Sfaturi pentru parintii epuizati
De multe ori, noi, parintii, din cauza multitudinilor de sarcini zilnice, a stresului zilnic de la job, din familie, din societate, ne simtim epuizati. Exista sentimentul ca esti prins intre obligatii nesfarsite: munca, copii, cumparaturi, curatenie…..si lista ar putea continua.
Daca sunteti parinte, pe langa tratarea problemelor proprii, trebuie sa tineti cont si de copilul dumneavoastra pentru a-l ajuta sa invete cum sa faca fata stresului zilnic. Fiecare copil se naste fara capacitatea de a se ocupa de ceea ce il face sa se simta frustrat sau fara capacitatea de a rezolva probleme. Depinde de tine, ca parinte, sa-l modelezi si sa-ti inveti copilul cum ar fi bine sau de dorit sa traiasca viata. Pe scurt, copilul trebuie sa invete sa se descurce in propria lui viata, avandu-te pe tine alaturi, ca pe un sprijin, nu ca pe o piedica.
Parintii stresati si desigur epuizati, manifesta mai putina caldura, niveluri mai scazute de reactie, mai putina afectiune si care sunt mai predispusi sa foloseasca o disciplina fie aspra, fie neimplicata, existand astfel sansa sa foloseasca tactici de control pentru a-si face copilul sa se supuna. In schimb, parintii cu mai putin stres folosesc mai multe comportamente pozitive pentru copii, cum ar fi caldura, sensibilitatea, ascultarea, intelegerea. Care sunt componentele comune care trec prin toate aceste practici? Timp si energie. Cand sunteti ingrijorat de o problema la locul de munca sau de o situatie interpersonala care v-a afectat familia, puteti sa fiti cu usurinta preocupati si ingrijorati, nelinistiti sau sa va ganditi la scenariile cele mai grave. Poate fi dificil sa te desparti de gandurile tale, sa te ocupi de computerul fiului tau sau de intrebarile fiicei tale despre cer. Problemele copilului pot parea neimportante, in comparatie cu problema prin care treceti, dar cel mic nu o vede asa. Se intampla ca, uneori cand suntem la capatul puterilor, primul nostru raspuns la o noua cerere sa fie poate orice este mai rapid si ia cel mai putin din energia ramasa.
„A da o palma” copilului este mai rapid decat sa vorbesti si sa comunici; criticandu-ti fiica iti va lua mai putina energie decat oferind un interes calm; apucandu-ti fiul si tarandu-l departe de jucariile lui este mai rapid decat sa-l pregatesti sa plece „in cinci minute” si apoi sa-i ceri sa fie cuminte; daca fiul dvs. incearca sa puna impreuna doua trenuri si nu reuseste si se simte frustrat, tu , parintele lui, decat sa te enervezi, ar fi poate mai usor si mai repede sa ridici trenul si impreuna sa il puneti pe sine, decat sa va asezati si sa-i vorbiti de strategii si solutii alternative.
Ce se poate face pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control si noi, parintii, sa putem fi un bun exemplu:
- Acordati atentie stresului dumneavoastra
Incearca tot ce-ti trebuie pentru a-ti pune grijile deoparte atunci cand copilul are nevoie de ajutor. Aceste ingrijorari vor mai fi acolo si dupa ce va oferiti asistenta. Chiar si atunci cand esti complet ocupat, inca mai poti spune copilului tau: „Asculta, sunt foarte ocupat astazi si nu prea am timp, dar vreau sa fiu cu tine, chiar daca nu putem prea mult acum, ce zici daca o sa iesim si o sa vorbim sau sa ne jucam timp de 15 minute? Putem vorbi sau facem tot ce vrei, pentru 15 minute!”. Cu siguranta, puteti gasi 15 minute pentru a oferi fiului sau fiicei dumneavoastra o atentie nedivizibila. O sa inteleaga, va aprecia efortul dvs. si timpul departe de problemele pe care le aveti, ar putea fi bun si pentru tine!
- Urmariti-va interactiunile
Chiar si atunci cand nu spui asta, cuvintele grabite, ostile si deranjante pot face rau copilului tau in timp. Este important sa deveniti mai constienti de modul in care stresul poate sa va ia din energia proprie. Atunci cand sunteti epuizat, este mai bine sa spuneti ca nu aveti timp acum, dar ar fi mai bine sa spuneti pe un ton calm si iubitor, decat sa amestecati ceea ce aveti de spus cu emotii negative si apoi sa va simtiti ingrozitor deoarece ceea ce este in interiorul dvs., nu are nimic de-a face cu copilul dvs.
- Cereti ajutor
Una dintre cele mai bune modalitati de a va reduce stresul este sa aveti o retea sociala. Aceasta ar putea fi compusa din membri de familie, prieteni, persoane apropiate care sa va poata sari in ajutor si sa va mai degreveze de sarcinile zilnice, asa incat sa va puteti si relaxa din cand in cand. Uneori, tot ce ai nevoie este ca cineva sa iasa cu tine si sa te lase sa te distrezi. Cu cat sunteti mai izolati, cu atat este mai greu sa fiti rezilienti si sa va controlati stresul.
Stresul este real. Stresul distrage atentia. Stresul este … stresant. Luati nota de nivelul de stres, pe masura ce el se modifica in intensitate pe tot parcursul zilei. Cu cat sunteti mai constienti de modul in care va simtiti, cu atat mai mult va puteti mentine autocontrolul si sa nu mai ajungeti la epuizarea, care aduce cu ea atat de multe neajunsuri.
In cele din urma, printre aceste probleme (precum si altele care nu au fost mentionate), multi parinti considera ca este dificil in a-si face timp si a-si economisi energia pentru ei insisi. Odata cu aparitia copiilor, dispar tratamentele spa, momentele de relaxare,de rasfat, activitatile de imbogatire personala si chiar hobby-uri din zilele pre-copil, odata ce responsabilitatile parintilor, ale femeii-mama, cu precadere, se inmultesc. Avem nevoie de momente de singuratate, de momente de relaxare, sa avem grija si de propria noastra persoana, pentru a putea avea grija de cei pe care ii iubim. Avem nevoie sa exploram si in interiorul nostru pentru a ne redescoperi, de fiecare data, in situatii diferite, sa putem face fata provocarilor vietii, si pentru a fi exemplu celor care vin.
Ceea ce este insa important sa intelegem este ca nu trebuie sa uitam de noi! Pentru ca atunci cand noua, parinti-mame si tati deopotriva, ne este rau si celor din jurul nostru le este rau. Daca noua ne este bine, atunci primii care se bucura de binele nostru sunt chiar copiii nostri.