Sfaturi utile pentru viaţa alături de un partener care suferă de depresie
Depresia, acest nor negru care poate apărea brusc, neanunțat, în viața oricui, indiferent de statutul social, de avere sau de tipul de personalitate, afectează viața omului în toate ariile. Mai mult decât atât, provoacă şi victime colaterale cum ar fi membri ai familiei. Așadar, ce faci când partenerul e afectat de depresie?
De multe ori, depresia la partener nu se „vede”
În filme, în cărți, în poveștile prietenilor, depresia se „vede”. Omul afectat de depresie plânge mult, suferă vizibil, spune că nu este fericit, dar în realitate, suntem învățați încă de mici să ne ascundem nefericirea cu toate resursele noastre, astfel încât nici măcar partenerii de viață nu sesizează schimbările cu ușurință.
Care sunt semnele depresiei?
Până să ajungă la plâns, până să declare oficial că nu este bine din punct de vedere emoţional, depresivul adoptă o serie de schimbări comportamentale de care nu este conștient și care adesea sunt trecute cu vederea sau minimizate ca importanţă:
– Tulburări ale somnului – Un om aflat în pragul depresiei, ori nu mai doarme bine (coșmaruri, insomnie), ori doarme prea mult, adesea fiindu-i greu să se dea jos din pat chiar și pentru lucrurile care odinioară îi făceau plăcere.
– Tulburările alimentare – cel mai adesea, în cazul depresiei, dispare pofta de mâncare, sau din contră, tinde să mănânce mult, exagerat, ca și cum ar vrea să umple un gol.
– Oboseală exagerată – tuturor ne scade nivelul de energie uneori, dar în cazul depresiei, chiar și după 10 ore de somn pe noapte, chiar și după concediu, te simți obosit. Sigur, cel mai ușor ne e să găsim scuze pentru oboseală, iar depresia este ultima pe listă.
– Tulburări comportamentale – depresia e ca o mască cu multe feţe. Ori suntem irascibili, ori hiper sensibili, asta pentru că nu mai găsim resursele interne pentru a gestiona trăirile noastre într-un mod optim.
Toate aceste manifestări sunt discrete, le găsim adesea explicații cu o ușurință fantastică, dar după un timp, uneori chiar și după investigații medicale repetate, ajungem să ne gândim și la posibilitatea unei tulburări psihice.
Cum ajuți partenerul afectat de depresie?
Cel mai frecvent se întâmplă ca oamenii din jur să observe că ceva nu e în regulă și să încerce să ajute, iar partenerul să încerce să justifice comportamentele sau să nu dea importanţa cuvenită. În acest caz e nevoie de multă diplomație, blândețe și respect pentru a convinge persoana iubită care suferă de depresie că merită să trăiască cea mai bună variantă a vieții sale și putem începe așa:
– Începe prin a-i aloca partenerului care se confruntă cu depresia, 15 minute pe zi doar pentru el. Poate cafeaua de dimineață, poate un pahar de vin seara, trebuie să aveți câteva minute pe zi în care să fiţi doar voi, să discutați despre cum a fost ziua voastră sau ce aveți de făcut.
– Nu neglija partenerul depresiv nici pe timpul zilei – mesajele drăguțe, apelurile telefonice puțină atenție pot face o diferență notabilă.
– Măcar o dată pe luna ieșiți în oraș singuri. Un restaurant bun, o cafenea liniștită, o ieșire fără să aveți perturbatori, poate ajuta la detensionarea partenerului cu depresie.
Evită confruntările directe cu partenerul depresiv– discreția e soluția
Chiar dacă partenerul o să se țină tare pe poziții, depresia este pentru unii o vulnerabilitate greu de acceptat, sub nicio formă nu trebuie confruntat direct. O astfel de abordare îl poate face să se străduiască mai tare să ascundă problema, în loc să se concentreze pentru a găși o soluție și a căuta ajutor specializat.
E absolut normal să fii îngrijorat pentru persoana cu care îți împarți viața și să îți dorești să îi fie bine, dar în cazul depresiei, ajutorul cu forța nu se poate. În schimb, te poți focusa spre creșterea relației, a intimității și poate, ușor, cu discreție, o să accepte să vorbească despre problema stringentă și chiar să dorească să îi fie mai bine.