Sfaturi utile pentru tații care își cresc singuri copiii
Există tot felul de situații în viețile noastre care pot face ca un tată să ajungă să trebuiască să își crească singur copilul sau copiii. Indiferent că a fost vorba despre un divorț, despre un deces sau despre cine știe ce altă conjunctură nefericită, lucrurile stau așa cum stau iar tatăl trebuie să preia toate responsabilitățile și să facă tot ce poate pentru ca viața copilului să decurgă cât mai normal.
Este un moment delicat și foarte mulți dintre bărbați se simt copleșiți și neajutorați, neputincioși în fața nevoilor copilului și a programului căruia trebuie să îi facă față la serviciu. Cât despre timp pentru propria persoană, de multe ori nici nu poate fi vorba. „Meseria” de părinte nu este una ușoară nici atunci când ambii parteneri formează un cuplu, așa că un tată singur trebuie să nu cedeze cu una cu două.
Există și posibilitatea în care tatăl să găsească acele căi și modalități de a fi suficient timp în preajma copilului și de a se bucura împreună cu el de tot felul de clipe minunate. De asemenea, există din păcate și alt tip de reacție din partea părinților care rămân să își crească singuri copiii. Unii fac alegeri destul de distructive, care afectează major atât propria bunăstare cât și pe cea a copilului. Hai să vedem totuși care ar fi cateteva dintre sfaturile de care ar putea ține cont un tată singur pentru ca lucrurile să decurgă așa cum trebuie și pentru el și pentru copil.
Nu îți minți copilul
Ideal este să îți găsești curajul și diplomația care îți sunt necesare pentru a-i spune adevărul în legătură cu felul în care s-au desfășurat evenimentele și de ce sunteți doar voi doi de aici înainte. Dacă intenția cu care îi explici este sinceră, o parte din problemă este deja rezolvată.
Joacă-te suficient timp cu copilul
Cu cât copilul este mai mic, cu atât mai mult va vedea în tine un partener de joacă. Învață-l să meargă pe bicicletă, jucați-vă cu mingea, învață-l să schieze sau să patineze. Puteți să jucați împreună tenis sau ping-pong, dar și jocuri în interiorul locuinței, inclusiv pe computer sau Play Station.
Gătește și implică-l și pe copil
Nu e necesar să cauți imediat baby-sitter dacă ai rămas singur. Vezi dacă nu cumva chiar îți face plăcere să găteșți. În plus, este o activitate pe care, dacă este suficient de mare, o poți desfășura împreună cu copilul. În cazul în care ai un serviciu care nu îți permite să faci asta foarte des, încearcă să se întâmple măcar în weekenduri.
Nu te grăbi să îți faci prea repede o nouă iubită
În general e bine ca după o despărțire (sau mai ales dacă este vorba despre decesul partenerei, mama copilului tău) să lași să treacă ceva timp până să te implici într-o nouă relație. E bine să îți dai suficient timp să înțelegi ce s-a întâmplat și cum alegi să mergi mai departe. Evident, și copilul tău are nevoie de acest timp, așa că nu îl priva de asta și nu îl șantaja emoțional în niciun fel.
Ai grijă să petreci suficient timp cu copilul
E greu, ca părinte singur, să fii mereu acolo atunci când copilul tău are nevoie. Prezența afectivă face minuni. Este de asemenea important ca atunci când sunteți împreună să fii cu tot sufletul acolo, pentru ca cel mic să simtă că, deși nu ai timp cât și-ar dori, atunci când se poate, participi cu toată inima.
Nu îți neglija sănătatea și aspectul
Ca să poți să ai grijă așa cum trebuie de un copil, mai ales dacă ești singur, trebuie să te menții în formă constant. Este extrem de important să ai grijă să mănânci sănătos și să faci mișcare, și poate și mai important să nu uiți să dormi. E o perioadă stresantă, dar nu trebuie s-o lași să te doboare.
Acceptă ajutorul altora atunci când este cazul
Nu trebuie să-ți fie rușine să accepți ca cineva să te ajute, mai ales în situația în care te afli, ca părinte singur. Mândria nu are ce caută aici, pentru că este vorba despre a obține rezultate bune pentru copilul tău. A fi un părinte bun înseamnă și să accepți că ai de învățat și să cooperezi cu cei care te pot ajuta să îți duci la bun sfârșit îndatoririle.
Găsește o cale reală de comunicare cu copilul și păstreaz-o mereu deschisă
În niciun caz nu te închide în tine. Găsește o modalitate de a comunica tot timpul cu copilul, pentru a afla părerea lui despre situație, pentru a-i înțelege nevoile și pentru a-l ajuta și pe el să înțeleagă aceleași lucruri în ceea ce te privește.
Ai grijă să îți găsești constant rezerve serioase de răbdare
Se poate să te confrunți cu crizele de plâns ale copilului, sau cu probleme de sănătate pe care le-ar putea avea, atât ziua cât și noaptea. Este greu să faci făță unor astfel de situații, mai ales pe fondul stresului generat de serviciu sau de alte neplăceri. Va trebui să fii suficient de tandru, de blând și de înțelegător, pentru că altfel copilul va ajunge să se teamă de tine și nu va mai fi la fel de sincer în comunicarea cu tine iar relația voastră va fi una din ce în ce mai puțin apropiată.
Nu te feri să îi spui și să îi arăți că îl iubești
Rolul pe care îl are afecțiunea în creșterea și dezvoltarea normală a unui copil este, pe cât de mare pe atât de puțin respectat și înțeles. Nu trebuie să ascunzi de copilul tău sentimentele pe care le ai făță de el, mai ales că este nevoie să compensezi inclusiv lipsa mamei, a proverbialei călduri și înțelegeri materne. Gândește-te că dacă eșți tată de fată va trebui să ajungi să poți discuta cu ea despre menstruație, ceea ce va fi imposibil dacă nu este atașată afectiv de tine și dacă nu i-ai demonstrat că poate avea încredere în tine.