Sfaturi pentru o nastere naturala netraumatizanta
Nasterea, moment marcant in viata unei femei, este portretizata de cele mai multe ori ca fiind traumatizantă, socanta, violenta, dureroasa, foarte rar fiind prezentata ca un eveniment transformator, edificator si chiar benefic.
De ce se tem, de fapt, viitoarele mame?
Oamenii vorbesc cu usurinta despre momentele dificile, decat de cele pozitive. Nu exista femeie care sa nu fi auzit despre travalii interminabile, nasteri cu complicatii, medici incompetenti sau asistente lipsite de empatie, cu toate astea, dupa un timp, majoritatea mamelor mai vor un copil.
Influenta mass-mediei e o problema peste care nu poti trece cu vederea. Trebuie sa intelegem ca hiper dramatizarea face un film de succes, scenele lungi, spectaculoase nu sunt neaparat aproape de realitare. Povestile in care mama sau copilul mor la nastere sunt iarasi motiv de ingrijorare, cu toate ca, in mediile urbane, in cazul nasterilor petrecute in spitale, aceste procent este foarte mic, aproape de 0, in cazul sarcinilor ce s-au desfasurat fara probleme majore.
Ce putem face pentru ca nasterea sa fie mai usoara:
1. Gaseste un medic care te face sa te simti in siguranta si pe maini bune.
Nu trebuie neaparat sa fie sefi de sectie sau doctori cu renume, dar e extrem de important sa te faca sa te simti bine, sa iti dea incredere, sa empatizeze, sa fie profesionist, sa comunice eficient. Nu esti obligata sa ramai la acelasi medic daca nu rezonati.
2. Concentreaza-te pe faptul ca iti vei cunoaste minunea, nu pe durerea despre care ai auzit.
Cu fiecare contractie esti mai aproape de intalnirea cu cea mai importanta persoana din viata ta.
3. Pleaca spre maternitate cu optimism si veselie.
Muzica favorita, o gluma buna, o gustare dulce, te pot ajuta sa te relaxezi si sa te inveselesti. Pofta vine mancand, deci „obliga” mintea sa fie fericita.
4. Mergi si viziteaza maternitatea.
Ajuta mult sa stii incotro mergi, sa cunosti spatiul unde vei naste. Majoritatea maternitatilor pot fi vizitate oricand.
5. Afla care este procedura.
Vorbeste cu mamici care au nascut de curand in acea maternitate si intreaba-le cum s-a desfasurat totul, care au fost pasii pe care i-au urmat. De asemenea, poti discuta cu medicul care urmareste sarcina si il poti intreba exact la ce sa te astepti.
6. Pregateste bagajul din timp.
Nimic nu poate fi mai stresant decat sa crezi ca ai uitat ceva acasa, ca nu esti pregatita. Nu uita sa iei si ceva ce te ajuta sa te relaxezi dupa nastere.
7. Fii realista.
Desi nasterea e un proces natural, pregateste-te si pentru perioada de recuperare care poate fi chiar mai durereoasa decat nasterea in sine. La faptul ca ai corpul slabit, adaugi si bebelusul care trebuie pus la san, durerile de spate, lipsa odihnei.
Suntem tentate sa consideram ca nasterea este momentul cel mai greu, dar adevarul este ca abia acum incepe provocarea adevarata. Oricat de minunat e sufletul pe care il tii in brate, vine la pachet cu o serie noua de griji. Bazeaza-te pe instinct, cere ajutorul, tine-l cat mai mult in brate, savureaza fiecare secunda cu nou-nascutul.
Nu uita! Fiecare stare pe care o experimentezi acum e normala. Furtuna hormonala in combinatie cu oboseala pot provoca stari si reactii atipice. Sunt normale si trec. Vorbeste cu partenerul si spune-i ce simti pentru ca el nu intelege fara explicatiile tale si nu stie care-ti sunt nevoile daca nu le comunici.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Tipuri de anestezii folosite la nastere
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic