Sfaturi utile pentru părinții care vor să își convingă copiii să facă sport
Exact ca și în cazul adulților, pentru a fi sănătoși și pentru a avea o stare de spirit bună, copiii au nevoie de activitate fizică. E adevărat că în această perioadă foarte mulți copii își petrec majoritatea timpului liber folosind telefonul mobil, tableta, computerul, sau urmărind programe TV, însă este esențial ca părinții să identifice metode prin care să le explice importanţa activității fizice.
Ce atitudine ar trebui să ai vis a vis de sport și de ce este important pentru copilul tău să facă sport
Desigur, nu este suficient doar să îi spui copilului vorbe goale despre cât de mult contează să facă sport. Va trebui să descoperi soluții prin care să îl convingi, mai ales dacă ajunge să fie un copil supraponderal. În caz contrar, riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară sau cronică este unul crescut. De asemenea, este important de știut că aproximativ 80% dintre copiii care au probleme cu greutatea riscă să sufere de obezitate la vârsta maturitățîi. Din acest motiv se poate ajunge chiar la cancer iar viaţa lor poate fi pusă în pericol.
În cazul în care ești unul dintre părinții aflați în această situație și te-ai regăsit în rândurile de până acum, e bine să știi că poți face câteva lucruri pentru a-ți încuraja copilul să facă măcar câteva exerciții fizice în fiecare zi. Având în vedere că îl ajuți să învețe să trăiască sănătos și că astfel ajuți la prevenirea unor posibile neplăceri în viitor, este un efort pe care merită să îl faci.
Ce poți face pentru a-ți convinge copilul să facă mișcare?
Încearcă să fii un exemplu bun pentru copilul tău, pentru că îți urmărește și îți imită acțiunile. Cu cât vei fi mai activ fizic, cu atât îl vei inspira să încerce și să rămână astfel de-a lungul vieții lui.
Nu ezita să mergi pe jos cu copilul tău, indiferent dacă până la școală sau la plimbare prin parc. Puteți încerca, de asemenea, să va plimbați cu bicicletele sau cu rolele. Totul e să implice efort și să fie distractiv în același timp.
O idee bună este să îți implici copilul în activitățile casnice. Învață-l să tundă gazonul, să spele mașina și să dea cu aspiratorul, pentru că este vorba despre efort și poate înțelege în același timp și importanţa acestor treburi gospodărești.
Oferă-i cadouri care să îl îmbie către sport. Poate fi vorba despre o bicicletă, așa cum am mai spus, sau o minge, sau un skateboard. S-ar putea chiar să ajungă să îl pasioneze mai mult decât te aștepți.
În vacanțele în care mergeți puteți închiria un caiac sau schiuri, în funcție de zonă și de anotimp. Puteți face plimbări în natură, ocazie cu care poate să o cunoască, să înceapă să o înțeleagă și să învețe să o respecte.
Nu uita că poţi să îți motivezi copilul folosindu-te de muzică, pentru a face totul mai distractiv. Poți să îl motivezi și recompensandu-l într-un fel pentru un număr de flotari sau pentru un număr de minute alergate.
Explică-i copilului tău că sportul nu îl ajută doar în legătură cu aspectul fizic
În cazul copiilor care nu au împlinit încă 6 ani, activitatea fizică este recomandată în fiecare zi – indiferent dacă vorbim despre sărituri sau alergat. Pentru categoria celor cu vârsta mai mică de 17 ani, exercițiile fizice trebuie să fie unele suficient de intense încât să le crească ritmul cardiac și trebuie executate măcar câte o oră și în cinci zile din săptămâna.
Nu uita că exercițiile fizice regulate nu au doar rolul de a-i menține în formă pe copii și de a-i feri de boli, ci îi ajută să se descurce mai bine și atunci când învață. Sportul este o modalitate excelentă pentru copii de a-și consuma energia, îi ajută să gândească mai limpede și înlătură mare parte din stresul pe care ei îl resimt.
Trebuie, oricât ar fi de greu, să încerci să limitezi pe cât se poate timpul pe care îl petrece la TV, la computer sau cu telefonul. Contează foarte mult să știe că are și alte alternative pentru a-și ocupă timpul; că făcând sport va cunoaște oameni și își va face prieteni, că poate avea satisfacții foarte mari dacă alege să facă sport. Iar dacă vrea, poate să facă și de performanță – însă această este cu totul alt subiect.