Sfaturi pentru părinţii copiilor cu autism
Vestea că al tău copil e diagnosticat cu autism vine ca un trăznet. Unii părinți știau, doar așteptau confirmarea, alții au sperat până în ultima clipă să nu se confirme, desi semnele erau evidente. Acesta este motivul pentru care foarte mulți părinți ajung foarte târziu la specialist, chiar dacă trebuia să mergă mai de mult. În situația aflării acestui diagnostic, ce e de făcut?
Diagnosticarea copiilor cu autism si sfaturi pentru părinţi
Chiar dacă semnele autismului par evidente, cere părerea mai multor specialiști
Diagnosticarea autismului este mult mai ușoară acum, odată cu dezvoltarea instumentelor specifice și a începerii înțelegerii acestei tulburări, așa că, nu mai este generalizată ca fiind retard mental, de aceea nu putem spune că a crescut numărul copiilor diagnosticați cu TSA, doar se diferențiază mai ușor.
Cu toate că avem instrumente mai eficiente, cu toate că tulburarea începe să fie scoasă la lumină, din exces de zel sau pur și simplu din eroare umană, se poate să apară și diagnosticare greșită, așa că, pentru siguranța dumneavoastră mentală, nu ezitați să mai cereți încă o evaluare, la alt specialist. Decât un diagnostic greșit, mai bine unul confirmat de 3 ori.
Nu lăsa autismul să îți definească copilul
„Copil autist” este o expresie des folosită, dar foarte brutală. Copilul tău nu e definit de autism, nu este doar „autist”, ci este acea ființă în ochii căreia vezi iubire, chiar dacă pentru o fracțiune de secundă, și pentru care percepția realității este doar puțin bruiată de vălul tulburării de spectru, nu are întreaga personalitate construită după aceasta etichetă.
Deși o să citiți totul despre autism, o să auziți toate poveștile, o să vă povestească toată lumea din experiențele proprii, copilul dumneavoastră poate face mai mult decât să fie „autist”. Nu uitați momentele de drăgălășenie și nu lăsați disperarea să vă umbrească momentele de iubire.
Caută compania oamenilor care motivează, nu a celor care compătimesc
Ca în orice situație existentă, se formează diferite categorii de oameni care te înconjoară. Adesea oamenii te compătimesc excesiv, îți plâng de milă și te fac să te simți fără de speranță. Sigur, toți avem dreptul să fim ascultați și înțeleși, dar în niciun caz nu trebuie să fim aduși în permanenţă în acea stare. De preferat sunt oamenii care se centrează pe soluții, care caută să te ajute, sau măcar să îți dea o fărâmă de speranță când totul pare pierdut. Acești oameni te ajută să ieși din starea sfâşietoare, măcar pot vedea și altceva.
Investește în specialiști, nu în păreriști
Diagnosticul aduce după sine si foarte multe sfaturi și recomandări de la oameni care nici măcar nu au studii în acest domeniu. Evitați să aplicați orice fel de tehnică de intervenție auzită de prin prieteni pentru că, ce se aplică la un copil, poate să fie dăunător propriului copil. Citiți orice informație vă e la îndemână, ascultați sfaturile tuturor, dar puneți în practică doar ce e este recomandat de un specialist.
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont, e faptul că deși un specialist este recomandat, lăudat și apreciat, fără chimie și relație armonioasă în triunghiul terapeutic (specialist-copil-familie), nu o să funcționeze, așa că e în regulă să schimbați terapeuții până când o să ajungeți la unul cu care o să colaborați eficient. Cu toate astea, dați tuturor șansa de a încerca să stabiliti o relație, până să stabiliți că nu se poate lucra.
Profită de orice ajutor ți se oferă
Chiar dacă suntem perfect capabili să le facem pe toate, acceptați și ajutorul celorlalți. Poate o vecină se oferă să vă facă cumpărăturile, sau o rudă vă oferă mâncare gătită. Orice ajutor, cât de mic e bine venit pentru a vă ajuta să vă relaxați puțin.
Nu te neglija
Dincolo de părintele copilului cu autism, sunteți om, sunteți partener într-o relație, sunteți copilul cuiva și fratele altcuiva. Trebuie să faceți loc în viața dumneavoastră pentru ceea ce vă face placere și vă ajută să vă luați energia pentru tumultul ce vă consumă altfel. Un părinte odihnit, relaxat mental, este un părinte pregătit să își ajute copilul.