridicate ale celorlalti
-deficit mare de somn, fara posibilitatea de relaxare sau socializare
-persoanele care au mereu nevoia de a detine controlul, perfectioniste, dezvolta mai des acest tip de afectiune.
-asumarea unui numar mare de responsabilitati, fata de cate dintre acestea poti rezolva
-lipsa confortului si suportului emotional din parte familiei.
Simptome:
-daca faci zilnic activitati rutiniere
-daca nu te mai poti implica in lucruri noi
-daca ai sentimentul de a abandona si de a te abandona, daca te izolezi de ceilalti
-daca esti epuizata in permananenta, daca ai dureri de cap, musculare frecvente
-daca nimic nu iti mai face placere, daca ai schimbari de apetit si de somn
-daca ai senzatia ca esti coplesita de toti si de toate
-daca ti-ai pierdut motivatia
-daca te simti neajutorata
-daca apare ideea de suicid
Spre deosebire de stres, care are simptome usor de recunoscut, burnout-ul este insidios si de aceea destul de greu de tratat.
Cum putem preveni sindromul de burnout
In epoca moderna, datorita noului stil de viata creat prin supratehnologizare, prin miscarea intr-un ritm tot mai alert, uitam de noi si de nevoile noastre ca indivizi, ca oameni. Suntem de cele mai multe ori atenti la nevoile celor din jur, pierzand astfel contactul cu noi. Sindromul de burnout este din ce in ce mai prezent in toate mediile. Pentru a preveni aparitia lui este nevoie sa fim atenti si constienti de propria noastra persoana, sa ne dam voie sa simtim, sa facem si greseli uneori, sa ne comportam ca oameni, nu ca niste roboti cu dorinta de a face totul perfect. Nimeni nu este perfect! Nicio mama nu este perfecta, dar incerca sa faca in asa fel incat totul sa fie cat mai bine!
Mamele au nevoie sa fie si femei si sotii, fara ca acesta sa fie un cliseu. Nu poti fi doar mama! Esti si femeie, dar nu uita asta atunci cand devii mama! Ai nevoie de timp de calitate pentru copil, dar ai nevoie de timp de calitate si pentru tine! Relaxeaza-te, alege un loc unde sa te simti confortabil, asculta muzica, mediteaza sau pur si simplu stai!
Fa-ti un program pentru tine, nu pentru ceilalti, in care sa-ti organizezi activitatile si in care sa existe loc si pentru TINE! Pune limite celor din jurul tau – copil, sot, parinti! Fiecare parte a a familiei are cate o responsabilitate in cadrul familial, nu iti poti asuma tu responsabilitatile pentru toti!
Nu mai sta in fata televizorului sau a Facebook-ului! Lasa tehnologia pentru o zi, pentru o ora sau mai mult! Lasa-ti privirea sa se bucure de o floare, de culorile toamnei sau de orice iti face placere!
Creeaza! Picteaza! Canta! Danseaza! Orice activitate creatoare duce mintea intr-o alta sfera a gandirii si te protejeaza de intrarea in rutina si de efectele negative ale acesteia.
Ia o pauza de la jobul de mama! Cea mai drastica metoda de a opri efectele sindromului de oboseala este sa te desparti pentru o perioada scurta de aceste activitati zilnice pentru a-ti incarca bateriile! E greu cu siguranta, dar pentru binele tau psihic si pentru a trai in armonie si in stare de bine cu ceilalti, ai nevoie si de o pauza … cateodata!
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Cristea Sorina Madalina, psiholog clinician specialist