Și tăticii sunt afectați de depresia postpartum
Majoritatea mamelor într-o oarecare măsură se simt deprimate, acest lucru se datorează scăderii bruște de estrogen și progesteron. La această stare contribuie numeroasele schimbări de ordin fizic prin care trece organismul după naștere, impactul pe care l-a avut travaliul și nașterea asupra ei, implicarea insuficientă a familiei în viața celui mic, schimbarea statului pe care o mamă îl are în societate.
Trebuie să cunoaștem faptul că și unii parteneri pot manifesta simptome ale tristeții când mama ajunge cu copilul acasă. Mai ales dacă mama este cuprinsă de tristețe, sunt șanse mari ca și partenerii lor să sufere de aceeași afecțiune. Depresia la tătici este un fenomen relativ frecvent, care afectează în general între 2-25% dintre aceștia fie în timpul sarcinii sau în primul an postpartum.
Factori de risc pentru depresia paternă
- noile cerințe și responsabilități în timpul sarcinii și în perioada postpartum provoacă adesea schimbări majore în viața tatălui
- lipsa unui model masculin în familie
- lipsa de ajutor social sau moral în familie
- dificultate de a dezvolta un atașament față de noul membru al familiei
- schimbările care apar în viața intimă a cuplului
- simțindu-se exclus și gelos pe legătura mamă-copil
- depresia maternă
- nivelul scăzut de testosteron
- stresul financiar și al locului de munca.
Ce trebuie să facă părinții pentru a trece peste depresia postpartum ?
Mama are nevoie de odihnă prelungită mai ales în perioada lăuziei, astfel că trebuie să se odihnească în pat câteva ore dimineața și după-amiaza. Deși lăuza trebuie să se trezească în timpul nopții pentru a alăpta, este necesar ca somnul între treziri să fie odihnitor. Atât mama, cât și tatăl trebuie să facă plimbări în aer curat, o plimbare de 2 ore este benefică.
Cum se manifestă depresia postpartum?
O mare parte din mămici au o stare ușoară de depresie, însă nu toate ajung să facă depresie postnatală. Această afecțiune se manifestă prin atacuri de panică, dureri de cap, iritabilitate, apare sentimentul de accese de plâns, toate acestea duc la epuizare. Viața de tătic este grea atunci când vrei să te implici și să ajuți mama. Tristețea este o stare care apare de obicei în ziua 3-5 și poate dura de la 7 la 10 zile, dacă acest lucru se prelungește tânăra familie trebuie să consulte un specialist. Este posibil ca tatăl să nu plângă, dar să se simtă frustrat și supărat. Dacă această tristețe ia cuprins pe unul din părinți, cei doi părinți trebuie să discute despre aceste stări care-i apasă exprimându-și sentimentele.
Efectele depresiei paterne
Starea de spirit a tatălui influențează, modul în care interacționează cu copii și soția. Tăticii cu depresie sunt mai susceptibili să-și bată copiii, în comparație cu cei fără depresie.
Părintele depresiv nu interacționează cu cel mic, nu se joacă, nu-i cântă cântecele sau nu-i citește povești. Copii taților cu astfel de probleme au șanse mari de a dezvolta probleme emoționale sau de comportament la vârste mai mari.
Dacă astfel de probleme apar într-o familie, ei trebuie să ceară ajutor specializat, deoarece copii merită șansa de a avea o familie fericită și sănătoasă, iar părinții merită să se bucure de viața lor și a copiilor.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.