Sfaturi psihologice care îţi pot îmbunătăţi viaţa pe perioada izolării
Ne-am plâns că suntem singuri. ACUM suntem înconjurați de cei dragi. Ne-am plâns că nu putem face toate treburile casnice. ACUM putem. Ne-am plâns că suntem obosiți. ACUM ne odihnim. Ne-am plâns că nu putem respira. În sfârșit respirăm! Și noi și… PLANETA! Ne-am plâns că cei din jur sunt răi și neînțelegători. ACUM suntem la distanță de ei.Ne-am plâns că bătrânii ne încurcă. ACUM mulți dintre ei, mor înainte de vreme. Ne-am plâns că nu avem timp pentru noi. ACUM AVEM !
De fiecare data când am cerut, ne-am dorit și de cele mai multe ori am avut. Poate nu întotdeauna în forma pe care ne-am dorit-o, însă am primit.
Acum când în jurul nostru se prăbușesc națiuni întregi, când ordinea mondială pare a se schimba, când cei din jurul nostru suferă unii din prostia lor, alții din prostia noastră, pentru că noi suntem romani și așa suntem obișnuiți, să nu prea respectăm reguli, ACUM e nevoie să ne trezim.
Și ce dacă vom sta izolați o zi, 10 sau 50? O facem pentru noi!
Pentru cei pe care îi iubim. Pentru oamenii pe care îi întâlnim zilnic la muncă, sau pe stradă. Pentru că în loc de slogane goale de conținut, pe care nimeni nu le ia în considerare, să fie doar unul: ÎMI PASĂ!
ÎMI PASĂ – de familia mea, de vecinul meu, de colegii mei, de prietenii mei. Vreau sa fiu sănătos și eu și ei odată cu mine. STAU ÎN CASĂ PENTRU CĂ ÎMI PASĂ!
Nu vom fi izolați o veșnicie și când ne vom revedea, bucuria va fi una reală! Ne vom putea bucura de reîntâlnire, cu adevărat, ne vom strânge mâinile, ne vom îmbrățișa…nu îl vom urî pe coleg, pe vecin … Poate că stând în izolare, ura se va fi terminat… Poate că așa vom conștientiza cât este de important să fim împreună.
Credeți că lui Robinson Crusoe nu îi era bine singur pe insula? Își crease propria lume, avea ce să mănânce, nu îl bătea nimeni la cap…și cu toate astea, a apărut Vineri…Iar Robinson a fost fericit… fericit să comunice cu cineva, fericit să împartă ceea ce avea….
Avem nevoie sa fim împreună, să ne conectăm, să fim în relație. Poate că mâine, după izolare, vom alege să mergem să ne vedem părinții în loc să le dăm un telefon…poate că mâine vom alege să fim mai buni cu cei din jur, pentru că…nimeni nu este veșnic, iar iubirea și bunătatea e în fiecare dintre noi.
Ce am putea să facem în aceste zile în care lumea s-a oprit, iar noi suntem blocați în viețile noastre?
Întâi poate ar trebui sa te reobișnuiești cu tine. Să stai puțin cu frica ta, să va cunoașteți 2 minute Pune-i limite, nu o lăsa să te controleze. Respiră. E normal să îți fie frică. Dar, ca orice emoție, va pleca… Liniștește-te.
Acum fă-ți planuri. Poți suna pe cineva care s-ar bucura să te audă. Relaxează-te povestind lucruri banale. Nu transmite frica mai departe. E frica ta, păstreaz-o pentru tine. Și cel pe care l-ai sunat are frica lui. Liniștește-l și pe el. Ești puternic. Poți.
Fă ceva ce îți face plăcere. Ascultă muzică. Vezi un film. Citește o carte.
Fă-ți o agendă cu lucrurile pentru care ar trebui să mulțumești. Și privește ce ai scris când anxietatea crește.
Folosește umorul pentru a scădea frica – nu întâmplător au apărut atâtea glume și postări haioase.
Încearcă să te refocusezi, mintea noastră se centrează doar pe un singur lucru, în același timp. Dacă vrei să citești – citește, dacă vrei să grădinărești, mintea ta va fi concentrată pe acest lucru.
Apreciază-te pentru tot ce faci: pentru curaj, pentru lucrurile pe care le-ai realizat, pentru ordinea exemplară în care este casa ta, pentru faptul că azi ai fost aproape de copilul tău.
Să te bucuri că ești viu. Să te bucuri de fiecare respirație, de fiecare zi nouă. Să reînvi copilul interior și împreună cu fiul sau fiica ta să te joci.
Fă-ți un plan pe zile:
Prima zi. Curăță frigiderul! E nevoie să fie curat și igienizat măcar o dată o pe an!
A-2-a zi. Organizează încălțămintea de iarnă, scoțând-o pe cea de vară!
A-3-a zi. Dulapul de haine! Wow, ce provocare! Vezi ce haine ți se potrivesc…ce poți dona…ce ar trebui modificat…ce nu mai este în trend…
A-4a zi. Uită-te la un film. E ok să te și odihnești puțin…
A-5-a zi. Bucătăria- aici s-ar putea să fie nevoie de mai mult timp! Sertare, cutii, condimente, ceaiuri, vase, oale….
A-6-a zi. Biblioteca! Dacă ai…Donează cărțile care nu îți mai sunt de folos, vechi…de copii..
A-7-a zi. Mai există dulapurile de la intrarea în casă….
A-8-azi. Poate și prin genți e nevoie de un pic de aer curat.
A-9-a zi. Fă curat în bai…
A-10-a zi. Curăță mașina! În sfârșit poți arunca tot ce nu e necesar, să aspiri nisipul din vară….
A-11-a zi. Dulapul de medicamente – aruncă ceea ce a expirat, păstrează ceea ce e necesar.
A-12-a zi. Împreună cu copii, fă selecție la jucării – donează ce nu mai este necesar, ce nu se mai potrivește vârstei…
A-13-a . Spală geamurile…E soare și se vede praful!
A-14-a zi. Curăță florile – grădinărește dacă ai curte! Reîntoarcerea la munca pământului este benefică pentru psihic! Schimbă pământul din ghivece pentru a avea flori frumoase!
A-15-a zi. Organizează împreuna cu cei mici, camera lor, dulapurile….
FĂ RAI DIN CE AI! …și lista ar putea continua…Vezi câte sunt de făcut? E suficient să vrei să faci ceva, pentru a-ți fi bine.
Să nu te uiți non stop la TV și pe rețelele de socializare, la știri cu impact negativ! Vor face doar ca frica ta să devină tot mai mare! E nevoie să înțelegem că lumea se va schimba dacă noi ne vom schimba comportamentele, nu doar vorbele! Iar pentru aceasta…NU MAI AVEM TIMP!